Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Αφρικανοί μετανάστες παίρνουν ειδικές άδειες από τη Λέγκα για να δουλεύουν στα χωράφια της Β. Ιταλίας

Deutsche Welle: Αφρικανοί μετανάστες παίρνουν ειδικές άδειες από τη Λέγκα για να δουλεύουν στα χωράφια της Β. Ιταλίας
Οι πιο τυχεροί μετανάστες βρίσκουν μεροκάματο για 2,5 ευρώ στη μαύρη αγορά όταν στα κέντρα υποδοχής παίρνουν 35 ευρώ την ημέρα 
Τι κι αν βρίσκονται στο κέντρο της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορά, που κατάφερε να μπει στην ιταλική κυβέρνηση με τις άντιμεταναστευτικές της κορώνες, αφρικανοί μετανάστες ζουν εδώ και χρόνια στη Βόρεια Ιταλία εξαιτίας των «φτηνών εργατικών τους χεριών».
Μπορεί στην πολιτική να κυριαρχούν οι κορώνες, στις επιχειρήσεις όμως βασικός νόμος είναι το κέρδος και οι ιταλοί επιχειρηματίες έχουν το συμφέρον της τσέπης τους πάνω και από τις πολιτικές τους αξίες (εάν υπάρχουν).
Ο Dembo kise, 21ενός χρόνων από τη Γουϊνέα, φεύγει κάθε μέρα για τη δουλειά με ένα παλιό αυτοκίνητο παρέα με άλλους δύο πρόσφυγες. Πηγαίνουν στο Oletzo, μια μικρή πόλη στο Πιεμόντε κοντά στα γαλλικά σύνορα, σε ένα χωράφι. Αλλά δεν δουλεύουν ως εποχικοί εργάτες στις αγροτικές επιχειρήσεις εκεί.
Ο Dembo κι άλλοι 4 μετανάστες από το Μαλί, τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία έχουν συστήσει μια εταιρεία παραγωγής βιολογικών προϊόντων που πουλούν στην τοπική αγορά φυσικά σε καλύτερες τιμές από τους ιταλούς.

Αφρικανοί πρόσφυγες βρίσκουν μεροκάματο και προοπτική

«Κανείς δεν νοιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια γι' αυτήν τη γη», λέει ο Dembo μιλώντας στην Deutche Welle και δείχνει τα παράσιτα στις πατάτες. «Όταν ξεκινήσαμε, ήταν όλο πέτρα, μια δύσκολα καλλιεργήσιμη περιοχή». Πριν τρεις μήνες η ομάδα ξεκίνησε την εκμετάλλευση του οικοπέδου. Οι ιδιοκτήτες του δεν προέβαλαν αντιρρήσεις. Στο μεταξύ, υπάρχουν τα πάντα, πατάτες, κολοκύθες, αγκινάρες. Με το γειτονικό κέντρο υποδοχής προσφύγων κλείστηκε συμφωνία για να δημιουργηθεί και εκεί κήπος για ζαρζαβατικά. «Εδώ είμαστε αφεντικά των εαυτών μας» λέει ο Dembo σε καλά ιταλικά. Βρίσκεται στην Ιταλία τα τελευταία 18 χρόνια.
Επί μήνες περίμενε συνέντευξη με την επιτροπή ασύλου. Τώρα περιμένει την απάντηση. Αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Στην ΕΕ μέχρι τέλος Μαΐου, περισσότεροι από το ήμισυ των αιτούντων άσυλο περίμεναν πάνω από 6 μήνες την απόφαση της επιτροπής. Γενικά στην Ιταλία υπάρχουν πρόσφυγες που ζουν επί δύο χρόνια σε ιδιωτικά και δημόσια χρηματοδοτούμενο κέντρα υποδοχής.
Οι πιο τυχεροί βρίσκουν μεροκάματο για 2,5 ευρώ στη μαύρη αγορά. Και για να υπάρχει σύγκριση, στα κέντρα υποδοχής παίρνουν 35 ευρώ την ημέρα, χρήματα για να καλύψουν τροφή, μαθήματα γλώσσας και ενσωμάτωσης. Ορισμένα προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες. Αλλά το σύστημα είναι χαοτικό και επιρρεπές στην αυθαιρεσία της μαφίας.
Ο Dembo έχει περισσότερη τύχη. Συμμετείχε σε ένα επαγγελματικό τμήμα κηπουρικής και αγροτικής καλλιέργειας. Η αβεβαιότητα όμως τον γονατίζει. Δεν ξέρει για πόσο ακόμη μπορεί να δουλεύει εκεί.
«Εξαρτάται από το πού θα μου επιτραπεί να ζήσω μελλοντικά. Δεν ξέρω τι μου ξημερώνει» λέει. Οι αφίξεις από την κεντρική Μεσόγειο έχουν μειωθεί τελευταία κατά 77%. Εξίσου μειώθηκαν και οι αιτήσεις ασύλου στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Αλλά κατά μέσον όρο, 60% των αιτήσεων απορρίπτονται. Η Ιταλία δίνει περισσότερο ανθρωπιστική προστασία με δίχρονη άδεια παραμονής και βοηθά αυτούς που δεν έχουν πάρει καθεστώς πρόσφυγα.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini έστειλε πριν λίγο καιρό επιστολή στην τοπική επιτροπή ασύλου ζητώντας να μειωθούν οι λεγόμενες «ανθρωπιστικές άδειες».
Η Λέγκα του Βορρά πήρε στην περιοχή του Ολέτζιο σχεδόν 30% των ψήφων στις βουλευτικές, περισσότερες από όλα τα άλλα κόμματα. Τελευταία ενισχύεται σε ολόκληρη τη χώρα η δημοτικότητα των πολιτικών του κόμματος, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον Dembo. «Όταν πας στο δρόμο να ρωτήσεις κάτι, οι άνθρωποι γυρίζουν αλλού το πρόσωπό τους» λέει. Όμως εξακολουθούν να αγοράζουν τα φτηνά βιολογικά του προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης