Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βολοδέρνει επικοινωνιακά η κυβέρνηση και μεταθέτει τις αποφάσεις για ανασχηματισμό και αλλαγές

Βολοδέρνει επικοινωνιακά η κυβέρνηση και μεταθέτει τις αποφάσεις για ανασχηματισμό και αλλαγές
Η κυβέρνηση ελπίζει ο χρόνος να γιατρέψει τις «βαριές πληγές» στο σώμα της από την τραγωδία στο Μάτι
Σε αλλαγή πλεύσης προχωρησε το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τον επικοινωνιακο χειρισμό μετά τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και την κατακραυγή της κοινωνίας, για τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.  
Μετά την εκπνοή του τριήμερου εθνικού πένθους σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για θέατρο αλλά και για προσβολή στην μνήμη των νεκρών ζητώντας απόδοση ευθυνών και παραιτήσεις.
Τα σημεία που σηματοδοτούν την επικοινωνιακή στροφή του Μεγάρου Μαξίμου καταγράφηκαν με την αυγή της νέας εβδομάδας.
Με καθυστέρηση επτά ημερών ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη νωρίς το πρωί στην πυρόπληκτη ζώνη σε μια επίσκεψη που το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να πραγματοποιηθεί χωρίς στοιχειώδη έστω δημοσιογραφική κάλυψη.
Την ίδια μέρα, υπό την εντεινόμενη πίεση που ασκείται πανταχόθεν άλλωστε, υπουργοί της κυβέρνησης μετατοπίστηκαν από τις αρχικές τους τοποθετήσεις παραδεχόμενοι ότι διέθεταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς από τη νύχτα της Δευτέρας.
Βέβαια κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί παρέμεναν ανεπιβεβαίωτες  μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν έκανε δηλώσεις ο πρωθυπουργός και γιατί δεν βγήκε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να μιλήσει όταν επιβεβαιώθηκαν.
Το Μαξίμου απαντά ότι το έπραξε στις δύο και μισή όταν έκανε δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι τότε υπήρξε επιβεβαίωση.
Το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για τη σύσκεψη το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό και την μη αναφορά σε θύματα της φονικής πυρκαγιάς ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει το αφήγημα αφού στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη υποστηρίζουν πλέον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για τους νεκρούς όταν έκλεισαν οι κάμερες.
Επιπροσθέτως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ παραδέχονται  ευθύνες και λάθη από την πλευρά των υπουργών.
Κι αν οι υπουργοί μετατοπίστηκαν ο κυβερνητικός εταίρος, κ. Πάνος Καμμένος έκανε στροφή 180 μοιρών κι αυτό βεβαίως συνέβη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε με τη στάση του στο πυρόπληκτο Μάτι προ ημερών.
Σε προστατευμένο περιβάλλον από την ασφάλεια του υπουργείου και με την τηλεοπτική μετάδοση να διακόπτεται όταν άρχισαν οι ερωτησεις ο κ. Καμμένος παραχώρησε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας για τη συνδρομή του στρατού. Εκεί είπε ότι είχε δίκιο ο πολίτης που διαμαρτύρονταν για την καθυστερημένη ανταπόκριση του μηχανισμού αρωγής. Υπενθυμίζεται ο κ. Καμμένος είχε επιτεθεί σε διαμαρτυρόμενο πολίτη λέγοντας του, «αυτά τα λες εσύ και ο Πορτοσάλτε».
Πέντε μέρες μετά, παραδέχτηκε ότι το δίκιο ήταν με το μέρος του πολίτη. Ενώ βεβαίως απέφυγε να επαναλάβει όσα είχε δηλώσει στο BBC για τις ευθύνες των κατοίκων που έμεναν σε αυθαίρετα κτίρια.  
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για έμπρακτη συγγνώμη της κυβέρνησης που όπως είπε θα εκφραστεί με τη στήριξη των πληγέντων και με μέτρα για να διορθωθούν οι οικιστικές στρεβλώσεις.
Παρά ταύτα αμυνόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να αντικρούσει ότι έγινε  απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης το βράδυ της εθνικής τραγωδίας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για επικοινωνιακή τυμβωρυχία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, το διέψευσε λέγοντας πως αυτή την ώρα δεν γίνεται συζήτηση ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για «καρατομήσεις».
Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει να κυλήσει ο χρόνος, να καταλαγιάσει η κατακραυγή από την ανείπωτη τραγωδία και να προχωρήσει σε επόμενα βήματα. Πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο ανασχηματισμός ο οποίος θα είναι εκλογικός, τοποθετείται λίγο μετά τις 21 Αυγούστου και λογικά πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εμφανιστεί στη φιέστα - λόγω ισχυρής αμερικανικής παρουσίας στην έκθεση - με ένα αναβαθμισμένο και νέο προφίλ χωρίς πρόσωπα που μπορεί να τα θεωρεί βαρίδια καθώς έχουν προξενήσει αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Το Μαξίμου παράλληλα περνά και σε πολιτική αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι το θέμα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική έχει τις ρίζες του πολλές δεκαετίες πριν όταν διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργοί ενέτασαν στο σχέδιο πόλεως και νομιμοποιούσαν αυθαίρετες κατοικίες ή και εξ ολοκλήρου αυθαίρετους οικισμούς ορισμένοι από τους οποίους κρυμμένοι μέσα σε δάσος.
Σε όσους θεωρούν ότι η τραγωδία με την εκατόμβη των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας θα αποτελέσει τροχοπέδη στους της κυβέρνησης για πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν προς το 2007 όταν η ΝΔ κατάφερε και κέρδισε τις εκλογές παρότι ήταν εντελώς πρόσφατη μια ανάλογη πύρινη τραγωδία χάρη στις γενναιόδωρες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες που είχε ανακοινώσει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Αυτό το σκοπό άλλωστε εξυπηρετούσαν τα μέτρα για τους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής που εξήγγειλε ο κ. Τζανακόπουλος. Μάλιστα οι ανωτέρω πηγές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, για λόγους - υποτίθεται - δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο γενναιόδωρες.
Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει αχίλλειος πτέρνα για την κυβέρνηση που είναι οι περίπου 25 αγνοούμενοι.
Και υπάρχει φόβος σύμφωνα με τους ειδικούς να ξεβράζονται ή να εντοπίζονται πτώματα ακόμη και την παραμονή των εκλογών αν βεβαίως αυτές γίνουν το φθινόπωρο.
Ένα σενάριο προφανώς απαισιόδοξο και απευκταίο για όλους.
Πάντως οι πυρκαγιές του 2007 αλλά και άλλες τραγωδίες του παρελθόντος πονοκεφαλιάζουν την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το πως θα απαντούν στην επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης.
Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα Τρίτη, θα δώσει συνέντευξη τύπου, έσπευσε τις προηγούμενες μέρες να αποδυναμώσει επικοινωνιακά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης παραδεχόμενος τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν στο ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης