Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: «Βαρίδι» για τα ευρωπαϊκά κράτη το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

CNBC: «Βαρίδι» για τα ευρωπαϊκά κράτη το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας
Η εμμονή της Γερμανίας με τα πλεονάσματα επηρεάζει αρνητικά την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αποτελεί βαρίδι για τους Ευρωπαίους εταίρους της, σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η εμμονή της Γερμανίας με τα πλεονάσματα επηρεάζει αρνητικά την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο δεν αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, δεδομένης και της πολιτικής κρίσης που έπληξε την κυβέρνηση Merkel, σχολιάζει το CNBC.
«Ενώ λίγα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να ισχυριστούν ότι μοιράζονται τον ισχυρισμό των Γερμανών ότι η Γερμανία είναι μια «χώρα ποιητών και στοχαστών», κανένας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις γερμανικές ικανότητες στο να αποσπάσουν τόσα πολύ πλούτο από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση«, σημειώνει δηκτικά το δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Dr. Michael Ivanovitch, ανεξάρτητος αναλυτής και πρώην οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
Το 2017 η Γερμανία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 159,3 δισ. ευρώ.
Το Βερολίνο παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης και κύριος ρυθμιστής της ελεύθερης ευρωπαϊκής αγοράς.
Φέτος αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στα έσοα από το εμπόριο.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 το πλεόνασμα ανήλθε σε 175 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Bundesbank.
Μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 28% της οικονομίας της νομισματικής ένωσης και ζει τόσο εντυπωσιακά από τους υπόλοιπους εταίρους της είναι ένας δομικά αποσταθεροποιητικός παράγοντας, προειδοποιεί ο Ivanovitch.
H τακτική που εφαρμόζει η Γερμανία καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, την ώρα που παλεύουν να τακροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους.
«Αντί να συγκεντρώνει τεράστιο πλούτο στην πλάτη των Ευρωπαίων εταίρων της,  η Γερμανία θα πρέπει να τονώσει τις εγχώριες δαπάνες της για να αγοράσει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από αυτές τις χώρες», σημειώνει ο πρώην οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης