Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Το Brexit δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση της ΕΕ – Πιθανά προβλήματα στα δημοσιονομικά

Moody’s: Το Brexit δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση της ΕΕ – Πιθανά προβλήματα στα δημοσιονομικά
Στο Aaa με σταθερό outlook παραμένει η αξιολόγηση της Ένωσης από τον οίκο Moody’s
Αισιόδοξος για την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στην ετήσια έκθεσή του για αυτήν, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση Aaa, με σταθερές προοπτικές (outlook) αντανακλά τη στήριξη που παρέχουν στην ΕΕ τα κράτη – μέλη της που διαθέτουν υψηλό επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης.
«Τα βασικά πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αξιοπιστία των υψηλά βαθμολογημένων μελών της, καθώς και η δέσμευσή τους να εξασφαλίσουν την υγιή οικονομία», δήλωσε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος του οίκου, ο οποίος προσθέτει ότι «οι πιστωτικές προκλήσεις περιλαμβάνουν οποιαδήποτε πιθανή αποδυνάμωση της συνοχής των μελών ή της δέσμευσης των μελών με τις υψηλότερες αξιολογήσεις».
Ο Moody’s εκτιμά ότι το Brexit δεν θα είτε την ικανότητα είτε την προθυμία των υψηλά αξιολογημένων μελών της ΕΕ να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς το μπλοκ.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος του Brexit στο δημοσιονομικό πλαίσιο παραμένει ασαφής και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και τις οικονομικές συμφωνίες που θα προκύψουν.
Η ΕΕ κατέχει βαθμολογία μεσαίου βαθμού Aa2, ένα βασικό μέτρο που χρησιμοποιεί ο Moody's για να αξιολογήσει την ικανότητα των μελών να υποστηρίζουν πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και άλλες υπερεθνικές οντότητες.
Ακόμη και όταν αποκλείεται το Ηνωμένο Βασίλειο, η σταθμισμένη μεσαία βαθμολογία της ΕΕ παραμένει στο Aa2 και περίπου το 62% των συνολικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα εξακολουθεί να προέρχεται από μέλη που βαθμολογούνται μεταξύ Aaa και Aa3, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.
Ο Moody's εξακολουθεί να εξετάζει τη βούληση των μελών της ΕΕ να υποστηρίξουν την Ένωση να είναι πολύ ισχυρή παρά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να την εγκαταλείψει, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη διαθέτουν σημαντικά πολιτικά και οικονομικά κίνητρα για να εκπληρώσουν μια ενδεχόμενη έκκληση για έκτακτη υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης