Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μικροπολιτική σκοπιμότητα στα αποκαΐδια

tags :
Μικροπολιτική σκοπιμότητα στα αποκαΐδια
Ας μπει ένα τέλος στην τυμβωρυχία έστω και τώρα
Όταν η τραγική μάνα που έχασε σύζυγο και δύο παιδιά στο Μάτι απευθύνει δημόσια έκκληση για σεβασμό στο πένθος της και ζητά να μην μιλάει κανείς εξ ονόματός της, κάτι πάει πολύ στραβά.
Από την τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου του 2018 που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 85 συνανθρώπους μας και εξαφάνισε το Μάτι από τον χάρτη, γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης πολιτικής εκμετάλλευσης των τραγικών γεγονότων από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, δυστυχώς με τη συμβολή μερίδας των μέσων ενημέρωσης.
Από τη μία, η πρεμούρα για συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών για την ολιγωρία της ανύπαρκτης κρατικής μηχανής, η οποία φαίνεται πως συνετέλεσε στο να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να αποδειχθεί ποιος δεν ήταν στη θέση του την ώρα που όφειλε, ποιος έκανε μοιραία λάθη, ποιος ΔΕΝ έδωσε την εντολή εκκένωσης, ποιος ΔΕΝ συντόνισε την επιχείρηση διάσωσης.
Από την άλλη πλευρά η κριτική η οποία εστιάζει στις υπαρκτές κυβερνητικές ευθύνες, αλλά την ίδια ώρα επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία των διαχρονικών εγκληματικών ευθυνών για την αυθαίρετη δόμηση και τις ρουσφετολογικές πρακτικές που γιγάντωσαν το πρόβλημα.
Στο παιχνίδι της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μπαίνουν δυνατά τα ΜΜΕ και τα social media.
Η επιστολή «φίλης» της οικογένειας Φύτρου η οποία «έδειξε» ως υπεύθυνο για την τραγωδία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Το αν η υπογράφουσα Αννίτα Π. είναι όντως σύζυγος του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαπαναγιώτου έχει τη σημασία του, αλλά σε κάθε περίπτωση η επιστολή αυτή αποτέλεσε μια αθλιότητα, μια στυγνή εκμετάλλευση της στενής σχέσης με την τραγική οικογένεια, μία πράξη η οποία μόνο θλίψη προκαλεί.
Μέσα στο πένθος της η τραγική μάνα της οικογένειας Φύτρου που ξεκληρίστηκε στο Μάτι, αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση να μην μιλάει κανείς εξ ονόματός της.
Τι ντροπή….
Την ίδια ώρα, αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ανάγκασαν τον σύλλογο εθελοντών πυροσβεστών να απευθύνουν έκκληση στα ΜΜΕ για διασταύρωση των πληροφοριών.
Το διαδίκτυο βρίθει από fake news τα οποία προκαλούν σύγχυση και θυσιάζουν κάθε έννοια δεοντολογίας στον βωμό τoυ «κλικ».
«Πληροφορίες» για κρυμμένους νεκρούς ή για ανύπαρκτους επιζώντες στα καμένα, δημοσιοποίηση φωτογραφιών και τηλεοπτικό ζουμ σε πτώματα, συνθέτουν ένα απάνθρωπο παζλ ψευδών ειδήσεων που εμπορεύεται τον πόνο ή πουλά ψεύτικες ελπίδες.
Κατανοούμε την αγωνία διάφορων παρατρεχάμενων να δικαιώσουν τη μία ή την άλλη πλευρά, όμως πραγματικά, το τελευταίο που απασχολεί τους πληγέντες και την κοινωνία, είναι ποιος έχει τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη ευθύνη.
Για όποιον δεν φορά παρωπίδες,  είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και τη γιγάντωση της αυθαίρετης δόμησης, οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά το πολιτικό σύστημα.
Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τον τόπο, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί είναι να σκύψουν το κεφάλι και να εργαστούν για την επόμενη μέρα.
Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μείνουν πιστοί στις αρχές της υπεύθυνης ενημέρωσης αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Ας μπει ένα τέλος στην τυμβωρυχία έστω και τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης