Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταφορά Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές - Δυσφορία των ΗΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταφορά Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές - Δυσφορία των ΗΠΑ
Η μεταγωγή του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
(upd 3) Στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένο μέλος της 17Ν, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ενώ έντονα εκφράστηκε η δυσφορία των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.
Το γεγονός προκάλεσε έντονη εντύπωση καθώς η μεταγωγή έγινε σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση αλλά και τη στιγμή που οι πολίτες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.
Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προχώρησε σε διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι ο Κουφοντίνας θα εκτίσει κανονικά την ποινή του και ότι όλοι οι βαρυποινότες θα απομακρυνθούν από τις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες θα μετατραπούν σε φυλακές υποδίκων.
Η απόφαση για τη μεταγωγή ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ηγετικό στέλεχος της 17Ν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 16 φορές ισόβια μετάγεται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι κρατούμενοι εκεί διαβιούν σε συνθήκες ανοικτής φυλακής δηλαδή εργάζονται κυκλοφορούν σε μεγάλη έκταση καθώς η φυλακή έχει κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ προβλέπεται ότι όσοι κρατούμενοι είναι σε αγροτικές φυλακές έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου όπως ο Κορυδαλλός.
Παράλληλα, κάθε ημέρα κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή, μετρά τουλάχιστον διπλή με αποτέλεσμα να επισπεύδεται ο χρόνος αποφυλάκισης.

Κοντονής για μεταγωγή Κουφοντίνα: Κανονικά η έκτιση της ποινής - Επίθεση στον Μητσοτάκη

Σε διευκρινίσεις για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Όπως τονίζει, ο Κουφοντίνας θα εκτίσει κανονικά την ποινή του, για τη μεταγωγή τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα και εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου για μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και ως εκ τούτου όλοι οι ισοβίτες σιγά σιγά θα απομακρυνθούν.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπολύει επίθεση στον πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί για τυμβωρυχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με αναφορές για τη μεταγωγή κρατουμένου από τη φυλακή Κορυδαλλού σε άλλη φυλακή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα – βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της.
Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν.
Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.
Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου.
Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.
Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση.
Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά.
Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.
Ενημερώνουμε, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες, εκτός αν έχει διαφορετική πληροφόρηση από την εποχή που ήταν Υπουργός.
Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχίας. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.

Έντονη αντίδραση από Κυριάκο Μητσοτάκη

Παρέμβαση στο θέμα της μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.
Κε. Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σας επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Μητσοτάκης.



Μπακογιάννη: Ανίκανη η κυβέρνηση, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη μεταφορά Κουφοντίνα εξαπέλυσε και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σύζυγος του δολοφονημένου από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη.
«Ανίκανοι να προστατέψετε τους πολίτες και να αντιδράσετε στοιχειωδώς στην καταστροφή, ικανότατοι στο να κάνετε τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση, μεταφέροντας σε φυλακές πολυτελείας τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα», σχολίασε μέσω Twitter.



Αλεξία Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας ή εκβιάζεται ή συναλλάσσεται

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Αλεξίας Μπακογιάννη, για την απόφαση μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.
Η Αλεξία Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτό που γίνεται συνεχόμενα από την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το σημερινό, δεν στέκει λογικά. Ο κ. Τσίπρας είτε εκβιάζεται, είτε συναλλάσσεται. Το κόμμα του είχε παραδοσιακά σχέσεις με αυτή την οργάνωση και ηθικά πάντα ήταν υπόλογο για αυτό το ζήτημα» .
Όπως είπε, μάλιστα, «κι εγώ έχω ένα αίτημα στον Τσίπρα, να μου φέρει πίσω τον πατέρα μου, αλλά δεν μπορεί. Καλό θα είναι να εξετάζει καλύτερα τα αιτήματα που ικανοποιεί».
Όπως τόνισε η Αλεξία Μπακογιάννη, «για εμάς, όλες τις οικογένειες των θυμάτων του Κουφοντίνα και της 17 Νοέμβρη, το σημερινό έρχεται ως κερασάκι σε μια "τούρτα" των τελευταίων τριών ετών με τη μία πρόκληση μετά την άλλη για τους νεκρούς μας».
«Μένουν στη φυλακή παιδάκια για λίγα ναρκωτικά και ο μεγαλύτερος δολοφόνος που δεν έχει μετανιώσει τίποτα, μεταφέρεται σε αγροτικές φυλακές» πρόσθεσε.
Τόνισε, δε, ότι «εμείς πάρα πολλά χρόνια παλέψαμε για τη δίκαιη αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ εκδικητικά, ούτε και το κράτος, αν και η ψυχούλα μας το ξέρει πόσο θα το θέλαμε».

Παναγιωτόπουλος (ΝΔ): Στην καρδιά του καλοκαιριού η Κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του καταδικασμένου τρομοκράτη

«Η μεταγωγή του καταδικασμένου τρομοκράτη  Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου αποτελεί άλλη μια βάναυση πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού», τονίζει ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ και Βουλευτής Καβάλας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος,  με αφορμή την απόφαση μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, δηλώνει πως «η απόφαση αυτή συνιστά ευμενή διακριτική μεταχείριση της Πολιτείας προς έναν αμετανόητο για τα εγκλήματά του τρομοκράτη».
Ολόκληρη η δήλωση του Ν. Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:
«Η μεταγωγή του καταδικασμένου τρομοκράτη  Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου αποτελεί άλλη μια βάναυση πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού.
Όχι γιατί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης λήφθηκε με τη προβλεπόμενη κατά το νόμο διαδικασία, όπως ισχυρίζεται με υπερηφάνεια ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης. Ούτε γιατί στο ανοικτού τύπου κατάστημα κράτησης ο Κουφοντίνας θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί σε αγροτικές εργασίες, ώστε να μειωθεί ο συνολικός χρόνος έκτισης της ποινής του.
Αλλά γιατί η απόφαση αυτή συνιστά ευμενή διακριτική μεταχείριση της Πολιτείας προς έναν αμετανόητο για τα εγκλήματά του τρομοκράτη.
Αυτόν που προσπάθησε να την καταλύσει κατ' επανάληψη  διά της ένοπλης βίας και της δολοφονικής του δραστηριότητας, για να προστρέχει σήμερα ικέτης στην επιείκεια των θεσμών της.
Στην καρδιά του καλοκαιριού η Κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του καταδικασμένου τρομοκράτη. Στην κρίση του ελληνικού λαού, όμως, η καταδίκη του είναι οριστική και αμετάκλητη».

Στ. Θεοδωράκης: Ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να απολαμβάνει το προνόμιο της αγροτικής φυλακής

«Ένας εγκληματίας που δεν έχει νιώσει την ανάγκη για μισή συγνώμη ΔΕΝ μπορεί να απολαμβάνει το προνόμιο της αγροτικής φυλακής», σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Στερώντας μάλιστα τη θέση από τον επόμενο στη λίστα ανώνυμο φυλακισμένο που έχει μετανιώσει για τα εγκλήματά του και προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία», προσθέτει.

Κίνημα Αλλαγής: Προκλητική και απαράδεκτη η μεταγωγή του Δ. Κουφοντήνα

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη μεταφορά του Δ. Κουφοντήνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου, εξαπέλυσε το Κίνημα αλλαγής, με δήλωση του Θ. Παπαθεοδώρου, βουλευτή Αχαΐας.
Ο κ. Παπαθεοδώρου τονίζει ότι ενώ η χώρα ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει τις συνέπειες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, η κυβέρνηση εν κρυπτώ μεταφέρει τον Δ. Κουφοντήνα σε αγροτικές φυλακές.
Στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «Την ώρα που η χώρα ζει τις συνέπειες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική και οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι και απροστάτευτοι την ανικανότητα και τον κυνισμό μιας παραπαίουσας κυβερνητικής ομάδας, η επικαιρότητα του Υπουργείου δικαιοσύνης δεν εκπλήσσει.  
Εξοργίζει κάθε πολίτη.
Η εν κρυπτώ μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου είναι μια προκλητική και απαράδεκτη απόφαση την οποία καταλογίζουμε αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο κ. Κοντονής θα πρέπει να απολογηθεί για αυτή τη μεταγωγή.
Επιτέλους, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, το πρόβλημα των πολιτών και των θεσμών δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η ευμενής μεταχείριση ενός τρομοκράτη και κατά συρροή δολοφόνου».

Σκληρή αντίδραση από ΗΠΑ 

Με τον πλέον έντονο τρόπο καταδικάζει το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη μεταφορά του τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.
«Ο καταδικασθείς Έλληνας τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντάνας μεταφέρθηκε σε αγροτική φυλακή με χαλάρωση των περιοριστικών όρων» σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert και προσθέτει:
«Δολοφόνησε 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των ΗΠΑ και εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών.
Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη χαλάρωση των περιοριστικών όρων παραμονής του στη φυλακή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη δυσφορία των ΗΠΑ για τη μεταφορά Κουφοντίνα είχε εκφράσει νωρίτερα με έμμεσο τρόπο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt αναρτώντας επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχετικά με την απόφαση αυτή.

Η ανακοίνωση του State Department:

«Kαταλαβαίνουμε ότι ο καταδικασθείς Έλληνας τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίναςμεταφέρθηκε σε αγροτική φυλακή με πιο χαλαρούς περιορισμούς.
Δολοφόνησε 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και προσωπικού των ΗΠΑ και εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών.
Καταδικάζουμε με τους πιο δυνατούς όρους τις άδειες απουσίας του ή οποιαδήποτε χαλάρωση της διαμονής του στη φυλακή».




Τουρκική οργή 

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.
Η Τουρκία κάνει λόγο για βήματα, που δείχνουν αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη μεταφορά Κουφοντίνα.
«Είναι ασέβεια στους δολοφονημένους διπλωμάτες μας.
Είναι απαράδεκτο.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν βήματα που δείχνουν αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις καλούμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την τιμωρία των τρομοκρατών», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την μεταφορά Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης