Τελευταία Νέα
Πολιτική

Show με μπουλντόζες στα καμένα ετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα

Show με μπουλντόζες στα καμένα ετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα
Η ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική δεν αφήνει περιθώρια για διέξοδο από την οργή και την δυσαρέσκεια της κοινωνίας
Στη σκιά της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει βαριά καθώς αναζητούν τρόπους φυγής προς τα εμπρός.
Η συνεχής πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση στο σύνολό της αλλά και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπονται από την κοινωνία έχουν προκαλέσει επικοινωνιακή στροφή 180 μοιρών στο Μαξίμου.
Είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος τόνισε ότι θα ήταν προκλητικό να πει κανείς πως τα κάναμε όλα σωστά με τόσους νεκρούς κι αυτό μόλις πέντε ημέρες αφότου ο κ. Τόσκας δήλωνε πως ψάχνει να βρει λάθη αλλά δε βρίσκει και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής πως επιχειρησιακά δεν θα άλλαζε τίποτα από όσα έκανε.
Στο μεταξύ οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται καθώς και η πολιτική κόντρα με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εστιάζεται στα κυβερνητικά λάθη και τις παραλείψεις στην τραγωδία της προηγούμενης Δευτέρας.
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης έχει μετατοπιστεί από το τα κάναμε όλα σωστά των πρώτων ημερών καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί παραδέχονται τις ευθύνες.
Την ίδια στιγμή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το Μαξίμου καθώς αγωνιούν για την αντιστροφή του κλίματος που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα μέσω των μηνυμάτων που λαμβάνουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών γκρίνιαζαν γιατί όπως λένε κοινοβουλευτικοί, δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στις περιοχές που εκλέγονται λόγω Σκοπιανού.
Είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αλλαγή κλίματος στο τέλος του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου αλλά όπως αποδείχθηκε υπολόγιζαν χωρίς… τον ξενοδόχο.
Η ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική με την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την κρίση δεν αφήνει περιθώρια για διέξοδο από την οργή και την δυσαρέσκεια της κοινωνίας.
Αυτό τονίζουν μετ’ επιτάσεως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικά για το αν υπάρχουν περιθώρια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εν μέσω θέρους.
Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, όλα έβαιναν καλώς και προμηνύονταν ένα φθινόπωρο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης με τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να στέλνει το μήνυμα της πολιτικής ανάκαμψης.  
Το θέμα της πύρινης λαίλαπας προκαλεί παρενέργειες και εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Περιφέρεια κια συνεργάτες της Ρένας Δούρου με επιτελείς της Πυροσβεστικής στην οποία απέδωσε εύσημα ο Νίκος Τόσκας. Το τι παρενέργειες θα έχει αυτή η εσωκομματική διαμάχη δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί καθώς η περιφερειάρχης κ. Δούρου προσπαθεί απεγνωσμένα να μη βρεθεί στο κάδρο των προβλημάτων κάτι όμως που επιχειρεί πρωτίστως και η κυβέρνηση που πασχιζει να μην αμαυρωθεί η εικόνα της.
Η κυβέρνηση ανακοινώνει πάντως και μία κίνηση για εκτόνωση της κατάστασης καθώς δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις 3200 αυθαιρέτων ωστόσο συνδικαλιστές του Τεχνικού Επιμελητηρίου εκφράζουν προβληματισμό κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή φούσκα.
Όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν εξασφαλίσει πλέον τίτλους ιδιοκτησίας κάτι που μπερδεύει την όλη κατάσταση.
Εκτιμούν μάλιστα, ότι θα εμφανιστούν μεν οι κρατικές μπουλντόζες αλλά στη συνέχεια θα αποσυρθούν μόλις θα αποχωρήσουν οι τηλεοπτικές κάμερες οριστικά.  
Ακόμη, οι ίδιοι συνδικαλιστικοί παράγοντες του ΤΕΕ θεωρούν επιβεβλημένη τη δημιουργία μιας επιτροπής επιστημόνων που να έχει διακομματική στήριξη προκειμένου να επιτηρήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σημειώνεται πάντως ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης (κι όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που δεν έχει ακόμη κτηματολόγιο ενώ δεν υπάρχει κια πολεοδομικό για ολόκληρη την Αττική παρά μόνο ένα ρυθμιστικό σχέδιο του 2014 για την Αθήνα και ορισμένους όμορους δήμους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών η παρέμβαση δεκατριών οικολογικών οργανώσεων που θέτουν το ζήτημα επί της ουσίας με συγκεκριμένες προτάσεις θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων καθώς σε μια προεκλογική περίοδο κανένα κόμμα και κανένας υπουργός, βουλευτής ή αυτοδιοικητικός δεν πρόκειται να αναλάβει το τεράστιο πολιτικό κόστος που απαιτείται για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της αυθαίρετης δόμησης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης