Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Στόχος εντός της επόμενης εβδομάδας να γίνουν οι κατεδαφίσεις στα πρώτα 100 αυθαίρετα

Σταθάκης: Στόχος εντός της επόμενης εβδομάδας να γίνουν οι κατεδαφίσεις στα πρώτα 100 αυθαίρετα
Αφορά αυθαίρετα κτίσματα που είναι σε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και παραλίες είπε ο κ.Σταθάκης
Την θέση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι εντός της επόμενης εβδομάδας να βγουν οι μπουλντόζες στην Αττική προκειμένου να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και παραλίες διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
«Η απόφαση (σ.σ. για τις κατεδαφίσεις) έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή, ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην Χ.Α. και ΚΚΕ.
Συνεπώς, είναι μια πολιτική απόφαση κατά τη γνώμη μου επιβεβλημένη.
Εμείς έχουμε βέβαια θεσμοθετήσει ήδη ένα διαφορετικό πλαίσιο, τον νόμο, βγάλαμε τις χρήσεις γης, βγάλαμε τον τρόπο με τον οποίο οριστικά και αμετάκλητα πλέον δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς, αναδασωτέα κ.ο.κ.
Η μέχρι τώρα διαδικασία ανήκε στους Δήμους.
Στους Δήμους υπήρχε μια δύσκολη γραφειοκρατία, οι ενστάσεις συζητούνταν σε πέντε χρόνια, άρα κόλλαγε σε ένα πρώτο επίπεδο στο Δήμο.
Το δεύτερο ήταν η Δικαιοσύνη, έπαιρνε πέντε με έξι χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει.
Κάτι εξόφθαλμα αυθαίρετο, γιατί δεν είναι όλα τα αυθαίρετα ίδια, πχ σε δάσος ή σε παραλία μπορεί να έπαιρνε και 15 χρόνια.
Αυτή τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δίνουμε την αρμοδιότητα στα παρατηρητήρια στις Περιφέρειες, το παίρνουμε από τις πολεοδομίες των Δήμων.
Θα εφαρμοστεί από το 2019, μέχρι τότε βγάλαμε αυτή την παράλληλη διαδικασία να μπορεί και ο υπουργός να κατεδαφίζει με υπουργική απόφαση» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Σταθάκης.
«Πάμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει περιοριστεί, το είπα και εχθές ότι 9 στους 10 Έλληνες δεν χτίζουν πια αυθαίρετα, χτίζουν νόμιμα.
Στον νόμο για τα αυθαίρετα που ψηφίσαμε, ξεχωρίσαμε άλλο να έχει μια μικροαυθαιρεσία πχ μισό μέτρο μπαλκόνι και άλλο να είναι παράνομο το κτίσμα.
Η χθεσινή απόφασή μου υπενθυμίζει προς όλους και στους Δήμους που έχουν αρμοδιότητα, ότι ο νόμος Τρίτση, ότι 500 μέτρα από την παραλία απαγορεύεται μαντρότοιχος παρά μόνο υπό ένα ειδικό καθεστώς που μπορεί να έχει πάρει άδεια, ισχύει.
Είναι του '83.
Η δική μας θέση, έδωσε σε εμένα παράλληλα με τον Δήμο να μπορώ να κατεδαφίζω, αλλά δεν αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους που πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο.
Ξεκινάμε από την Αττική, με προτεραιότητα 100 αυθαίρετα που είναι σε πολύ σκληρές περιοχές σε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους, παραλίες κτλ.
Η λίστα περιλαμβάνει 3.200 ακίνητα που έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης θα προτεραιοποιηθούν με αντικειμενικά κριτήρια» υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης.
Ερωτηθείς αν θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες να στείλουν μπουλντόζες την επόμενη εβδομάδα ο κ.Σταθάκης είπε ότι «ο στόχος είναι αυτός αλλά επειδή πρέπει να είμαστε νομικά και τεχνικά άρτιοι, θα μου επιτρέψετε να μην δώσω χρονοδιάγραμμα, η αμεσότητα είναι αμεσότητα πάντως».
«Τα περισσότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι δεκαετίας.
Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούσε έχει πολλές αργόσυρτες διαδικασίες, όπως σας είπα» είπε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις, είπε ότι «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω, θα προχωρήσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης