Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λόγω ΔΝΤ το χρηματιστήριο μπορεί να δει μια μικρή ανοδική αναλαμπή – Τα υψηλά έτους 2018 τα έχουμε ήδη δει…

Λόγω ΔΝΤ το χρηματιστήριο μπορεί να δει μια μικρή ανοδική αναλαμπή – Τα υψηλά έτους 2018 τα έχουμε ήδη δει…
Όμως ενώ το ΔΝΤ θα είναι θετικότερο για το ελληνικό χρέος σε σχέση με το παρελθόν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής....
Η θετική – υπό μια έννοια – κυρίως στους χαρακτηρισμούς και σημειολογία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ίσως οδηγήσει σε μια προσωρινή αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ΔΝΤ θα αναφέρεται σε βιώσιμο χρέος έως το 2032, θα εγκαταλείπει τις σκληρές φράσεις όπως εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος, θα αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές και ότι οι τράπεζες πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια χωρίς dilution χωρίς αραίωση των μετόχων τους.
Υπό μια έννοια η έκθεση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ παρ΄ ότι θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033 – επί λέξει θα αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες μετά το 2033 – θα επιτρέψει να εξαχθούν βραχυπρόθεσμα ορισμένα θετικά συμπεράσματα.
Όμως ενώ το ΔΝΤ θα είναι θετικότερο για το ελληνικό χρέος σε σχέση με το παρελθόν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής
1)Η έκθεση του ΔΝΤ έχει περιορισμένη αξία με πολιτικούς όρους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προς την ολοκλήρωση του προγράμματος επιχείρησε να το αποδομήσει.
 Δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι ο κακός δανειστής όταν προτείνει μεταρρυθμίσεις και καλός δανειστής όταν αναφέρει κάτι θετικό για την Ελλάδα.
2)Οι θέσεις του ΔΝΤ λαμβάνονται υπόψη οπότε θα μπορούσαμε να δούμε μια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,70% και το ελληνικό χρηματιστήριο 30-40 μονάδες υψηλότερα.
3)Το πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται και το ΔΝΤ ουσιαστικά δεν κάνει χάρη στην Ελλάδα αλλά στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου που δεν θέλει να πάει κόντρα σε αυτές τις αποφάσεις.
4)Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι τα υψηλά έτους 2018 δηλαδή τις 895 μονάδες τα έχουμε ήδη δει οπότε δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες έως το τέλος του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης