Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση του Ιράν στον Περσικό Κόλπο στον απόηχο των κυρώσεων των ΗΠΑ

tags :
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση του Ιράν στον Περσικό Κόλπο στον απόηχο των κυρώσεων των ΗΠΑ
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση του Ιράν στον Περσικό Κόλπο στον απόηχο των κυρώσεων των ΗΠΑ
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο αρκετές ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες ετήσιες ασκήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Reuters.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA είπε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είχαν ως στόχο να «αντιμετωπίσουν πιθανές απειλές» από τους εχθρούς.




«Η άσκηση αυτή διεξήχθη με στόχο τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ασφάλειας της διεθνούς πλωτής οδού και στο πλαίσιο του προγράμματος των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων των Φρουρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Guards, Ramezan Sharif, σύμφωνα με την IRNA.
Η κεντρική διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ την επιβεβαίωσε ότι έχει δει αυξημένη ιρανική ναυτική δραστηριότητα.



Η κεντρική διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στη ναυτική δραστηριότητα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Στενών Χορμούζ, στρατηγικής πλωτής οδού για αποστολές πετρελαίου που απειλούν να κλείσουν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.
Το Στενό του Χορμούζ - ένα στρατηγικά κρίσιμο πέρασμα που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Αραβική Θάλασσα, το οποίο είναι κρίσιμο για τη ναυτιλία παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού - έχει αναδειχθεί ως κεντρικό σημείο στον κλιμακωτό πόλεμο των λόγων μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ Trump και του Ιράν Ruhani, αφού το Ιράν απειλούσε να μπλοκάρει από τον Περσικό Κόλπο, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή κυρώσεων εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράν.



Eνώ οι ΗΠΑ δεν βλέπουν άμεσες ενδείξεις εχθρικής πρόθεσης από το Ιράν, η επίδειξη δύναμης του IRGC έχει προκαλέσει "βαθιά ανησυχία" για τρεις βασικούς λόγους σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους:

-Οι στρατιωτικές ασκήσεις από τους IRGC έρχονται ως απάντηση στις ΗΠΑ
-Φαίνεται ότι οι IRGC σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μέσα στο 2018
-Ο χρόνος είναι ασυνήθιστος, αυτοί οι τύποι στρατιωτικών ασκήσεων συμβαίνουν κατά κανόνα πολύ αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους

Στην αξιολόγηση του αμερικανικού πενταγώνου αναφέρεται οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν συγκεντρώσει ένα στόλο πάνω από 100 σκαφών, πολλά από τα οποία είναι μικρά ταχύπλοα σκάφη.
Αναμένεται επίσης στις στρατιωτικές να πάρουν μέρος δυνάμεις τόσο της πολεμικής αεροπορίας όσο και του στρατού του Ιράν.
Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να ενθαρρύνει άλλα έθνη στην περιοχή, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή για να διατηρήσουν τον Περσικό Κόλπο απέναντι στην αυξανόμενη πολεμική ιρανική ρητορική.
Έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για τη διατήρηση των υδάτινων οδών από την Υεμένη, όπου ιρανοί υποστηριζόμενους αντάρτες έχουν επιτεθεί σε πετρελαιοφόρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης