Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Επιβολή πρόσθετων δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων

Κίνα: Επιβολή πρόσθετων δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων
Θα τεθούν σε εφαρμογή εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων
(upd) Τον κατάλογο των αμερικανικών εισαγωγών συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων στις οποίες θα επιβάλει νέους δασμούς ως αντίποινα στην αντίστοιχη κίνηση της κυβέρνησης Trump, ανακοίνωσε η Κίνα.
Οι δασμοί κυμαίνονται από 5% έως 25% και αφορούν 5.207 προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και θα επιβληθούν εάν τελικά η κυβέρνηση Trump επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει δηλώσει ότι μπορεί να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 10% που είναι σήμερα στο 25%.
Η αξία των προϊόντων αυτών αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια, με την αύξηση, πάντως, να μην έχει επιβληθεί ακόμη.
«Η Κίνα αναγκάστηκε να λάβει αντίμετρα» ως απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο να αυξήσει τους δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα από 10% σε 25%, ανέφερε η αρμόδια κινεζική επιτροπή σε ανακοίνωση της.
«Εάν οι ΗΠΑ ενεργήσουν πεισματικά και θέσουν σε εφαρμογή τους πρόσθετους δασμούς, η Κίνα θα εφαρμόσει άμεσα τέτοιου είδους μέτρα».
«Οι ΗΠΑ παραβίασαν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από πολλές διμερείς διαπραγματεύσεις και μια φορά ακόμη κλιμάκωσαν μονομερώς τις εντάσεις στο εμπόριο», ανέφερε η επιτροπή, σημειώνοντας ότι η κίνηση παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πλήττει την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα και τον μηχανισμό του ελεύθερου εμπορίου, ζημιώνει ουσιαστικά τα συμφέροντα της Κίνας και του κινεζικού λαού και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει λάβει τα αντίμετρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της και για να περιορίσει την κλιμάκωση των εντάσεων στο εμπόριο.
Στο μεταξύ, τα μέτρα αναμένεται να αμβλύνουν τον αντίκτυπο στην εγχώρια παραγωγή και την καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε η ανακοίνωση.
Αφού εφαρμοστούν τα αντίμετρα, οι αρχές θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς και θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγή και την καθημερινότητα των πολιτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Η Κίνα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να προωθεί ανεπιφύλακτα τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της οικονομίας, βάσει των καθιερωμένων συμφωνιών, θα στηρίξει σθεναρά την οικονομική παγκοσμιοποίηση και τους πολυμερείς εμπορικούς μηχανισμούς για να πετύχει την κοινή ανάπτυξη και να μοιραστεί την ευημερία με όλες τις χώρες που επιδιώκουν την πρόοδο», ανέφερε η επιτροπή.

Ανοίγει και ενεργειακό μέτωπο

Ένα νέο μέτωπο, αυτό στον τομέα της ενέργειας ανοίγει στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, καθώς το Πεκίνο για πρώτη φορά στόχευσε τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Κίνα συμπεριέλαβε το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για πρώτη φορά στον κατάλογο των προτεινόμενων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα σήμερα (3/8) την ίδια ημέρα που ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου της, Sinopec, ανέστειλε τις εισαγωγές από τη χώρα λόγω της αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει το Reuters.
H Κίνα ανακοίνωσε δασμούς ως αντίποινα σε προϊόντα ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προειδοποίησε για περαιτέρω μέτρα, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υποχωρήσει σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για ενεργειακή κυριαρχία.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιους συμμάχους, ενώ η Ουάσιγκτον επαναφέρει τους εγχώριους κανονισμούς για να ενθαρρύνει μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αντιπαράθεση είναι σαφής: είναι δύσκολο να γίνει μια ενεργειακή υπερδύναμη όταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο δημιουργεί φραγμούς.
Το κάνει πολύ δύσκολο, δήλωσε ο Michael Cohen, επικεφαλής ερευνητής για τις αγορές ενέργειας στην Barclays.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καυσίμων όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο και είναι έτοιμος να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG μέχρι το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης