Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση αναζητά «αμυντικά όπλα» στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στην Αν. Αττική

Η κυβέρνηση αναζητά «αμυντικά όπλα» στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στην Αν. Αττική
Η κυβέρνηση αναζητά «αμυντικά όπλα» στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στην Αν. Αττική
Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική εξακολουθούν να μονοπωλούν την αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με επίκεντρο τη διαχείριση της κρίσης από το κυβερνών κόμμα και την απόδοση ευθυνών.
Σήμερα (1/8)μάλιστα, η αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί και στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με αφορμή τα λάθη και τις παραλείψεις της φονικής πυρκαγιάς το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας και της επικοινωνιακής διαχείρισης που επιχείρησε η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες και μέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε επανέλαβε τις κατηγορίες για επικοινωνιακό σόου του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι βρισκόμασταν αντιμέτωποι μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή. Χαρακτήρισε προσχηματική την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό καθώς υποστήριξε πως αυτή δεν μπορεί να μην ακολουθείται από παραιτήσεις ή καρατομήσεις κάποιων προσώπων.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και στον αρχηγό της Πυροσβεστικής ενώ διερωτήθηκε: «Ποιός έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας  με έμφαση, «μπορώ να δεχτώ την ανικανότητα όχι την κυνικότητα»,
Η κυβέρνηση πάντως, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου επανέλαβε ότι δεν είναι η ώρα της αποτίμησης.
«Η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα χωρίς να επιχειρήσουμε να συγκαλύψουμε την ενδεχόμενη ευθύνη του οποιουδήποτε, όταν παρέλθει η κρίση», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε μια προσπάθεια να αμυνθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης από την πλευρά της ΝΔ και ορισμένων μέσων ενημέρωσης, όπως είπε, με στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
«Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία.
Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ναι μεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να εμπλακεί σε ανώτατο επίπεδο στο ζήτημα της καταστροφικής πυρκαγιάς, αφετέρου δε, απέρριψε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής διότι όπως είπε δεν θα ήθελε το συγκεκριμένο ζήτημα να γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης όπως συνήθως συμβαίνει στις εν λόγω επιτροπές.
Σε μια αποστροφή του λόγου του ενώ διηγούνταν την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψη που έκανε στις πληγείσες περιοχές λίγες ημέρες πριν, είπε χαρακτηριστικά;
«Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την περασμένη Πέμπτη όταν πήγα στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν 26 συμπολίτες μας. Και αυτά που είδα εκεί θα με συνοδεύουν για πάντα και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ».
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναγνώρισε τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με το θέμα αυθαίρετης δόμησης υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική στο κόμμα του, ως βουλευτής το 2007 όταν επισκέφθηκε την Ηλεία που επλήγη τότε από μια καταστροφική πυρκαγιά.  
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση που εντείνει και την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ήδη ερώτηση έχουν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του κομμουνιστικού κόμματος αλλά και το Κίνημα Αλλαγής που θέτει μάλιστα εννέα ερωτήματα για το πως φτάσαμε σε αυτή την εθνική τραγωδία.
Συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις αλλά και έλλειψη πολιτικών μέτρων πολιτικής προστασίας ενώ ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών την κατάθεση εγγράφων στη Βουλή για τις ευθύνες που κατέληξαν στην τραγωδία και ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα μεταξύ των οποίων τα εξής:
Για ποιο λόγο καθυστέρησε η αντίδραση της Πυροσβεστικής;
Γιατί δεν έγινε έγκαιρα προειδοποίηση για εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν;
Ο Βασίλης Λεβέντης επίσης, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ώστε να συζητηθούν οι ευθύνες για την τραγωδία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης