Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η Folli – Follie κόστισε δισεκατομμύρια στην αγορά και μιλάμε για… εξοντωτικά πρόστιμα των 4 εκατ. ευρώ

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η Folli – Follie  κόστισε δισεκατομμύρια στην αγορά και μιλάμε για… εξοντωτικά πρόστιμα των 4 εκατ. ευρώ
Φυσικά τα πρόστιμα δεν εξασφαλίζουν αυτό που ζητάνε οι ξένοι
Είμαστε στον Αύγουστο που είναι ο παραδοσιακός μήνας θερινής ραστώνης για το δυτικό κόσμο και το Ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να προσφέρει νωχελικές και αδιάφορες συνεδριάσεις σε χαμηλά επίπεδα.
Σημαντική ήταν η εισαγωγή της CNL Capital, που απετέλεσε την πρώτη νέα εισαγωγή μετά από πολλά χρόνια, αλλά και αυτή δεν κατάφερε να ταράξει τα ήρεμα νερά.
Την τελευταία βδομάδα το κράτος απέδειξε άλλη μια φορά την εκδικητική διάθεση που το κυριεύει  όταν κατηγορείται για ολιγωρία.
Για τους θανάτους στο Μάτι, φταίνε τα αυθαίρετα, οπότε θα γκρεμίσουμε αυθαίρετα.  
Δεν θα εξετάσουμε ποιος ευθύνεται, δεν θα αλλάξουμε τους νόμους για τα αυθαίρετα, δεν θα επιταχύνουμε το κτηματολόγιο και το δασολόγιο, δεν θα φροντίσουμε την άμυνα των επικίνδυνων περιοχών, αλλά θα εντυπωσιάσουμε βάζοντας μπουλντόζες (μέχρι να μας σταματήσουν οι ενδιαφερόμενοι).
Για το θέμα της Follie, φταίει η Follie.  
Οπότε δεν θα εξετάσουμε ποιος ευθύνεται, δεν θα ασχοληθούμε με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων, δεν θα ασχοληθούμε με την εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά θα ρίξουμε εντυπωσιακά και «εξοντωτικά» πρόστιμα.  
Το εξοντωτικά είναι σε εισαγωγικά, γιατί όταν λείπουν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ και η αγορά έχει χάσει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, τα συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ, φαίνονται δυσανάλογα, όσο εξοντωτικά και να είναι για κάποιους από τους εμπλεκόμενους.
Φυσικά τα πρόστιμα δεν εξασφαλίζουν αυτό που ζητάνε οι ξένοι.  
Δηλαδή διασφάλιση ότι το φαινόμενο δεν αφορά και άλλους και δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.
Μπροστά μας έχουμε την «έξοδο από τα μνημόνια» και τις παράτες και την πολιτική αντιπαράθεση που αυτό θα επιφέρει.
Όσον αφορά την ουσία, μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 340 δισεκατομμύρια ευρώ και ΑΕΠ 230 δισεκατομμύρια ευρώ.  Βγαίνουμε από τα μνημόνια με χρέος 340 δισεκατομμύρια ευρώ και ΑΕΠ 180 δισεκατομμύρια ευρώ (χοντρικά).  
Φυσικά έχουμε εξασφαλίσει ένα καλό μαξιλαράκι ρευστότητας, που εξασφαλίζει την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων στους δανειστές.
Όμως τι γίνεται με την ανάπτυξη;  
Αυτή εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις μαζικές ξένες επενδύσεις, που ακόμα παραμένουν σε επίπεδο ευχής από μεριάς των δανειστών και κόκκινη (ή καλύτερα ροζ) γραμμή για την κυβέρνηση.
Προς στιγμή, η ζώνη των 735 με 750 μονάδων του Γενικού Δείκτη κρατάει τα μπόσικα και τζίρος παραμένει χαμηλός.  
Η ζώνη των 767 με 780 μονάδων γίνεται όλο και πιο ισχυρή αντίσταση και αυτό μπορεί να μας προβληματίσει σύντομα.
Οι επενδυτές δεν πρέπει να εφησυχάζουν και ας βρίσκονται σε διακοπές.

Κ. Φέγγος, πρόεδρος τηςVERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης