Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό πώλησης των ΕΛΠΕ «απαντούν» οι εργαζόμενοι της εταιρίας

Με εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό πώλησης των ΕΛΠΕ «απαντούν» οι εργαζόμενοι της εταιρίας
Εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα διατηρηθούν σε λειτουργία όλα τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, ανεξάρτητα από το ποιος εκ των δύο διεκδικητών κερδίσει τον διαγωνισμό
Η επίδοση εξώδικου στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί την επόμενη κίνηση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) που αντιδρά στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ομίλου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του σωματείου, το εξώδικο πρόκειται να σταλεί άμεσα, ακόμη και τις επόμενες ώρες.
Σκοπός είναι με αυτό τον τρόπο να υποχρεωθεί το Ταμείο να τοποθετηθεί ευθαρσώς πάνω σε συγκεκριμένους, «σαθρούς» όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, όρους της προκήρυξης για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Οι θέσεις του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αξιοποιηθούν στις επόμενες νομικές ενέργειες που εξετάζει το ΠΣΕΕΠ κατά της πώλησης.
Όπως έχει ήδη δηλώσει το σωματείο, διερευνά τη δυνατότητα να προσβάλει νομικά η διαδικασία, στρεφόμενο κατά των δύο βασικών μετόχων του Ομίλου σε πρώτη φάση στα ελληνικά διοικητικά και αστικά δικαστήρια, και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Πάντως, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές που μίλησαν στο World Energy News, οι επόμενες νομικές κινήσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Καμία διασφάλιση για τους εργαζόμενους και το μέλλον της εταιρίας

Το σωματείο έχει χαρακτηρίσει πρόχειρη και επισφαλή τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, υποστηρίζοντας πως ο διαγωνισμός δεν διασφαλίζει ούτε τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά ούτε και το μέλλον του Ομίλου.
Ενδεικτικά, επισημαίνουν πως η προκήρυξη δεν κάνει καμία πρόβλεψη για ελάχιστο τίμημα εξαγοράς, ενώ επίσης δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση του αγοραστή αναφορικά με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι που ευλόγως προκαλεί ανησυχίες στους εργαζομένους.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως δεν εγγυάται τον ενισχυμένο ρόλο του Δημοσίου στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, για τα «οικόπεδα» στα οποία τα ΕΛΠΕ έχουν ανακηρυχθεί επιλεγείς αιτών, είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξίας.
Κι αυτό γιατί η διαδικασία που προβλέπεται, μέσω της σύστασης της εταιρείας holding, προϋποθέτει τη συναίνεση των υπόλοιπων εταιρειών που συμμετέχουν ή του ιδιώτη που θα προκύψει ως στρατηγικός επενδυτής από τον διαγωνισμό.
Οι συνδικαλιστές κρίνουν επίσης ως αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών (Glencore και Vitol) είναι κατά βάση traders, με συνέπεια η διύλιση να μην αποτελεί την κύρια εμπορική τους δραστηριότητα.
Έτσι, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα διατηρηθούν σε λειτουργία όλα τα διυλιστήρια του Ομίλου, όποια κι αν αναδειχθεί ως αγοραστής από τις δύο.
Σύμφωνα με το σωματείο, το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει το 35% των μετοχών που κατέχει στον Όμιλο, με δεδομένο τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια τόσο στη διατήρηση του κόστους των καυσίμων σε ανταγωνιστικά επίπεδα στην εγχώρια αγορά, όσο και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας, μέσω της διατήρησης των στρατηγικών αποθεμάτων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης