Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «χρυσωρυχείο - ΝΑΤΟ» για τις ΗΠΑ έχει όνομα: Πολωνία, Ρουμανία, Βρετανία και… Ελλάδα

tags :
Το «χρυσωρυχείο - ΝΑΤΟ» για τις ΗΠΑ έχει όνομα: Πολωνία, Ρουμανία, Βρετανία και… Ελλάδα
Αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει καμία απειλή για οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ
Η διοίκηση D. Trump παράγγειλε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους στους εξοπλισμούς.
Αλλά οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό είναι γνωστοί, σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation.
Και αυτοί δεν έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της συμμαχίας.
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, παραδέχθηκε ότι «δεν βλέπουμε επικείμενη απειλή εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου του ΝΑΤΟ».
Επίσης, το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης κατέγραψε στην παγκόσμια έκθεσή του για το 2018 ότι «οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας το 2017 ήταν 20% χαμηλότερες από ό, τι το 2016».
Αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει καμία απειλή για οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία.
 


Στις 12 Ιουλίου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της πρόσφατης συνάντησης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, το Reuters ανέφερε ο Trump λέγοντας ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακράν το καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον κόσμο: τα καλύτερα αεριωθούμενα αεροπλάνα, τους καλύτερους πυραύλους, τα καλύτερα πυροβόλα όπλα", απαρίθμησε επίσης και τους κορυφαίους Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων, Lockheed Martin, Boeing και Northrop Grumman.
Στις 11 Ιουλίου το Χρηματιστήριο της Nasdaq ανέφερε την τιμή των μετοχών της Lockheed Martin ήταν στα 305,68 δολάρια.
Την ημέρα μετά την ομιλία του Trump, αυξήθηκε στα 318,37 δολάρια.
Την ίδια μέρα η τιμή της μετοχής της Boeing ήταν στα 340,50 δολάρια.
Την ημέρα μετά την ομιλία του Trump αυξήθηκε στα 350,79 δολάρια.
Η General Dynamics, άλλος σημαντικός παραγωγός όπλων των ΗΠΑ, ίσως να μην είναι πολύ ευχαριστημένη, βέβαια, επειδή η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε ελαφρά, από 191,51 δολάρια σε 192,74 δολάρια.
Ομοίως και η Raytheon, κατασκευαστής του συστήματος πυραύλων Patriot.
Ίσως αν αναφερθούν από το Trump την επόμενη φορά που θα κάνει μια ομιλία θα δουν κι αυτές τις μετοχές τους να αυξάνονται.
Ο κ. Trump δήλωσε επίσης ότι "σήμερα έχουμε πολλές πλούσιες χώρες [12 Ιουλίου στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ], αλλά έχουμε μερικές που δεν είναι τόσο πλούσιες για να αγοράσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Έτσι ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει αυτές τις χώρες, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο και τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων.
Μέσα στο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές των αμερικανικών όπλων, μέχρι στιγμής, είναι η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βρετανία και η Ελλάδα, και τα ποσά είναι κολοσσιαία.
Η Πολωνία, η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται, έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot για 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρουμανία, μια χώρα με μόνο 750 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομο (το μικρό Βέλγιο έχει 1.700 χιλιόμετρα), και η οποία ζητά βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για τα οδικά έργα της, φαίνεται να μην έχει σταματήσει να αγοράζει πυραυλικά συστήματα από τις ΗΠΑ.
Το ορυχείο του χρυσού του ΝΑΤΟ υπάρχει για εκμετάλλευση και, μετά την ενθουσιώδη ενθάρρυνση των κατασκευαστών όπλων του Trump, φαίνεται ότι η εξόρυξη θα είναι αποτελεσματική.
Και αυτό το χρυσορυχείο λέγεται πολεμική βιομηχανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης