Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μόνο με πιστοποιητικό διαγραφής η αποζημίωση στα κατεστραμμένα οχήματα

tags :
Μόνο με πιστοποιητικό διαγραφής η αποζημίωση στα κατεστραμμένα οχήματα
Οι ασφαλιστικές εταιρίες δε θα ζητούν πιστοποιητικό καταστροφής προκειμένου να αποζημιώσουν τα οχήματα που κάηκαν στις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής
H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών κοινοποίησε με εγκύκλιό της στα μέλη της την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (ΦΕΚ Α΄ 138/26.7.2018) που περιλαμβάνει τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 (συν.1).
Στην εγκύκλιο, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων κ. Δημήτρης Ζορμπάς και η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ κα Μαργαρίτα Αντωνάκη αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Θα θέλαμε ιδίως να σας επισημάνουμε τις διατάξεις του Άρθρου 14 της ΠΝΠ που αφορά τη διαδικασία διαγραφής αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, η οποία ενδιαφέρει άμεσα και τον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων που καλείται τις μέρες αυτές να αποζημιώσει τις ζημιές ασφαλισμένων μας που είχαν ασφαλίσει τα οχήματά τους για τον κίνδυνο καταστροφής τους από πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το Άρθρο 14 παρ. 1 της ΠΝΠ, η διαγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών γίνεται χωρίς την προσκόμιση από τους αιτούντες πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους.
Σχετικά με την εφαρμογή του Άρθρου 14 της ΠΝΠ σας κοινοποιούμε επιπλέον την από 31.7.2018 (οικ. Α 58984/2775) Εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (συν.2), σύμφωνα με την οποία “λόγω των απροσδόκητα εκτεταμένων υλικών ζημιών και της συνακόλουθης αδυναμίας ταυτοποίησης του μείζονος αριθμού οχημάτων που υπέστησαν καταστροφή ή αχρηστεύτηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 και του κατεπείγοντος χαρακτήρα της δια του άρθρου 14 οριζόμενης διαδικασίας, η διαγραφή των εν λόγω οχημάτων δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 14 θα συντελείται και θα ολοκληρώνεται αποκλειστικώς με τη υποβολή αίτησης συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση από τα νομιμοποιούμενα πρόσωπα, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού”.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι ασφαλιστικές εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ καλούνται κατά τη διαδικασία αποζημίωσης των εν λόγω οχημάτων να μην ζητούν από τους πληγέντες ασφαλισμένους τους την προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής – ανακύκλωσης των οχημάτων τους, καθώς σύμφωνα με την ανωτέρω ΠΝΠ και τη σχετική Εγκύκλιο οι εν λόγω πολίτες έχουν απαλλαγεί από αυτήν την υποχρέωση.
Η καταβολή της τυχόν οφειλόμενης αποζημίωσης θα γίνεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού διαγραφής των οχημάτων, το οποίο θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους πολίτες από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης