Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 18 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούλιο 2018 - Στις 55,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 18 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούλιο 2018 - Στις 55,1 μονάδες ο PMI
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν σε χαμηλά 2 ετών, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις
Οριακή άνοδο σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (1/8) στοιχεία της Markit, παραμένοντας ωστόσο σε υποτονικά επίπεδα, συγκριτικά με τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι 54,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που είχε αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.
Παρά την οριακή βελτίωση του δείκτη, αυτός παρέμεινε σχεδόν πέντε μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο έδειξαν βελτίωση των συνθηκών τόσο στον τομέα καταναλωτικών αγαθών, όσο και στους τομείς ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό έχουν επηρεαστεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την επιβολή δασμών και τις γενικότερες εμπορικές εντάσεις, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία παρέμειναν στην κορυφή της σχετικής λίστας, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης της πρώτης υποχώρησε σε χαμηλά 14 μηνών.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης σημείωσαν επίσης επιβράδυνση σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδίας, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος της Γαλλίας σημείωσε επιτάχυνση, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στις 53,3 μονάδες.
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στην έρευνα της Markit σημείωσαν άνοδο στη στελέχωση του κλάδου, με τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης να σημειώνονται στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι μόνο η Γαλλία, η Αυστρία και η Ελλάδα σημείωσαν ταχύτερους ρυθμούς στελέχωσης σε σύγκριση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Παρά τις ανησυχίες των εμπορικών εντάσεων, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες κατέγραψε οριακή βελτίωση, καθώς οι εταιρείες εκτιμούν ότι θα υπάρξει άνοδος της παραγωγής.
«Η οριακή άνοδος του PMI παρέχει λίγους λόγους για πανηγυρισμούς, δεδομένου ότι είναι το δεύτερο πιο αδύναμο επίπεδο τους τελευταίους 18 μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η αισιοδοξία σχετικά με το μέλλον παρέμεινε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης