Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο τα καμένα στο Μάτι - Στην πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη η Περιφέρεια Αττικής - Παραίτηση Δούρου ζητά ο Πατούλης

Σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο τα καμένα στο Μάτι -  Στην πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη η Περιφέρεια Αττικής - Παραίτηση Δούρου ζητά ο Πατούλης
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
(upd11) Εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το πότε έγινε γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί στην πυρκαγιά στο Μάτι και για το εάν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής το βράδυ της Δευτέρας 23/7, εκτυλίσσεται η επόμενη ημέρα της εθνικής τραγωδίας στην ανατολική Αττική.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία είναι ενδεικτικά.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία 81 είναι πλέον οι ταυτοποιημένοι νεκροί ενώ ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81.
Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από οικεία του πρόσωπα».
Σε 42 ανέρχονται οι εγκαυματίες που συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας.
Επιπλέον, ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση, ενώ ένας εγκαυματίας έλαβε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό και άλλος ένας εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πατούλης: Εάν η κυρία Δούρου έχει φιλότιμο πρέπει να παραιτηθεί

Την παραίτηση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ζητάει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση «αποκαλυπτικών», όπως αναφέρει, «εγγράφων και e-mails, που αποδεικνύουν την καθυστερημένη για ακόμη μία φορά αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής απέναντι σε ένα καταστροφικό γεγονός, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας».
Ο κ. Πατούλης, με γραπτή δήλωσή του, καλεί την «κυρία Δούρου, αν έχει φιλότιμο, αρχικά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί. Και στη συνέχεια, οφείλει να παραιτηθεί».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η περιφερειάρχης Αττικής «έχει προσωπική πολιτική ευθύνη, γιατί δεν γνώριζε τόσο η ίδια, όσο και οι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία συνεργάτες της, ως όφειλαν από την πρώτη στιγμή, την εξέλιξη των πυρκαγιών και δεν πρόβλεψαν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν, για την προστασία των κατοίκων».
Επίσης, γιατί «δεν έδωσε με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας, έγκαιρα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους, αν και είχαν την ευθύνη βάσει του νόμου».
Επειδή «πιάστηκαν απροετοίμαστοι, συγκάλεσε πολύ καθυστερημένα, στις 19:56, συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας, όταν όλα είχαν ουσιαστικά τελειώσει».
«Στη συνεδρίαση αυτή, που η ίδια δεν συμμετείχε, αποδείχθηκε ότι δεν είχε η Περιφέρεια εικόνα της πραγματικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, γι' αυτό και δεν δόθηκε, έστω και καθυστερημένα, εντολή για εκκένωση» τονίζει ο κ. Πατούλης.
«Όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας, η ίδια κρύφτηκε από τις ευθύνες της και όχι μόνο δεν ζήτησε μία συγγνώμη για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών της, αλλά επέτρεψε να υπάρξουν διαρροές που μιλούσαν για ευθύνες των δημάρχων, κι όχι της Περιφέρειας, για το γεγονός ότι δεν εκκενώθηκε το Μάτι, περιοχή διοικητικών ορίων δύο δήμων, δηλαδή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του Δήμου Μαραθώνος» προσθέτει.

Ψηφίστηκαν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».

Κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής

-Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.
 
- Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία με τις «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «όχι».


Στην πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη η Περιφέρεια Αττικής

Την πυροσβεστική υπηρεσία «έδειξε» ως υπεύθυνη για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, κατά την κατάθεση της στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, που διεξάγει έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, στην κατάθεσή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι άλλο είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.
Αυτό το τελευταίο δεν έγινε ποτέ, υποστήριξε.
Όπως πρόσθεσε, πρέπει να κάνει εισήγηση η Πυροσβεστική στον αρμόδιο δήμαρχο και όσον αφορά την εκκένωση πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί πλέον φτάνουμε στη διάσωση, την οποία κάνει εκείνη.
Ακόμη, σημείωσε ότι ο δήμος και η περιφέρεια επεμβαίνουν μόνο όταν δεν υπάρχει φωτιά στον συγκεκριμένο χώρο, αλλιώς δεν μπορούν να επέμβουν βάσει νόμου.
Τέλος, η κ. Τσούπρα τόνισε ότι στις 18:10 η Πυροσβεστική είπε προφορικά πως πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος από τον Νέο Βουτζά, αλλά αυτό δεν γινόταν γιατί η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη.

Στο Μάτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος – Αυτοψία και ενημέρωση στις πληγείσες περιοχές

Τις πληγείσες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και στο Μάτι επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Ο κ.Παυλόπουλος συνομίλησε με κατοίκους και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς και για το τι είδους μέριμνα υπάρχει για την ανακούφισή τους.
Σημειώνεται πως με απόφαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο σημείο χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

Χάος στο συντονιστικό της Περιφέρειας Αττικής το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς (23/7)

Χαοτική ήταν η κατάσταση στο συντονιστικό της Περιφέρειας Αττικής το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο συνεδρίασε στις 20:00, δηλαδή αφότου είχε συντελεστεί το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όσων συμμετείχαν, από το συντονιστικό ήταν απούσα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ούτε του Δήμου Ραφήνας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής, Π. Φιλίππου, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στην εν λόγω συνεδρίαση του συντονιστικού επιχειρήθηκε να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει.
Η Γ.Γ του Δήμου Μαραθώνος, Π. Μικελοπούλου,μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 τόνισε ότι ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά 2 ώρες πριν τη συνεδρίαση, διαβεβαίωσε ότι δεν συζητήθηκε ζήτημα εκκένωσης και ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατο τον συντονισμό.
Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε πληροφόρηση για νεκρούς, αλλά για εγκλωβσιμένους πολίτες και καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από κατοικημένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, σε νέες του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι του τηλεφώνησαν στις 19.56 για να βρίσκεται στις 20:00 στην Παλλήνη, στο συντονιστικό που συνεδρίαζε.
«Εγώ ήμουν στις φωτιές και όχι κάπου αλλού για τα τυπικά» δήλωσε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος επιμένει στα περί πλαστογράφησης εγγράφων εκκένωσης, τα οποία έχουν υπογραφεί από την Σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα.
Η κ. Τσούπρα, η οποία το βράδυ της Δευτέρας αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλλίπου, θα καταθέσει σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών που έχει αναλάβει τις έρευνες για τα αίτια της καταστροφής.
Χθες κατέθεσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αδυναμία αντιμετώπισης της καταστροφής στο Μάτι.

Αντιπαράθεση και αλληλοδιαψεύσεις

Την ώρα που εξελίσσονται οι κηδείες των θυμάτων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατίθενται για το πότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με το οποίο, το λιμεναρχείο της Ραφήνας είχε ειδοποιήσει τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας από τις 19:08 το απόγευμα της Δευτέρας (23/7/2018) για συνεχείς ροές διασωθέντων αλλά και για σορούς.
Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».
Επίσης, από επόμενο σήμα προκύπτει ότι στις 22:30, δηλαδή μία ώρα πριν από τη σύσκεψη της Δευτέρας, ότι ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.



Ο κ.Σαντορινιός διέψευσε το δημοσίεμα τονίζοντας
ότι η αναφορά του Λιμενικού περιλαμβάνει όσα έγιναν μέσα στο πρώτο 24ωρο.
«Στις 19:00 δεν βρέθηκαν νεκροί αλλά άρχισε η όλη επιχείρηση» είπε ο κ.Σαντορινιός, ο οποίος υποστήριξε ότι στις 22:30 που ήταν παρών στο λιμάνι της Ραφήνας, δεν είχε ενημέρωση για νεκρούς.
Για το εν λόγω δημοσίευμα ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Ναυτιλίας.
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Τύπου το οποίο έχει τίτλο «Ώρα 19:08 Ανεύρεση σορών» και μνημονεύει σηματική αναφορά της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και προς το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζονται τα κάτωθι:
α) Η εν λόγω σηματική αναφορά απεστάλη την Τρίτη, 24-07-2018, από την Λιμενική Αρχή Ραφήνας, την επόμενη δηλαδή ημέρα από την έναρξη της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας από την έναρξη της επιχείρησης έως και τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου.
β) Ειδικότερα στην σηματική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19:08 μ.μ. της 23-07-2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το Λιμάνι Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στην διάσωση χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα.

Διαψεύδουν την ΠΟΕΔΗΝ το ΔΣ και οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο
 
Εν τω μεταξύ με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σισμανόγλειου τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος κατήγγειλε ότι παραποιήθηκαν τα στοιχεία εισαγωγής των πρώτων νεκρών από το Μάτι.
Το Δ.Σ του Σισμανόγλειο εκφράζει τη λύπη του «για τις ανυπόστατες δηλώσεις του Προέδρου και του σημερινού δελτίου τύπου του Προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ, που αναπαράγονται από μέρος ΜΜΕ και εντέλει συκοφαντούν το ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο με απόλυτη συνέπεια προσέφερε τις υπηρεσίες του αυτές τις δύσκολες στιγμές»
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «αναφορές για δήθεν παραποίηση στοιχείων και ¨μαγειρέματα¨ στις καταγραφές των προσερχομένων, είναι υποβολιμιαίες και συκοφαντικές», επισημαίνοντας πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ( τμήμα Κίνησης, γρ. προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, ιατρός διευθυντής τμήματος επειγόντων περιστατικών) προσήλθαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι τήρησαν όλες τις διαδικασίες -καταγραφές κ.τ.λ.
Μάλιστα όπως είπαν «δεν δέχτηκαν καμία πίεση ή παρέμβαση από τη διοίκηση ή άλλα πρόσωπα τη Δευτέρα, αλλά και τις επόμενες ημέρες για να παρουσιάσουν αλλοιωμένη εικόνα για τις σορούς που διακομίσθηκαν, τους πάσχοντες και τους πληγέντες που προσήλθαν στο Νοσοκομείο».
«Η εφεδρική  μονάδα νεκροθαλάμου, τέθηκε σωστά σε ετοιμότητα, όπως και σε κάθε περίπτωση διαχείρισης εκτάκτων αναγκών (π.χ. πτώση αεροσκάφους εταιρείας ΗΛΙΟΣ το 2005 και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004).   
Η διοίκηση επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα της σε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης και δυσφήμησης των υψηλών και υπευθύνων υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τους εργαζομένους του νοσοκομείου, οι οποίες, τελικό στόχο έχουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για τη φονική πυρκαγιά από συγγενείς θυμάτων

Η πρώτη μήνυση από συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσσα, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις συγγενείς δυο θυμάτων, οι οποίοι έχασαν τον σύζυγο, πατέρα και τη μητέρα τους.
Με τη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα της κατά συρροή κακουργηματικής έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και ότι αλλά αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.
Στη μήνυση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμόδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να κ προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».
Στη μήνυση περιγράφεται το τραγικό ιστορικό της υπόθεσης, καθώς ο ένας εκ των δύο θανόντων είχε παντρέψει την 34χρόνη κόρη του, δύο ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά και η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στον Νέο Βουτζά μέχρι τη μοιραία ημέρα, όπου έχασε την ζωή του ο πατέρας της νύφης (70χρόνος εκπαιδευτικός), αλλά και η επίσης εκπαιδευτικός 73χρόνη ενοικιάστρια του από κάτω διαμερίσματος.

Ποτάμι: Δέκα ερωτήματα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι  - Άμεση η δικαστική διερεύνηση

Δέκα ερωτήματα για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική και στο Μάτι θέτει το Ποτάμι, το οποίο ζητά να υπάρξει άμεση δικαστική διερεύνηση.
Όπως αναφέρει το Ποτάμι οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος,  να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
«Οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αποκάλυψαν δυστυχώς την απουσία μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και την ανικανότητα του Κράτους στην πιο κρίσιμη λειτουργία του: τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας, της ζωής των πολιτών.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να είναι άμεση, ανεξάρτητη και διεισδυτική, χωρίς μεροληψίες, όσο κι αν αυτό φοβίζει κάποιους.
Το «όλα στο φως» τους περιλαμβάνει όλους και όλα.
Και βέβαια κάθε εγκληματική πράξη ή παράλειψη που οδήγησε τόσους ανθρώπους στο θάνατο και όχι μόνον τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά.
Οι πρώτες κινήσεις δημιουργούν απορίες και προκαλούν ανησυχία.
Ο έλεγχος των υπευθύνων θα έπρεπε να διενεργηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ανατεθεί - με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας - σε έμπειρο Εισαγγελέα Εφετών και όχι να αντιμετωπισθεί ως μία υπόθεση ρουτίνας.
Η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης σε εν ενεργεία Πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εκτός λογικής» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι, το οποίο θέτει μια σειρά από ερωτήματα.
«Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η Πολιτική Προστασία,
Γιατί δεν υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα,
Γιατί καθυστέρησαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης,
Γιατί δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και στη συνέχεια κεντρικός συντονισμός,
Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι και οι οδοί διαφυγής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής,
Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής,
Γιατί δεν λειτούργησε το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, για να σταλούν στους πολίτες μηνύματα απομάκρυνσης και εκκένωσης,
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα για να ειδοποιηθούν οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή,
Γιατί καθυστέρησαν τα σωστικά μέσα στη θάλασσα,
Γιατί δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τα θύματα και τους πυρόπληκτους της τραγωδίας;
Οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης, θα μας βρει απέναντι.
Τα θύματα, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους και τελικά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας απαιτούν έρευνα σε βάθος.
Απαιτούν φως και όχι άλλες σκιές» υπογραμμίζει το Ποτάμι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης