Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία τρομάζει τους αναλυτές - Μπορεί να προκαλέσει κραχ στις αγορές τον Αύγουστο;

tags :
Η Ιταλία τρομάζει τους αναλυτές - Μπορεί να προκαλέσει κραχ στις αγορές τον Αύγουστο;
Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας και προειδοποιούν ότι πιθανόν να προκαλέσει το επόμενο κραχ στις αγορές
Ο εφησυχασμός δεν είναι μια έννοια που ταιριάζει στις αγορές και αυτό έγινε αντιληπτό για άλλη μια φορά την Παρασκευή, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 3%, με τις αγορές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού, αψηφώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν.
Η συζήτηση στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019, το προσχέδιο του οποίου θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην αγορά ομολόγων, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας είναι το υψηλότερο της Ευρωζώνης, μετά της Ελλάδας, στα 2,404 τρισ. ευρώ  (139,3% του ΑΕΠ).
Ο μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, ο οποίος δεν ανήκε σε κανένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό Λέγκας - Πέντε Αστέρων, βρίσκεται υπό πίεση εν όψει του προϋπολογισμού 2019.
Και αυτό γιατί υποστηρίζει ότι οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν αργά και να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.
Ωστόσο η επιμονή των Salvini - di Maio στην αύξηση των δαπανών προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές, την ώρα που οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας παραμένουν δυσοίωνες, με την ανάπτυξη να είναι αναιμική.
Εν τω μεταξύ η διαρκής σπέκουλα περί πιθανής παραίτησης του Tria, συντηρεί το κλίμα ανασφάλειας για την κυβερνητική σταθερότητα και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας και προειδοποιούν ότι πιθανόν να προκαλέσει το επόμενο κραχ στις αγορές.

Τι ανησυχεί τους αναλυτές

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των δαπανών, στην επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% και σε ριζική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπουν οι προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο θα γίνουν τα πρώτα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρωθυπουργός Conte, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο, ότι η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα θέσει τη Ρώμη σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Ήδη η κυβέρνηση Conte έχει συγκρουστεί με το Βερολίνο για τη μεταναστευτική κρίση.
Όπως έγραψαν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera οι οικονομολόγοι Alberto Alesina και Francesco Giavazzi:
Οι επενδυτές έφυγαν για διακοπές πεπεισμένοι ότι δεν θα συμβεί τίποτα σημαντικό στην Ιταλία έως τον Ιούνιο του 2019.
Όπως εξηγούν, οι αναλυτές εκτίμησαν ότι τα κυβερνητικά κόμματα δεν θα αναλάβουν το ρίσκο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να έπεσαν έξω, καθώς η κυβέρνηση Conte εμφανίζεται αποφασισμένοι να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Δεν αποκλείουν μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, να ξεσπάσει μια νέα… αυγουστιάτικη κρίση στις αγορές, με αφορμή την Ιταλία.
Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η μεγάλη κρίση στη Ρωσία ξέσπασε στις 17 Αυγούστου 1998, ενώ και η κρίση των subprimes στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου 2007.

Δυσοίωνες οι οικονομικές προοπτικές


Την ίδια ώρα, οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας είναι δυσοίωνες, καθώς η ιιταλική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Ιταλίας (ISTAT).
Όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της ISTAT, o πιο πρόσφατος σύνθετος δείκτης συνεχίζει να υποχωρεί, σηματοδοτώντας τη διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το ΑΕΠ της Ιταλίας ενισχύθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 0,3% το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι η τριμηνιαία άνοδος 0,2% ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός μετά το τρίτο τρίμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης