Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στο 2,96% υποχωρεί το 10ετές ιταλικό ομόλογο, έφτασε έως 3,09% - Τον Σεπτέμβριο 2018 η κατάθεση του προϋπολογισμού

Ιταλία: Στο 2,96% υποχωρεί το 10ετές ιταλικό ομόλογο, έφτασε έως 3,09% - Τον Σεπτέμβριο 2018 η κατάθεση του προϋπολογισμού
Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκειμένου να αυξήσει τις δαπάνες και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών
(upd1) Η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα στην Ιταλία με φόντο προϋπολογισμό του 2019 οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3%, στο 3,09%.
Στη συνέχεια ωστόσο οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν, έστω και οριακά, με την απόδοση να φθάνει στο 2,966% μετά τη δήλωση Salvini ότι ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνησης, αλλά θα γίνουν τα πρώτα βήματα για ενιαίο φόρο 15% και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολιγισμού για το 2019, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, μετά την ολοκλήρωση κυβερνητικής σύσκεψης.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο Conte δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
Η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα στην Ιταλία με φόντο τον προϋπολογισμό του 2019 οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3%, στο 3,09%.
Στη συνέχεια ωστόσο οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν, μετά τη δήλωση Salvini ότι ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά θα γίνουν τα πρώτα βήματα για ενιαίο φόρο 15% και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο Conte δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,966%, με το υψηλό ημέρες στο 3,09%.
Η απόδοση του 2ετούς αποκλιμακώνεται στο 0,981% ενώ νωρίτερα ξεπέρασε το 1%.



Η σπέκουλα αναφορικά με τη σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας Salvini - di Maio και τις πιέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, ανησυχεί τις αγορές.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση κορυφής για τον προϋπολογισμό και τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός G. Conte, οι υπουργοί Εσωτερικών di Maio και Salvini, ο υπουργός Οικονομικών Tria και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Paolo Savona.
Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκειμένου να αυξήσει τις δαπάνες και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών.
O Tria ωστόσο εμφανίζεται πιο μετριοπαθής, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρηθούν.

Πιθανή παραίτηση Tria από τη θέση του ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, όπως σημειώνει το Reuters.
O υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
«Ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει αμέσως όλα τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ωστόσο θα γίνουν τα πρώτα βήματαπρος τον ενιαίο φόρο 15% και τη ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Salvini.
Οι Financial Times τονίζουν ότι η άνοδος των αποδόσεων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο αντανακλούν την ανησυχία των αγορών για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες προβλέπει η ISTAT

Η ιταλική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Ιταλίας (ISTAT).
Όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της ISTAT, o πιο πρόσφατος σύνθετος δείκτης συνεχίζει να υποχωρεί, όπως φαίνεται σε όλο το έτος, σηματοδοτώντας τη συνέχιση του τρέχοντος ρυθμού επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το ΑΕΠ της Ιταλίας ενισχύθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 0,3% το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι η τριμηνιαία άνοδος 0,2% ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός μετά το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Giovanni Tria, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η πρόβλεψη ανάπτυξης του 1,5% για το 2018 που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση θα πρέπει πιθανώς να αναθεωρηθεί επί τα χείρω λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης