Τελευταία Νέα
Διεθνή

DIHK: Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας προκαλούν ζημιά στις γερμανικές επιχειρήσεις - Τεράστιος ο αντίκτυπος στις εισαγωγές

DIHK: Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας προκαλούν ζημιά στις γερμανικές επιχειρήσεις - Τεράστιος ο αντίκτυπος στις εισαγωγές
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας τόνισε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ εξετάζουν μεταφορά των επιχειρήσεών τους
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκαλεί ζημιά στις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποινται και στις δύο χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας (DIHK).
Σύμφωνα με το DIHK, 41% των γερμανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ήδη επηρεαστεί από τους υψηλότερους δασμούς, όταν πραγματοποιούν εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα το 46% ανέφερε υψηλότερους δασμούς σχετικά με τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Μεταξύ των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, το 57% δήλωσε ότι έχει ήδη έρθει αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις των εξαγωγών προς την Κίνα, ενώ το 75% ανέφερε μειονεκτήματα που αφορούν υψηλότερο κόστος κατά τις εισαγωγές από την Κίνα.
«Η επικίνδυνη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί επίσης πλήγτμα στις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες», σχολίασε ο επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου του DIHK, Volker Treier.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σχεδόν οι μισές από τις εισαγωγές των γερμανικών εταιρειών επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τους νέους δασμούς».
Προκειμένου να αποφευχθεί το υψηλότερο κόστος που προκαλείται από τους δασμούς, πολλές γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ εξετάζουν το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής και την μεταφορά των επιχειρήσεών τους σε άλλες χώρς, δήλωσε το DIHK.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων έχουν πληγεί επίσης από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, λόγω του διεθνούς δικτύου προμηθευτών τους και των ευρύτερων πελατειακών σχέσεών τους σε όλο τον κόσμο.
«Μία περαιτέρω κλιμάκωση της διαμάχης θα αποτελούσε απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο συνολικά», προειδοποιεί ο Volker Treier.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο προορισμό των εξαγωγών της Γερμανίας, την ίδια στιγμή που η Κίνα αποτελεί τον σημαντικότερο επιχειρηματικό εταίρο σε ότι αφορά τον συνολικό όγκο των συναλλαγών για τις γερμανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με το DIHK, οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει 400 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ και 80 δισ. ευρώ στην Κίνα, ενώ ο αριθμός απασχολούμενων στις δύο χώρες ανέρχεται στα 850 χιλ. και 700 χιλ. άτομα αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης