Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποντάρουν στις κατασχέσεις για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και να πιάσουν το πλεόνασμα 2018

tags :
Ποντάρουν στις κατασχέσεις για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και να πιάσουν το πλεόνασμα 2018
Μέσα σε έναν μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 9.032 φορολογουμένων
Σπίτια, οικόπεδα, τραπεζικές καταθέσεις, μισθοί, συντάξεις, ενοίκια και αποζημιώσεις περιλαμβάνονται στη «λίστα» των περιουσιακών στοιχείων που έχει τη δυνατότητα να κατάσχει από ένα όριο και πάνω η Εφορία σε πολίτες που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.
Με τους φόρους που μένουν απλήρωτοι να «φουσκώνουν» μήνα με τον μήνα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν στήσει «καρτέρι» σε οφειλέτες, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα μετά τη «βουτιά» που σημείωσαν οι εισπράξεις τον Μάιο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η κάμψη στα φορολογικά έσοδα άγγιξε το 10%, με τις εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους να διαμορφώνονται οριακά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.
Η πορεία των εσόδων έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, που κάνει αγώνα δρόμου ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να γίνει με το… δεξί και πέρα από τη μείωση των συντάξεων να εγκριθούν έστω και λίγα συμβολικά αντίμετρα από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Με τον πήχη στο φετινό πλεόνασμα να έχει τοποθετηθεί στο 3,56%, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ συνεχίζει το μπαράζ των κατασχέσεων για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα.
Στο τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφτασαν τους 1.137.235 από 1.128.203 που ήταν τον Μάιο.
Μέσα σε έναν μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 9.032 φορολογουμένων.
Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μέτρα που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή οι ελεγκτικές υπηρεσίες αφορούν:

1. Τραπεζικές καταθέσεις: Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ «τρυπώνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς).
Από την κατάσχεση γλιτώνουν καταθέσεις που υπάρχουν σε έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.

2. Ακίνητα: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη, για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές.

3. Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

4. Μισθοί, ενοίκια, συντάξεις: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ, ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, κατασχέσεις γίνονται άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης