Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ron Paul: Τα tweets του Trump βάζουν τέλος στο μύθος της ανεξάρτητης Fed

tags :
Ron Paul: Τα tweets του Trump βάζουν τέλος στο μύθος της ανεξάρτητης Fed
O πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής σχολιάζει τα tweets του Trump για την ανεξαρτησία της Fed
Τα τελευταία tweets του Donald Trump που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, πυροδότησαν την κριτική ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπονομεύει την ανεξαρτησίας της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
«Οι επικριτές του Trump όμως αγνοούν το γεγονός ότι η "ανεξαρτησία" της Fed είναι ένας από τους μεγάλους μύθους της αμερικανικής πολιτικής» σχολιάζει ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Ron Paul.
Όπως επισημαίνει, σε ό,τι αφορά τον «εκφοβισμό» της Fed, ο Trump ωχριά δίπλα στον πρόεδρο Lyndon Johnson.
Μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed το 1965, ο πρόεδρος Johnson κάλεσε τον τότε πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας William McChesney Martin στο ράντζο του στο Τέξας, όπου ο Johnson τον στρίμωξε στον τοίχο.
«Η σωματική επίθεση στον πρόεδρο της Fed είναι πιθανώς μια μεγαλύτερη απειλή για την ανεξαρτησία της Fed σε σχέση με την αμφισβήτηση των πολιτικών της Fed μέσω Twitter» σχολιάζει ο Ron Paul.
Ενώ ο Johnson είναι ένα ακραίο παράδειγμα, η ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις όπου οι πρόεδροι ασκούν πιέσεις στη Fed για να υιοθετήσει πολιτικές που είναι συμβατές με την ατζέντα των προέδρων και χρήσιμες στις προεκλογικές εκστρατείες τους.
«Οι πρόεδροι ασκούν πιέσεις στη Fed από τη στιγμή της δημιουργίας της» τονίζει ο Ron Paul.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Trump θα έχει μεγάλης διάρκεια επίδραση στη νομισματική πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι δύο από τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed διορίστηκαν από τον πρόεδρο Trump.
Την ίδια στιγμή, ο διορισμός του οικονομολόγου Marvin Goodfriend ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο, διότι ο Goodfriend υποστηρίζει τα "αρνητικά επιτόκια", τα οποία είναι φόρος επί των αποταμιεύσεων που επιβάλλεται από την Fed.
Αν ο Goodfriend χάσει, ο Trump μπορεί απλώς να διορίσει έναν άλλο υποψήφιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι επίσης σε θέση να ορίσει δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας του, ο Trump θα μπορεί να διορίσει έξι από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed.
«Αντί να ανησυχούμε για το πως να προστατέψουμε τη Fed από τον πρόεδρο του Trump, θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι για το πως θα προστατέψουμε τον αμερικανικό λαό από τη Fed» επισημαίνει ο Ron Paul.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης