Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χωρίς όγκους δεν αλλάζει η τιμή της μετοχής ακόμα και με πράξη στο limit up – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χωρίς όγκους δεν αλλάζει η τιμή της μετοχής ακόμα και με πράξη στο limit up – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Εδώ και βδομάδες το προνόμιο της Ξυλεμπορία έχει αγοραστές στο limit up αλλά δεν κάνει πράξη – Ο κοινός τίτλος χθες έκανε πράξη στο +10% αλλά έκλεισε αμετάβλητος
Δύο τίτλοι της ίδιας εισηγμένης προσπαθούν να «σκαρφαλώσουν» υψηλότερα αλλά η απουσία όγκου συναλλαγών και ο τρόπος κλεισίματος των μετοχών του ΧΑ συνολικά δεν το επιτρέπουν.
Ο λόγος για τον κοινό και τον προνομιούχο τίτλο της Ξυλεμπορία, αλλά αν κάποιος ψάξει προσεκτικά το ταμπλό βρίσκει εύκολα και άλλες.
Η προνομιούχος μετοχή έχει εδώ και καιρό σχεδόν καθημερινά στο limit up εντολή αγοράς άνω των 20 χιλ. τεμαχίων αλλά δεν κάνει πράξεις.
Αλλά και όταν κάνει αυτές δεν είναι αρκετές ώστε να δώσουν κλείσιμο διαφορετικό από την προηγούμενη συνεδρίαση.
Η μετοχή έχει να κάνει πράξη από 19 Ιουνίου όπου έγινε όγκος 3.200 τεμαχίων και έκλεισε αμετάβλητη στα 0,0660 ευρώ.
Στις 14 Ιουνίου είχε άνοδο 10% μετά από συναλλαγές 4.850 τεμαχίων.
Τέλη Μαΐου ένα τεμάχια στο limit up δεν ήταν αρκετό για να κλείσει εκεί η μετοχή και είχε κλείσει τελικά αμετάβλητη. Το ίδιο είχε γίνει και λίγες μέρες νωρίτερα και μάλιστα με όγκο 1.400 τεμαχίων.
Συνολικά ο τίτλος από την αρχή του έτους έχει όγκο 14 χιλ. τεμάχια.
Η κοινή μετοχή στις 30 Ιουλίου έκανε 17 τεμάχια στα 0,1160 ευρώ αλλά έκλεισε στα 0,1060 ευρώ.
Στις 26 Ιουλίου είχε κάνει χαμηλότερα πράξεις αλλά έκλεισε πάλι αμετάβλητη.
Ο όγκος των 752 τεμαχίων στις 19 Ιουλίου πάλι στο limit up δεν ήταν αρκετός και έκλεισε αμετάβλητη.
Χθες 1η Αυγούστου έκανε 10 τεμάχια στο +10% αλλά έκλεισε αμετάβλητη, αν και στις δημοπρασίες η διαφορά αγοραστή – πωλητή ήταν μόλις 0,001 ευρώ.
Με αποτίμηση κάτω από 4 εκατ. ευρώ θα μπορούσε κάποιος να πει πως αδικείται σε όρους p/bv αφού η καθαρή θέση του ομίλου είναι στα 11,8 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη υπάρχουν υψηλές συγκριτικά με την καθαρή θέση συνολικές υποχρεώσεις 37,7 εκατ. ευρώ οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες αν ο όμιλος εισέπραττε μεγάλο μέρος των απαιτήσεων ύψους 18,1 εκατ. ευρώ που έχει.
Από τις συνολικές υποχρεώσεις στις τράπεζες αντιστοιχούσαν τα 31,5 εκατ. ευρώ άρα η σχέση τραπεζικές υποχρεώσεις προς ίδια κεφάλαια είναι λίγο κάτω από 3 φορές, που σημαίνει κάπως υψηλή μόχλευση.
Ο όμιλος είχε το 2017 πωλήσεις 27,8 εκατ. ευρώ αλλά τα EBITDA ήταν μόλις 2 εκατ. ευρώ και στους μετόχους αναλογούσαν ζημιές 230 χιλ. ευρώ.
Χρειάζεται καλύτερες πωλήσεις και βελτίωση του EBITDA προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι τόκοι των δανείων και να μείνει κάτι στους μετόχους.
Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μία βελτίωση των μεγεθών θα μπορούσε να δώσει καλύτερο p/e και να κάνει τη μετοχή πιο ελκυστική.
Αν μάλιστα αυτό συνοδευόταν με βελτίωση των ταμειακών ροών (είσπραξη απαιτήσεων, μείωση αποθεμάτων) που να οδηγούσε σε αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων από το 1 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 θα βελτίωνε περαιτέρω την ελκυστικότητα της μετοχής.
Αν όμως οι απαιτήσεις χρίζουν περαιτέρω διαγραφών, τότε η εικόνα του ισολογισμού θα μπορούσε να χειροτερεύσει.
Η εταιρεία αισιοδοξεί για το 2018 καθώς αναμένει  πως θα δημιουργηθούν ευκαιρίες από την πραγματοποίηση έργων υποδομής, που αφορούν κυρίως τον κλάδο του τουρισμού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης