Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε έξι μήνες θα καταλογιστούν τα πρόστιμα της ΕΚ στη διοίκηση της FF Group

Σε έξι μήνες θα καταλογιστούν τα πρόστιμα της ΕΚ στη διοίκηση της FF Group
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ογκωδέστατος φάκελος αναμένεται να αποσταλεί πριν από τις 15 Αυγούστου στον αρμόδιο εισαγγελέα
Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η υπόθεση της Folli - Follie για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς απομένει μόνο η αποστολή της μηνυτήριας αναφοράς (για χειραγώγηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων)  προς τον εισαγγελέα κ  Γιάννη Δραγάτση που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ογκωδέστατος φάκελος αναμένεται να αποσταλεί πριν από τις 15 Αυγούστου στον αρμόδιο εισαγγελέα  οικονομικού εγκλήματος έτσι ώστε η υπόθεση να περάσει  εξολοκλήρου στα … χέρια της Δικαιοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο έλεγχος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων που έχει ως  επίκεντρο της εταιρεία ECOVIS του Γιώργου Βαρθαλίτη, που είχε αναλάβει τον έλεγχο των ετησίων οικονομικών της FFGroup.
Ο ποιοτικός έλεγχος της ΕΛΤΕ ήταν εστιασμένος στη  διαδικασία ελέγχου της ECOVIS αναζητώντας επί της ουσίας την τήρηση των διαδικασιών δίνοντας ως παράδειγμα πως έγινε ο έλεγχος των ταμειακών διαθεσίμων που εμφάνισε η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2017 που με βάση τον ετήσιο ισολογισμό έφθαναν τα 446 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση όμως της  ΕΛΤΕ θα περάσει από …σαράντα κύματα διότι με την ολοκλήρωση του πορίσματος θα πρέπει να απολογηθεί η εταιρεία ECOVIS για ότι τις καταλογισθούν για να  προχωρήσει στη συνέχεια στο επόμενο στάδιο που είναι ο καταλογισμός ευθυνών και πειθαρχιών κυρώσεων στους υπευθύνους της εταιρείας αφού δοθούν εκ νέου απαντήσεις.
Η ΕΛΤΕ δεν μπορεί να υποβάλλει ποινικές κυρώσεις αλλά μόνο πειθαρχικές και πιθανόν και χρηματικό πρόστιμο.
Η διαδικασία του ελέγχου και των πειθαρχιών κυρώσεων θα οριστικοποιηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση αναμένεται  να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης είναι χρονοβόρες καθώς οι υπεύθυνοι της υπόθεσης Folli Follie αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι και τηρείται  το γράμμα του νόμου.
Ακόμη και τα πρόστιμα που ανακοίνωσε και επέβαλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας FF Group δεν μπορούν να καταλογισθούν άμεσα καθώς δίνεται το δικαίωμα να υποβάλλουν έφεση στην επιβολή των προστίμων ακόμη τους παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητώντας την ανάκληση  τους.
Η διαδικασία του καταλογισμού θα απαιτήσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Εφορία προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η είσπραξη τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης