Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η «αλήθεια έξω από τα μνημόνια μάλλον θα είναι πικρή» για την Ελλάδα – Επιστρέφει σε επιτόκια αγοράς… με ενισχυμένη εποπτεία

tags :
Η «αλήθεια έξω από τα μνημόνια μάλλον θα είναι πικρή» για την Ελλάδα – Επιστρέφει σε επιτόκια αγοράς… με ενισχυμένη εποπτεία
«Επιτυχία» η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια
Μόλις δύο εβδομάδες χωρίζουν την Ελλάδα από την "ηρωική" (;) έξοδό της από μια πολυετή περίοδο Μνημονίων και εξωτερικής βοήθειας, για την αποτελεσματικότητα της οποίας έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.
Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά ουδείς ακόμη γνωρίζει πως θα είναι η μεταμνημονιακή εποχή μιας χώρας που όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία αλλαγής ενός θνησιγενούς, και καταφανώς χρεοκοπημένου συστήματος διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Βέβαια, ουδείς εχέφρων πολίτης, με ελάχιστες γνώσεις οικονομικών, συμμερίζεται τους πανηγυρικούς λόγους των κυβερνώντων, καθώς η "αλήθεια έξω από τα μνημόνια" μάλλον θα είναι πικρή.
Πικρή, διότι πρωτίστως, για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, δηλαδή τα ελλείμματα της θα πρέπει να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών.
Δηλαδή να καταφέρνει να διατηρεί το κόστος δανεισμού της χαμηλά, σε επίπεδα βιώσιμα αλλά και υποφερτά.
Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αβέβαιο, δεδομένης της ευαισθησίας των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά σοκ.
 


Για παράδειγμα, χωρίς να έχει υπάρξει ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας και με μόνη την επιφυλακτικότητα για τους χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επανήλθαν μετά από ένα σχεδόν μήνα πάνω από το 4%.
Τι θα γίνει εάν υπάρξει κάποια μεγάλύτερη κρίση στα ευρωπαϊκά εδάφη, ή αν πολύ απλά οι διεθνείς αγορές αποφασίσουν τελικά μια γενναία και σοβαρή διόρθωση μετά από 9 χρόνια bull market;
Ουδείς το γνωρίζει βέβαια, κι ας πανηγυρίζουμε για την μνημονιακή έξοδο.
Αντ' αυτού, ας ρίξουμε μια ματιά στους όρους με τους οποίους ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης δάνεισε την Ελλάδα.
Σύμφωνα μετά στοιχεία του 2016, η Ελλάδα εξοικονόμησε 5,6% του ΑΕΠ της, ή 9,9 δισ. ευρώ από τα μειωμένα επιτόκια βάση των οποίων δανείστηκε από τον ESM, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναλογιστεί κανείς το κόστος, κοινωνικό και οικονομικό, που χρειάστηκε να πληρώσει για να πετύχει εξοικονομήσεις 4 και 5 δισ. ευρώ στον προύπολογισμό της με βάση τα μέτρα.
 


Και αυτό διότι τα επιτόκια του ESM βρίσκονται καθαρά κάτω από το επίπεδο που οι χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν στις αγορές και για αυτό εξοικονομούν πολλά χρήματα.
Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις του ESM, έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα ευνοϊκοί όροι, οι οποίοι ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ευρωπαίοι δανειστές της.
Έτσι η Ελλάδα θα βγει από τα προγράμματα του ESM, επιστρέφοντας στο επιτόκιο της αγοράς, αλλά με Ενισχυμένη Εποπτεία, δηλαδή ένα πρόγραμμα εποπτείας πιο σφιχτό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, καθώς τόσο τα χρήματα που έχουν δοθεί όσο και το χρέος είναι μεγαλύτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης