Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δημοσιονομική αποδυνάμωση το 2018- 2019 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ

tags :
Moody's: Δημοσιονομική αποδυνάμωση το 2018- 2019 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ
Moody's: Δημοσιονομική αποδυνάμωση το 2018- 2019 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ
Η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα παρουσιάσει επιδείνωση του δημοσιονομικού τους ισοζυγίου το 2018-19, παρά τις ευρείες βελτιώσεις στις θέσεις των κεντρικών προϋπολογισμών τους, σύμφωνα με σημερινή (31/7) έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's με τίτλο «Sovereigns European Union, Structural fiscal weaknesses persist despite improving headline budget positions».
Η επιδείνωση καταδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση με το κοινό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Οι δημοσιονομικές θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών βελτιώνονται, καθώς η κυκλική άνοδος υποστηρίζει τα έσοδα και διευκολύνει την αύξηση των δαπανών», αναφέρεται στην έκθεση της Moody's.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ θα παρατηρηθεί μια δημοσιονομική επιδείνωση σε διαρθρωτικούς όρους την περίοδο 2018- 2019.
Ενώ η ονομαστική δημοσιονομική θέση και ο αντίκτυπός της στο χρέος των χωρών αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάλυσης της Moody's, ο οίκος αξιολόγησης λαμβάνει επίσης υπόψη την αναπτυσσόμενη διαρθρωτική θέση, ως μέτρο της βιωσιμότητας του χρέους.
Στις προβλέψεις της, την άνοιξη του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το μέσο ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να βελτιωθεί το 2018 και το 2019.
Κυρίως, όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα δουν μείωση στο έλλειμμά τους κάτω από το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ που είναι 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ θα παρατηρηθεί δημοσιονομική επιδείνωση σε διαρθρωτικούς όρους την περίοδο 2018- 2019 σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια - μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία και η Πορτογαλία θα αποφύγουν αυτή την τάση.
Η Moody's αναμένει ότι το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 80% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 σε επτά κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ: το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις μεμονωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν οι βασικές προκλήσεις.
«Η ασάφεια γύρω από τους δείκτες δυνητικής ανάπτυξης και διαρθρωτικού ισοζυγίου, καθώς και η χαλαρή επιβολή των πολιτικών πιέσεων και ένα εξαιρετικά περίπλοκο δίκτυο κανόνων συνέβαλαν στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα των κανονισμών της ΕΕ», αναφέρει η Moody's.
«Η διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ είναι πιθανό να επιβραδύνει τις περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη προόδου όσον αφορά τη βελτίωση της εφαρμογής ενός ευρέως διακριτικού πλαισίου βασισμένου σε κανόνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης