Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποζημίωση 90 εκατ. από το Caius Capital ζητά η Unicredit, γιατί αμφισβήτησε τον CET1

tags :
Αποζημίωση 90 εκατ.  από το Caius Capital ζητά η Unicredit, γιατί αμφισβήτησε τον CET1
Το Caius Capital είχε καλέσει την ΕΒΑ να διερευνήσει την "λανθασμένη ρυθμιστική κεφαλαιακή μεταχείριση της UniCredit"
Στην αντεπίθεση περνά η ιταλική τράπεζα Unicredit, καταθέτοντας αγωγή για αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ από το βρετανικό hedge fund, Caius Capital.
Η αγωγή συντηρεί τη διαφωνία μεταξύ της τράπεζας και του fund σχετικά με το εάν ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας είναι έγκυρο.
Η τράπεζα δήλωσε ότι είχε καταθέσει αγωγή στο Δικαστήριο του Μιλάνου ζητώντας αποζημίωση μετά από τις προσπάθειες του hedge fund να αμφισβητήσει την κανονιστική αντιμετώπιση ορισμένων υβριδικών μέσων που εξέδωσε η τράπεζα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αποφάσισε να μην ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με την κεφαλαιακή θέση της UniCredit, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε σαφής παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.
Το Caius Capital είχε καλέσει την ΕΒΑ να διερευνήσει την "λανθασμένη ρυθμιστική κεφαλαιακή μεταχείριση της UniCredit" από την έκδοση του ποσού των 3 δισ. ευρώ σε μετατρέψιμους και δευτερεύοντες υβριδικούς τίτλους μετοχών (Cashes).
Μάλιστα, το Caius Capital έχει υποστηρίξει ότι τα χαρτοφυλάκια δεν πρέπει να υπολογίζονται στην κοινή μετοχική βαθμίδα της UniCredit (CET1) - βασικό κριτήριο αναφοράς για την ισχύ των τραπεζών.
Είπε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν επειδή δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων μέσων της ΕΒΑ.
Επίσης, αντιρρήσεις εκφράστηκαν και για το ότι οι χρεώσεις υπολογίζονται τόσο ως CET1 όσο και ως πρόσθετο κεφάλαιο πρώτης βαθμίδας και ότι δημιουργούν περιορισμό στην ακύρωση των πληρωμών μερισμάτων στις συνήθεις μετοχές της τράπεζας.
Οι καταθέσεις είναι δομημένες ως μετατρέψιμες ομολογίες που πληρώνουν κουπόνι 450 μονάδων βάσης πάνω από το Euribor, αλλά αυτό εξαρτάται από την καταβολή μερίσματος από τις τράπεζες στις κοινές μετοχές.
Το hedge fund δήλωσε ότι τα χρεολύσια έχουν προβλέψεις που επιτρέπουν στην τράπεζα να τις μετατρέψει αυτόματα σε κοινές μετοχές εάν υπάρχει "περισσότερος από ένας" ασήμαντος κίνδυνος".
Μια τέτοια μετατροπή θα οδηγούσε τους επενδυτές σε μεγάλες απώλειες.
Αλλά το Caius Capital είναι πιθανό να επωφεληθεί από μια τέτοια μετατροπή, καθώς έχει πάρει θέση ενάντια στις χρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης