Η δολοφονική επίθεση με drone που απέτυχε εναντίον του καθεστώτος Maduro στην Βενεζουέλα είχε ως αποτέλεσμα ξανά η χώρα της Λατινικής Αμερικής να βρεθεί στο προσκήνιο.
Κεντρικό πρόσωπο διεθνώς εσχάτως είναι ο Nicolas Maduro ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ο οποίος έχει επιβάλλει ένα στυγνό καθεστώς φυλακίζοντας όλους τους πολιτικούς αντιπάλους του, οδηγώντας δεκάδες στρατιωτικούς να αυτομολούν από το στράτευμα, οι πολίτες λιμοκτούν λόγω έλλειψης τροφίμων και η οικονομία έχει χρεοκοπήσει.
Η κοινωνία της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει και η απάνηση στην έλλειψη τροφίμων είναι η "διατροφή Maduro"....
Η δολοφονική επίθεση με drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα μικρής κλίμακας) που απέτυχε εναντίον του Maduro στην Βενεζουέλα είχε ως αποτέλεσμα ξανά η χώρα της Λατινικής Αμερικής να βρεθεί στο προσκήνιο.
Η επίθεση έγινε με drones τα οποία ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά κι είχαν στόχο να σκοτώσουν τον πρόεδρο - δικτάτορα της χώρας ο οποίος σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ανθρώπων της ασφάλειας του.
Ο Maduro ήταν στο βήμα και μιλούσε με αφορμή την επέτειο των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς (Guardia Nacional Bolivariana) όταν ακούστηκαν δυο εκρήξεις κοντά στην λεωφόρο Μπολίβαρ στο Καράκας.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση ακούγονται οι εκρήξεις, ενώ διακρίνεται η σύζυγος του Maduro που βρισκόταν δίπλα του να κοιτάζει στον ουρανό και να προσπαθεί να καλυφθεί.
Η μετάδοση διακόπηκε ενώ δευτερόλεπτα μετά οι στρατιώτες που βρίσκονταν παρατεταμένοι μπροστά στον Maduro για την εκδήλωση και την παρέλαση άρχισαν να τρέχουν έντρομοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Οι άνδρες της ασφαλείας του δημιούργησαν ανθρώπινη ασπίδα γύρο του ενώ προσπαθούσαν να τον προστατευόσουν με αλεξίσφαιρα.
«Πρόκειται για επίθεση κατά του προέδρου Nikolas Maduro», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Horhe Rodrigues τονίζοντας ότι απέτυχαν για μια ακόμη φορά.
ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ανάμειξη
Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ τις εικασίες, πως βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πως δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτό το γεγονός», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Fox News» ο John Bolton, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Μάλιστα ο Bolton εξέφρασε την άποψη, πως η ίδια η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Donald Trump, άφησε να εννοηθεί, πως το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για κινήσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Κάλεσε δε το Καράκας, εάν έχει σοβαρές πληροφορίες για αμερικανική ανάμιξη να τις παρουσιάσει ενώ τόνισε, πως δεν υπάρχουν Αμερικανοί τραυματίες από τις εκρήξεις, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Maduro συχνά κατηγορεί τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησής του, για «συνωμοσία» και κατηγορεί τους Αμερικανούς πολιτικούς για την υποκίνηση σχεδίων με στόχο την ανατροπή του και τον τερματισμό σχεδόν δύο δεκαετιών σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα.
Αντιπολίτευση Βενεζουέλας: Επίκειται μεγάλης κλίμακας καταστολή
Για μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καταστολής στη Βενεζουέλα προειδοποιεί η αντιπολίτευση της χώρας, μετά την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Nicolas Maduro.
«Προειδοποιούμε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί αυτό το περιστατικό για να ποινικοποιήσει εκείνους που νομίμως και δημοκρατικά αντιτίθενται σε αυτήν και θα εμβαθύνει την καταστολή με συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του ευρύτερου μετώπου στο Twitter.
Αναφέρει εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά ως πρόσχημα για βίαιες ενέργειες εναντίον επικριτών της, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης μερικών από τους πιο γνωστούς ηγέτες της χώρας
Ρωσία και Ισπανία καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας
Η Ρωσία, η Ισπανία αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν σήμερα (5/8/2018) την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro.
Την καταδίκη της εξέφρασε και η Μόσχα.
«Θεωρούμε ότι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους ως μέσα σε έναν πολιτικό αγώνα είναι απολύτως απαράδεκτο.
Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, το οποίο έθεσε τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε κάθε πολιτικά υποκινούμενη μορφή βίας στη Βενεζουέλα.
«Σχετικά με τις βίαιες ενέργειες, που σημειώθηκαν στο Καράκας, η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την σφοδρή καταδίκη κάθε πολιτικά υποκινούμενης βίας και ελπίζει σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί με «έναν ειρηνικό δημοκρατικό τρόπο».
Την επίθεση καταδίκασαν το Ελ Σαλβαδόρ, η Βολιβία και η Νικαράγουα.
Το σοσιαλιστικό οικονομικό του μοντέλο «απέτυχε» λόγω έλλειψης τροφίμων
Λίγες ημέρες πριν την επίθεση με drone ο Nicolas Maduro, προέβη σε μια πρωτοφανή δήλωση...
Παραδέχθηκε ότι το σοσιαλιστικό οικονομικό του μοντέλο «απέτυχε» λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων καθώς και ελλιπούς υποδομής.
Και μέσα σε όλα αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει... υπερπληθωρισμός ύψους 1.000.000% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί 18% to 2018, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει απλά να εκτυπώνει χρήματα με την ελπίδα να γεμίσει το κενό της οικονομίας της χώρας.
"Τα μοντέλα παραγωγής που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει και η ευθύνη είναι δική μας, δική μου και δικής σας", δήλωσε ο Maduro στο κυβερνών κόμμα του PSUV.
«Αρκετά... πρέπει να παράγουμε με ή χωρίς επιθετικότητα, με ή χωρίς αποκλεισμούς.
Πρέπει να κάνουμε την Βενεζουέλα μια οικονομική δύναμη».
"Δεν κλαψουρίζω, θέλω λύσεις, σύντροφοι!"
Ο Maduro βέβαια δεν έκανε καμιά αναφορά στο γεγονός ότι η χώρα του λιμοκτονεί, λόγω της "διατροφής Maduro" - μια φράση που δημιουργήθηκε μετά από τη διαβόητη έλλειψη τροφίμων της Βενεζουέλας που προκάλεσε μαζική λιμοκτονία σε ολόκληρη τη χώρα.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εθνικοποιήσει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως οι εγκαταστάσεις χάλυβα και τσιμέντου, η επεξεργασία τροφίμων, η διανομή και άλλα.
Για να ελέγξει τον πληθωρισμό, η χώρα έχει σταθερές τιμές για διάφορα αγαθά, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρούς κανονισμούς γύρω από το ξένο συνάλλαγμα.
"Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο σταθερότητας και να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα τηςνέας οικονομικής ευημερίας, χωρίς για ένα δευτερόλεπτο να επηρεάσουμε την κοινωνική ασφάλεια και προστασία", πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Η Maduro σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε "έξι εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2025".
Οι πωλήσεις αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας αντιπροσωπεύουν περίπου το 96% των εσόδων της χώρας.
Ο Maduro, ο οποίος κατηγορεί για τα δεινά της Βενεζουέλας τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσε τους υποστηρικτές του PSUV να βοηθήσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή και να αντισταθούν στην «επιθετικότητα» των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Maduro, μαζί με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.
Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός τομέας της Βενεζουέλας λειτουργεί με μόλις 30% δυναμικότητα, όπως φαίνεται από τον γεωργικό τομέα, ο οποίος σήμερα προσφέρει μόνο το ένα τέταρτο της εθνικής κατανάλωσης, από 75% μόλις πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών.
Τα 4 στάδια της κατάρρευσης της Βενεζουέλας
Όπως όλες οι χώρες που οδηγούνται στην κατάρρευση, υπάρχουν 4 στάδια
Στάδιο 1 - Εξορία πολιτικών αντιπάλων
Το πρώτο στάδιο ήταν η εξορία, εηια τα μέλη της αντιπολίτευσης, η διακυβέρνηση Maduro λειτουργεί ως μαφία.
Το σύστημα δικαιοσύνης και το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας ελέγχεται από τον Πρόεδρο.
Δεν μπορεί να αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη.
Στάδιο 2 - Μετανάστευση της ανώτερης μεσαίας τάξης
Το δεύτερο στάδιο ήταν η μετανάστευση της ανώτερης μεσαίας τάξης.
Οι πλούσιοι της Βενεουζέλας έχουν αποχωρήσει από την χώρα.
Πολλοί επαγγελματίες της ιατρικής, της υγειονομικής περίθαλψης, μηχανικοί και νομικοί προέρχονται από τη μεσαία τάξη, έχουν φύγει από την χώρα.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο, που επενδύθηκαν σε καλή εκπαίδευση στις δεκαετίες του '80 και του '90 ήταν δυνατά στοιχεία της Βενεζουέλας.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την αριστερά αυτό άλλαξε δραστικά.
Οι πόροι για τα πανεπιστήμια και τα κρατικά χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα κόπηκαν.
Οι μισθοί των επαγγελματιών της εκπαίδευσης είναι ένα αστείο, όπως και οι περισσότεροι μισθοί της εργατικής τάξης.
Η αριστερή διδασκαλία στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπέρασε και υπονόμευσε την δημοκρατική εκπαίδευση και κατέστησε εξαιρετικά τοξική για τις ηθικές αξίες στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο σεβασμός για το Σύνταγμά δεν υπάρχει πλέον ούτε στον Στρατό.
Στάδιο 3 - Κατάσχεση Ιδιωτικής Ιδιοκτησίας
Αυτό είναι απίστευτα οδυνηρό για τους πολίτες που έχασαν την περιουσία τους από το καθεστώς Maduro.
Στάδιο 4 - Κυριαρχία της κομμουνιστικής μαφίας
Στην Βενεζουέλα κυριαρχεί η κομμουνιστική μαφία, αυτή ελέγχει όλο το οικονομικό σύστημα που έχει καταρρεύσει για τους πολλούς αλλά όχι για τους λίγους.
Gatestone Institute: Η κατάρρευση της σοσιαλιστικής ουτοπίας στην Βενεζουέλα
Στην κατάρρευση της σοσιαλιστικής ουτοπίας λόγω υπερπληθωρισμού εστιάζεται το Gatestone Institute το οποίο εδρεύει στην Νέα Υόρκη και εξειδικεύεται σε θέμα πολιτικής στρατηγικής και άμυνας.
Το ζήτημα του κατά πόσον ο σοσιαλισμός μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό οικονομικό σύστημα τέθηκε πρώτη φορά από την Μάργκαρετ Θάτσερ που απευθυνόμενη στο Βρετανικό Εργατικό κόμμα τόνισε τα εξής «νομίζω ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις παραδοσιακά προκαλούν οικονομικό χάος.
Στο τέλος πάντα ξεμείνουν από χρήματα οι σοσιαλιστές και όταν αποτύχουν αρχίζουν να κρατικοποιούν τα πάντα»
Στον σύγχρονο οικονομικό κόσμο η περίπτωση της Βενεζουέλας είναι συγκλονιστική.
Άνθρωποι περιμένουν κατά εκατοντάδες σε σούπερ μάρκετ όλη την ημέρα, για να ανακαλύψουν ότι δεν θα υπάρξουν παραδόσεις τροφίμων.
Υπάρχουν τρομακτικές ιστορίες απελπισμένων ανθρώπων που σκότωσαν ζώα ζωολογικών κήπων για να επιβιώσουν όπως και τα κατοικίδια ζώα τους.
Ο Πρόεδρος Maduro αποτελεί την προσωποποίηση των αποτυχημένων πολιτικών και της φιλοσοφίας του «Μπολιβαριανού σοσιαλισμού».
Στην Βενεζουέλα επικρατεί χάος και πρόσφατα αναφέρθηκε ότι μια καρτέλα αυγά κοστίζει 1500 δολάρια ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα εκτιναχθεί στο 1.000.000%.
Για πολλούς η Βενεζουέλα, από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη είναι έθνος σε επιθετική παρακμή.
Σοβαρές ελλείψεις σε τροφή, καθαρό νερό, ηλεκτρισμό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία χαρακτηρίζουν σε συνδυασμό με το έγκλημα που κυριαρχεί καθιστά την Βενεζουέλα το πιο αποτυχημένο κράτος του ΟΠΕΚ, η οποία πριν καιρό ισχυριζόταν ότι ήταν η πιο ευημερούσα χώρα στη Λατινική Αμερική.
Σήμερα, το 75% των κατοίκων της Βενεζουέλας ήδη υποφέρουν από ακραία φτώχεια και έχουν φθάσει στα όρια της λιμοκτονίας.
Σε μια μελέτη του 2007 για την περίοδο Chavez (Τσάβες) DC-based Center for Economic and Policy Research τόνιζε τα εξής.
Πριν 9 χρόνια λοιπόν είχε σημειωθεί το εξής…
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Βενεζουέλα βαίνει στο τέλος της στο εγγύς μέλλον.
Πολλοί άνθρωποι πίστευαν πριν χρόνια ότι η Βενεζουέλα είναι πρότυπο σοσιαλιστικό πείραμα αλλά αποδείχθηκε ως ουτοπικό σοσιαλιστικό πείραμα της Λατινικής Αμερικής.
Το όνειρο του τσαβισμού έχει μετεξελιχθεί σε ένα οικονομικό εφιάλτη ασύλληπτων διαστάσεων.
Όπως είπε και η Θάτσερ το πρόβλημα με το σοσιαλισμό είναι ότι στο τέλος ξεμένει από χρήματα.
Όταν ο Πρόεδρος Nicolas Maduro κληρονόμησε το σοσιαλιστικό όνειρο της Βενεζουέλας τον Απρίλιο του 2013, μόλις ένα μήνα μετά το θάνατο του Τσάβες, αντιμετώπιζε πληθωρισμό 53%.
Σήμερα το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας το Μπολιβάρ είναι σχεδόν άνευ αξίας και ο πληθωρισμός σπάει κοντέρ…
Οι αγορές αναμένουν ότι η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει στο άμεσο μέλλον.
Η χώρα είναι ουσιαστικά σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Δεν είναι εύκολο για ένα έθνος να χρεοκοπήσει διαθέτοντας τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η Βενεζουέλα το έχει καταφέρει.
Ένας συνδυασμός κακής τύχης με κάκιστες πολιτικές οδήγησαν στο χάος.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες άρχισε να ξοδεύει περισσότερα χρήματα για τους φτωχούς, π.χ. προσέφερε 2 σεντ την βενζίνη ενώ παρείχε δωρεάν στέγαση.
Αυτό ονομάζεται κοινωνική πολιτική αλλά η κάθε πολιτική χρειάζεται χρήματα για να εφαρμοστεί.
Η Βενεζουέλα είχε χρήματα έως το 2005.
Ο Τσάβες είχε την καλή τύχη να πεθάνει λίγο πριν εμφανιστεί ο χάρος στο κατώφλι της Βενεζουέλας.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος εναντίον της «άθλιας ολιγαρχίας, προκειμένου να οικοδομηθεί αυτό που αποκαλούσε ο Τσάβες ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα έχει καταρρεύσει σε μια άνευ προηγουμένου εποχή μιζέριας.
Ο Maduro αντί να πάρει μέτρα διπλασίασε τις παροχές με βάση τις αποτυχημένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές του τσαβισμού προκαλώντας πληθωριστική κρίση που όμοια της δεν είχε παρατηρηθεί από την εποχή της δεκαετίας του 1920 με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία, όταν το κόστος ενός ψωμιού ήταν ίσο με ένα καρότσι γεμάτο μετρητά.
Οι διαδηλώσεις για τα τρόφιμα είναι η δυσάρεστη απόδειξη μιας κάποτε ευημερούσας κοινωνίας που σπαράσσεται από τα ουτοπικά ιδεώδη του σοσιαλισμού.
Η απόγνωση κυριαρχεί, κάποιες οικογένειες της μεσαίας τάξης έχουν οργανώσει σε απευθείας σύνδεση λέσχες ανταλλαγής για πάνες και παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη, φάρμακα, χαρτί τουαλέτας και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης που λείπουν από τα ράφια των καταστημάτων ή διατίθενται μόνο στη μαύρη αγορά σε απίστευτα διογκωμένες τιμές ..
Κάποιοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται σε «σπιράλ θανάτου» λόγω των αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης.
Ο Maduro προτρέπει τις επιχειρήσεις και τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους με σοβαρές απώλειες σε σχέση με το κόστος παραγωγής, αναγκάζοντας πολλές εταιρίες στην χρεοκοπία.
Η απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών της Βενεζουέλας άρχισε πολύ πριν (το 2014) όταν ξεκίνησε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε όλων των εποχών υψηλά τον Ιούλιο του 2008, τα δημόσια έσοδα είχαν αυξηθεί – το 40% των οποίων προέρχεται απευθείας από το πετρέλαιο –
Το κύριο πρόβλημα της Βενεζουέλας είναι η παραγωγή πετρελαίου, τα οποία μειώθηκε από 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2006 σε 2,7 εκατομμύρια το 2011 και η μείωση συνεχίζεται.
Η Βενεζουέλα δεν κινδυνεύει από έλλειψη πετρελαίου. Αποδεδειγμένα τα αποθέματα της έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από το 2000 ενώ έχουν ανακαλυφθεί και νέα κοιτάσματα όπως της Orinoco Belt.
Επίσης η Βενεζουέλα κρατικοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες υπάγονται στην πετρελαϊκή εταιρεία, Petroleos de Venezuela PDVSA.
Ο Τσάβες ξεκίνησε ένα είδος εχθρικής εξαγοράς στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Πρώτα εκδίωξαν 18.000 εργαζόμενους και το 40% του εργατικού δυναμικού της PDVSA.
Η ευνοιοκρατία και η διαφθορά επικράτησε υπό τον Τσάβες όταν το πετρέλαιο πωλείτο σε σχεδόν 200 δολάρια το βαρέλι - σε μια εποχή που η Βενεζουέλα θα μπορούσε να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη για την αναπόφευκτη μαύρη ημέρα.
Αλλά ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες και ο διάδοχός πρόεδρος Maduro, ήταν απασχολημένοι στο πως θα εδραιωθούν στην εξουσία δίνοντας δώρα στις κοινωνίες.
Η καταστροφή της Βενεζουέλας της κάποτε ευημερούσας, πλούσια σε πετρέλαιο χώρας θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος για άλλα έθνη.
Το παράδειγμα προς αποφυγήν υπάρχει.
www.bankingnews.gr
Η κοινωνία της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει και η απάνηση στην έλλειψη τροφίμων είναι η "διατροφή Maduro"....
Η δολοφονική επίθεση με drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα μικρής κλίμακας) που απέτυχε εναντίον του Maduro στην Βενεζουέλα είχε ως αποτέλεσμα ξανά η χώρα της Λατινικής Αμερικής να βρεθεί στο προσκήνιο.
Η επίθεση έγινε με drones τα οποία ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά κι είχαν στόχο να σκοτώσουν τον πρόεδρο - δικτάτορα της χώρας ο οποίος σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ανθρώπων της ασφάλειας του.
Ο Maduro ήταν στο βήμα και μιλούσε με αφορμή την επέτειο των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς (Guardia Nacional Bolivariana) όταν ακούστηκαν δυο εκρήξεις κοντά στην λεωφόρο Μπολίβαρ στο Καράκας.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση ακούγονται οι εκρήξεις, ενώ διακρίνεται η σύζυγος του Maduro που βρισκόταν δίπλα του να κοιτάζει στον ουρανό και να προσπαθεί να καλυφθεί.
Η μετάδοση διακόπηκε ενώ δευτερόλεπτα μετά οι στρατιώτες που βρίσκονταν παρατεταμένοι μπροστά στον Maduro για την εκδήλωση και την παρέλαση άρχισαν να τρέχουν έντρομοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Οι άνδρες της ασφαλείας του δημιούργησαν ανθρώπινη ασπίδα γύρο του ενώ προσπαθούσαν να τον προστατευόσουν με αλεξίσφαιρα.
«Πρόκειται για επίθεση κατά του προέδρου Nikolas Maduro», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Horhe Rodrigues τονίζοντας ότι απέτυχαν για μια ακόμη φορά.
ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ανάμειξη
Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ τις εικασίες, πως βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πως δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτό το γεγονός», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Fox News» ο John Bolton, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Μάλιστα ο Bolton εξέφρασε την άποψη, πως η ίδια η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Donald Trump, άφησε να εννοηθεί, πως το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για κινήσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Κάλεσε δε το Καράκας, εάν έχει σοβαρές πληροφορίες για αμερικανική ανάμιξη να τις παρουσιάσει ενώ τόνισε, πως δεν υπάρχουν Αμερικανοί τραυματίες από τις εκρήξεις, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Maduro συχνά κατηγορεί τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησής του, για «συνωμοσία» και κατηγορεί τους Αμερικανούς πολιτικούς για την υποκίνηση σχεδίων με στόχο την ανατροπή του και τον τερματισμό σχεδόν δύο δεκαετιών σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα.
Αντιπολίτευση Βενεζουέλας: Επίκειται μεγάλης κλίμακας καταστολή
Για μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καταστολής στη Βενεζουέλα προειδοποιεί η αντιπολίτευση της χώρας, μετά την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Nicolas Maduro.
«Προειδοποιούμε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί αυτό το περιστατικό για να ποινικοποιήσει εκείνους που νομίμως και δημοκρατικά αντιτίθενται σε αυτήν και θα εμβαθύνει την καταστολή με συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του ευρύτερου μετώπου στο Twitter.
Αναφέρει εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά ως πρόσχημα για βίαιες ενέργειες εναντίον επικριτών της, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης μερικών από τους πιο γνωστούς ηγέτες της χώρας
Ρωσία και Ισπανία καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας
Η Ρωσία, η Ισπανία αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν σήμερα (5/8/2018) την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro.
Την καταδίκη της εξέφρασε και η Μόσχα.
«Θεωρούμε ότι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους ως μέσα σε έναν πολιτικό αγώνα είναι απολύτως απαράδεκτο.
Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, το οποίο έθεσε τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε κάθε πολιτικά υποκινούμενη μορφή βίας στη Βενεζουέλα.
«Σχετικά με τις βίαιες ενέργειες, που σημειώθηκαν στο Καράκας, η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την σφοδρή καταδίκη κάθε πολιτικά υποκινούμενης βίας και ελπίζει σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί με «έναν ειρηνικό δημοκρατικό τρόπο».
Την επίθεση καταδίκασαν το Ελ Σαλβαδόρ, η Βολιβία και η Νικαράγουα.
Το σοσιαλιστικό οικονομικό του μοντέλο «απέτυχε» λόγω έλλειψης τροφίμων
Λίγες ημέρες πριν την επίθεση με drone ο Nicolas Maduro, προέβη σε μια πρωτοφανή δήλωση...
Παραδέχθηκε ότι το σοσιαλιστικό οικονομικό του μοντέλο «απέτυχε» λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων καθώς και ελλιπούς υποδομής.
Και μέσα σε όλα αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει... υπερπληθωρισμός ύψους 1.000.000% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί 18% to 2018, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει απλά να εκτυπώνει χρήματα με την ελπίδα να γεμίσει το κενό της οικονομίας της χώρας.
"Τα μοντέλα παραγωγής που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει και η ευθύνη είναι δική μας, δική μου και δικής σας", δήλωσε ο Maduro στο κυβερνών κόμμα του PSUV.
«Αρκετά... πρέπει να παράγουμε με ή χωρίς επιθετικότητα, με ή χωρίς αποκλεισμούς.
Πρέπει να κάνουμε την Βενεζουέλα μια οικονομική δύναμη».
"Δεν κλαψουρίζω, θέλω λύσεις, σύντροφοι!"
Ο Maduro βέβαια δεν έκανε καμιά αναφορά στο γεγονός ότι η χώρα του λιμοκτονεί, λόγω της "διατροφής Maduro" - μια φράση που δημιουργήθηκε μετά από τη διαβόητη έλλειψη τροφίμων της Βενεζουέλας που προκάλεσε μαζική λιμοκτονία σε ολόκληρη τη χώρα.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εθνικοποιήσει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως οι εγκαταστάσεις χάλυβα και τσιμέντου, η επεξεργασία τροφίμων, η διανομή και άλλα.
Για να ελέγξει τον πληθωρισμό, η χώρα έχει σταθερές τιμές για διάφορα αγαθά, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρούς κανονισμούς γύρω από το ξένο συνάλλαγμα.
"Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο σταθερότητας και να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα τηςνέας οικονομικής ευημερίας, χωρίς για ένα δευτερόλεπτο να επηρεάσουμε την κοινωνική ασφάλεια και προστασία", πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Η Maduro σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε "έξι εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2025".
Οι πωλήσεις αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας αντιπροσωπεύουν περίπου το 96% των εσόδων της χώρας.
Ο Maduro, ο οποίος κατηγορεί για τα δεινά της Βενεζουέλας τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσε τους υποστηρικτές του PSUV να βοηθήσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή και να αντισταθούν στην «επιθετικότητα» των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Maduro, μαζί με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.
Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός τομέας της Βενεζουέλας λειτουργεί με μόλις 30% δυναμικότητα, όπως φαίνεται από τον γεωργικό τομέα, ο οποίος σήμερα προσφέρει μόνο το ένα τέταρτο της εθνικής κατανάλωσης, από 75% μόλις πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών.
Τα 4 στάδια της κατάρρευσης της Βενεζουέλας
Όπως όλες οι χώρες που οδηγούνται στην κατάρρευση, υπάρχουν 4 στάδια
Στάδιο 1 - Εξορία πολιτικών αντιπάλων
Το πρώτο στάδιο ήταν η εξορία, εηια τα μέλη της αντιπολίτευσης, η διακυβέρνηση Maduro λειτουργεί ως μαφία.
Το σύστημα δικαιοσύνης και το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας ελέγχεται από τον Πρόεδρο.
Δεν μπορεί να αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη.
Στάδιο 2 - Μετανάστευση της ανώτερης μεσαίας τάξης
Το δεύτερο στάδιο ήταν η μετανάστευση της ανώτερης μεσαίας τάξης.
Οι πλούσιοι της Βενεουζέλας έχουν αποχωρήσει από την χώρα.
Πολλοί επαγγελματίες της ιατρικής, της υγειονομικής περίθαλψης, μηχανικοί και νομικοί προέρχονται από τη μεσαία τάξη, έχουν φύγει από την χώρα.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο, που επενδύθηκαν σε καλή εκπαίδευση στις δεκαετίες του '80 και του '90 ήταν δυνατά στοιχεία της Βενεζουέλας.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την αριστερά αυτό άλλαξε δραστικά.
Οι πόροι για τα πανεπιστήμια και τα κρατικά χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα κόπηκαν.
Οι μισθοί των επαγγελματιών της εκπαίδευσης είναι ένα αστείο, όπως και οι περισσότεροι μισθοί της εργατικής τάξης.
Η αριστερή διδασκαλία στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπέρασε και υπονόμευσε την δημοκρατική εκπαίδευση και κατέστησε εξαιρετικά τοξική για τις ηθικές αξίες στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο σεβασμός για το Σύνταγμά δεν υπάρχει πλέον ούτε στον Στρατό.
Στάδιο 3 - Κατάσχεση Ιδιωτικής Ιδιοκτησίας
Αυτό είναι απίστευτα οδυνηρό για τους πολίτες που έχασαν την περιουσία τους από το καθεστώς Maduro.
Στάδιο 4 - Κυριαρχία της κομμουνιστικής μαφίας
Στην Βενεζουέλα κυριαρχεί η κομμουνιστική μαφία, αυτή ελέγχει όλο το οικονομικό σύστημα που έχει καταρρεύσει για τους πολλούς αλλά όχι για τους λίγους.
Gatestone Institute: Η κατάρρευση της σοσιαλιστικής ουτοπίας στην Βενεζουέλα
Στην κατάρρευση της σοσιαλιστικής ουτοπίας λόγω υπερπληθωρισμού εστιάζεται το Gatestone Institute το οποίο εδρεύει στην Νέα Υόρκη και εξειδικεύεται σε θέμα πολιτικής στρατηγικής και άμυνας.
Το ζήτημα του κατά πόσον ο σοσιαλισμός μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό οικονομικό σύστημα τέθηκε πρώτη φορά από την Μάργκαρετ Θάτσερ που απευθυνόμενη στο Βρετανικό Εργατικό κόμμα τόνισε τα εξής «νομίζω ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις παραδοσιακά προκαλούν οικονομικό χάος.
Στο τέλος πάντα ξεμείνουν από χρήματα οι σοσιαλιστές και όταν αποτύχουν αρχίζουν να κρατικοποιούν τα πάντα»
Στον σύγχρονο οικονομικό κόσμο η περίπτωση της Βενεζουέλας είναι συγκλονιστική.
Άνθρωποι περιμένουν κατά εκατοντάδες σε σούπερ μάρκετ όλη την ημέρα, για να ανακαλύψουν ότι δεν θα υπάρξουν παραδόσεις τροφίμων.
Υπάρχουν τρομακτικές ιστορίες απελπισμένων ανθρώπων που σκότωσαν ζώα ζωολογικών κήπων για να επιβιώσουν όπως και τα κατοικίδια ζώα τους.
Ο Πρόεδρος Maduro αποτελεί την προσωποποίηση των αποτυχημένων πολιτικών και της φιλοσοφίας του «Μπολιβαριανού σοσιαλισμού».
Στην Βενεζουέλα επικρατεί χάος και πρόσφατα αναφέρθηκε ότι μια καρτέλα αυγά κοστίζει 1500 δολάρια ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα εκτιναχθεί στο 1.000.000%.
Για πολλούς η Βενεζουέλα, από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη είναι έθνος σε επιθετική παρακμή.
Σοβαρές ελλείψεις σε τροφή, καθαρό νερό, ηλεκτρισμό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία χαρακτηρίζουν σε συνδυασμό με το έγκλημα που κυριαρχεί καθιστά την Βενεζουέλα το πιο αποτυχημένο κράτος του ΟΠΕΚ, η οποία πριν καιρό ισχυριζόταν ότι ήταν η πιο ευημερούσα χώρα στη Λατινική Αμερική.
Σήμερα, το 75% των κατοίκων της Βενεζουέλας ήδη υποφέρουν από ακραία φτώχεια και έχουν φθάσει στα όρια της λιμοκτονίας.
Σε μια μελέτη του 2007 για την περίοδο Chavez (Τσάβες) DC-based Center for Economic and Policy Research τόνιζε τα εξής.
Πριν 9 χρόνια λοιπόν είχε σημειωθεί το εξής…
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Βενεζουέλα βαίνει στο τέλος της στο εγγύς μέλλον.
Πολλοί άνθρωποι πίστευαν πριν χρόνια ότι η Βενεζουέλα είναι πρότυπο σοσιαλιστικό πείραμα αλλά αποδείχθηκε ως ουτοπικό σοσιαλιστικό πείραμα της Λατινικής Αμερικής.
Το όνειρο του τσαβισμού έχει μετεξελιχθεί σε ένα οικονομικό εφιάλτη ασύλληπτων διαστάσεων.
Όπως είπε και η Θάτσερ το πρόβλημα με το σοσιαλισμό είναι ότι στο τέλος ξεμένει από χρήματα.
Όταν ο Πρόεδρος Nicolas Maduro κληρονόμησε το σοσιαλιστικό όνειρο της Βενεζουέλας τον Απρίλιο του 2013, μόλις ένα μήνα μετά το θάνατο του Τσάβες, αντιμετώπιζε πληθωρισμό 53%.
Σήμερα το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας το Μπολιβάρ είναι σχεδόν άνευ αξίας και ο πληθωρισμός σπάει κοντέρ…
Οι αγορές αναμένουν ότι η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει στο άμεσο μέλλον.
Η χώρα είναι ουσιαστικά σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Δεν είναι εύκολο για ένα έθνος να χρεοκοπήσει διαθέτοντας τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η Βενεζουέλα το έχει καταφέρει.
Ένας συνδυασμός κακής τύχης με κάκιστες πολιτικές οδήγησαν στο χάος.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες άρχισε να ξοδεύει περισσότερα χρήματα για τους φτωχούς, π.χ. προσέφερε 2 σεντ την βενζίνη ενώ παρείχε δωρεάν στέγαση.
Αυτό ονομάζεται κοινωνική πολιτική αλλά η κάθε πολιτική χρειάζεται χρήματα για να εφαρμοστεί.
Η Βενεζουέλα είχε χρήματα έως το 2005.
Ο Τσάβες είχε την καλή τύχη να πεθάνει λίγο πριν εμφανιστεί ο χάρος στο κατώφλι της Βενεζουέλας.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος εναντίον της «άθλιας ολιγαρχίας, προκειμένου να οικοδομηθεί αυτό που αποκαλούσε ο Τσάβες ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα έχει καταρρεύσει σε μια άνευ προηγουμένου εποχή μιζέριας.
Ο Maduro αντί να πάρει μέτρα διπλασίασε τις παροχές με βάση τις αποτυχημένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές του τσαβισμού προκαλώντας πληθωριστική κρίση που όμοια της δεν είχε παρατηρηθεί από την εποχή της δεκαετίας του 1920 με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία, όταν το κόστος ενός ψωμιού ήταν ίσο με ένα καρότσι γεμάτο μετρητά.
Οι διαδηλώσεις για τα τρόφιμα είναι η δυσάρεστη απόδειξη μιας κάποτε ευημερούσας κοινωνίας που σπαράσσεται από τα ουτοπικά ιδεώδη του σοσιαλισμού.
Η απόγνωση κυριαρχεί, κάποιες οικογένειες της μεσαίας τάξης έχουν οργανώσει σε απευθείας σύνδεση λέσχες ανταλλαγής για πάνες και παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη, φάρμακα, χαρτί τουαλέτας και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης που λείπουν από τα ράφια των καταστημάτων ή διατίθενται μόνο στη μαύρη αγορά σε απίστευτα διογκωμένες τιμές ..
Κάποιοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται σε «σπιράλ θανάτου» λόγω των αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης.
Ο Maduro προτρέπει τις επιχειρήσεις και τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους με σοβαρές απώλειες σε σχέση με το κόστος παραγωγής, αναγκάζοντας πολλές εταιρίες στην χρεοκοπία.
Η απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών της Βενεζουέλας άρχισε πολύ πριν (το 2014) όταν ξεκίνησε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε όλων των εποχών υψηλά τον Ιούλιο του 2008, τα δημόσια έσοδα είχαν αυξηθεί – το 40% των οποίων προέρχεται απευθείας από το πετρέλαιο –
Το κύριο πρόβλημα της Βενεζουέλας είναι η παραγωγή πετρελαίου, τα οποία μειώθηκε από 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2006 σε 2,7 εκατομμύρια το 2011 και η μείωση συνεχίζεται.
Η Βενεζουέλα δεν κινδυνεύει από έλλειψη πετρελαίου. Αποδεδειγμένα τα αποθέματα της έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από το 2000 ενώ έχουν ανακαλυφθεί και νέα κοιτάσματα όπως της Orinoco Belt.
Επίσης η Βενεζουέλα κρατικοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες υπάγονται στην πετρελαϊκή εταιρεία, Petroleos de Venezuela PDVSA.
Ο Τσάβες ξεκίνησε ένα είδος εχθρικής εξαγοράς στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Πρώτα εκδίωξαν 18.000 εργαζόμενους και το 40% του εργατικού δυναμικού της PDVSA.
Η ευνοιοκρατία και η διαφθορά επικράτησε υπό τον Τσάβες όταν το πετρέλαιο πωλείτο σε σχεδόν 200 δολάρια το βαρέλι - σε μια εποχή που η Βενεζουέλα θα μπορούσε να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη για την αναπόφευκτη μαύρη ημέρα.
Αλλά ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες και ο διάδοχός πρόεδρος Maduro, ήταν απασχολημένοι στο πως θα εδραιωθούν στην εξουσία δίνοντας δώρα στις κοινωνίες.
Η καταστροφή της Βενεζουέλας της κάποτε ευημερούσας, πλούσια σε πετρέλαιο χώρας θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος για άλλα έθνη.
Το παράδειγμα προς αποφυγήν υπάρχει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών