Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Τρεις νεκροί στην Ισπανία από τον καύσωνα - Λιώνει από τη ζέστη ο μεγαλύτερος παγετώνας στη Σουηδία

Guardian: Τρεις νεκροί στην Ισπανία από τον καύσωνα -  Λιώνει από τη ζέστη ο μεγαλύτερος παγετώνας στη Σουηδία
Η Σουηδία είχε και τον πιο θερμό Ιούλιο εδώ και 250 χρόνια, ενώ στην Πορτογαλία οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς
Στη Βρετανία η θερμοκρασία έφτασε τους 31 βαθμούς, στην Ισπανία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία, καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 45 βαθμούς, κι ένας παγετώνας στη Σουηδία έλιωσε τόσο πολύ που το συγκεκριμένο βουνό δεν είναι πια το υψηλότερο της χώρας, αναφέρει περιγράφοντας  την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη ο Guardian.
To κύμα καύσωνα στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει ακόμα, με τις θερμοκρασίες στη Βρετανία να κυμαίνονται από 27 βαθμούς στα βόρεια, μέχρι 31 στο Λονδίνο.
Και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Alex Burkill αν και δρόσισε, το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα και η ηλιοφάνεια θα επανέλθει πάνω από όλη τη χώρα.
Έχει σημάνει, πάντως, και κίτρινος συναγερμός για καταιγίδες και είναι πιθανό να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και να επηρεαστούν οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα και λεωφορεία, καθώς θα υπάρχουν καθυστερήσεις.
Πιθανές είναι επίσης και οι σύντομες διακοπές ρεύματος.
Οι Βρετανοί αδειούχοι απολαμβάνουν τις θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Στους τουρίστες συστήνεται, πάντως, να αποφεύγουν τον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να θυμούνται ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα στον καύσωνα.
Σε οκτώ μέρη στην Πορτογαλία έγιναν τοπικά ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας την Παρασκευή 3/8, καθώς αέριες μάζες από την Αφρική εισήλθαν στην Ιβηρική Χερσόνησο και οι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι ο υδράργυρος θα ανέλθει από τους 45 στους 47 βαθμούς το Σάββατο 4/8.
Σε κόκκινο συναγερμό (το υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής) είναι αρκετά μέρη της Πορτογαλίας, όπου στην πόλη Abrantes, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισσαβώνας ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 45,2 βαθμούς την Πέμπτη 2/8.
Στην Ισπανία τρεις άνδρες πέθαναν από θερμοπληξία.
Ένας μεσήλικας στη Βαρκελώνη κατέρρευσε στον δρόμο και αργότερα στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Άλλοι δύο άνδρες, ένας 40χρονος που εργαζόταν στον δρόμο και ένας 78χρονος συνταξιούχος πέθαναν επίσης από θερμοπληξία.
Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν σε 41 από τις 50 επαρχίες της χώρας, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Το ρεκόρ για την Ισπανία είναι οι 46,9 βαθμοί που καταγράφηκαν στην Κόρδοβα το 2017.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών της Αθήνας μπορεί να καταρριφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5/8.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητάει από τον κόσμο να έχει το νου του στους συγγενείς και τους γείτονές του.
Η Σουηδία είχε τον πιο θερμό Ιούλιο εδώ και 250 χρόνια, κι ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ψυχρότερες θερμοκρασίες και καταιγίδες σε όλη τη χώρα το Σάββατο 4/8, μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή για το βουνό Kebnekaise, καθώς η συρρίκνωση του παγετώνα του δημιουργεί ανησυχίες για ταχύτερη άφιξη της κλιματικής αλλαγής.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης