Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Η αποδυνάμωση των κανονισμών της ΕΚΤ θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες

Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Η αποδυνάμωση των κανονισμών της ΕΚΤ θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες
Ανησυχώ για την απελευθέρωση της ρύθμισης. Όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη
Την ανησυχία της ότι η χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών που διέπουν τις τράπεζες ελλοχεύει τον κίνδυνο να χάσουν τα τραπεζικά ιδρύματα τον έλεγχο των κεφαλαίων τους εκφράζει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger.
«Ανησυχώ για την απελευθέρωση της ρύθμισης. Όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη» υποστηρίζει η Lautenschlaeger σε συνέντευξή της στη γερμανική Welt Am Sonntag.
«Μετά την ενίσχυση των εποπτικών αρχών λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργηθηκαν τα μέσα ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντιδράσουν προληπτικά στους διαφαινόμενους κινδύνους. Πριν από αυτό μπορούσαν να αντιδράσουν αφού είχαν ήδη υποστεί σημαντική ζημιά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ελαφρύνουμε τα μέτρα και δεν θα επιτρε΄ψουμε να επιστρέψουμε στην αποχή όπου οι τράπεζες ήταν πιο ευάλωτες», δήλωσε Lautenschlaeger.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο πως οι τράπεζες θα θωρακιστούν απέναντι στα κόκκινα δάνεια μέσω του Μηχανισμού Στήριξης SSMώστε να τους αναγκάσει να διαφυλάξουν τα κεφάλαι τους εγκαίρως έναντι των τραπεζιτών, των νομοθετών και ακόμη και από την κεντρική τράπεζα.
«Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις σχετικά με τους κανόνες κεφαλαίου που με ανησυχούν.
Θα μπορούσε να γίνει δυσκολότερο για τους εποπτικούς φορείς να απαιτήσουν περισσότερα κεφάλαια κατά συγκεκριμένων κινδύνων. Όμως έτσι τα όργανα των εποπτικών αρχών θα αποδυναμωθούν », δήλωσε ο Lautenschlaeger.
Σχολιάζοντας τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είπε ότι θα ήταν λάθος η κεντρική τράπεζα να αλλάξει απότομα κατεύθυνση και πολιτική.
«Αυτό δεν θα βοηθούσε είτε στην οικονομία είτε στη σταθερότητα των τιμών ... Είμαι υπέρ της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε σταδιακά τα επιτόκια. Αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει βιωσιμότητα» τόνισε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης