Τελευταία Νέα
Οικονομία

FAZ: Η ξεροκεφαλιά Τσίπρα οδήγησε στο τέλος του waiver για τις ελληνικές τράπεζες

FAZ: Η ξεροκεφαλιά Τσίπρα οδήγησε στο τέλος του waiver για τις ελληνικές τράπεζες
Μετά το τέλος του waiver, κάτι που θεωρείται δεδομένο, οι ελληνικές τράπεζες θα στραφούν στον ακριβότερο δανεισμό από τον ELA
Υπό τον τίτλο «Κακά νέα για την Αθήνα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λάβουν όχι καλά νέα από την ΕΚΤ.
Διότι μαζί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείριση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.
Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, η ΕΚΤ θα σβήσει τις ελπίδες των Ελλήνων να συμμετάσχει η χώρα τους έστω και για λίγους μήνες στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας (QE)».
Η εφημερίδα αποδίδει τις αποφάσεις της Ευρωτράπεζας στην «ξεροκεφαλιά» του έλληνα πρωθυπουργού: «Υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι στις 20 Αυγούστου θα τελειώσουν οριστικά τα […] προγράμματα διάσωσης.
Το ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κινείται εφεξής αυτόνομα, αμφισβητείται πλέον, καθώς οι επισκέψεις ελέγχου από πλευράς των θεσμών θα συνεχιστούν.
Και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου.
Γι' αυτό το λόγο οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ζητήσει να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα αποδυναμωμένο πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα προέβλεπε μια προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά όχι νέα δάνεια. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας όμως επέμεινε.
Γι' αυτό και ακολουθεί τώρα μια σκληρή αντίδραση από την ΕΚΤ», γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη ανώνυμες πηγές παραπέμπει σε επικείμενο τέλος του waiver (κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ) που οδηγεί ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες και πάλι στην αγκαλιά του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA).
«Ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης είναι ακριβός», επισημαίνει η FAZ, σημειώνοντας ότι τόσο για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται δάνεια αυτά είναι κακά νέα. «Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πλέον προοπτικές για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αφού και αυτό προϋποθέτει μια υγιή αξιολόγηση των ελληνικών χρεογράφων που όμως δεν υφίσταται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης