Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Nestle Ελλάς: Η υψηλή φορολογία πλήττει την ανάπτυξη - Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ γεμίζει τα κρατικά ταμεία

tags :
Nestle Ελλάς: Η υψηλή φορολογία πλήττει την ανάπτυξη - Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ γεμίζει τα κρατικά ταμεία
Η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά 4 ευρώ το κιλό
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διοίκηση της Nestle Ελλάς  Α.Ε για το καθεστώς υψηλής φορολογίας που ισχύει στην Ελλάδα με την αύξηση των συντελεστών φορολογίας αλλά  και σε καταναλωτικά  προϊόντα.
Η διοίκηση της εταιρείας με την ευκαιρία ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων επισημαίνει ότι οι συνέπειες  της κρίσης των τελευταίων ετών και η ιδιαίτερη υψηλή φορολογία  θα εξακολουθήσει να μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Η Nestle Ελλάς  Α.Ε. θεωρεί ότι η φετινή χρονιά  είναι  κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία καθώς θεωρεί πιθανές θετικές επιδράσεις από την ανάκτηση  της επενδυτικής  εμπιστοσύνης.
Πάντως η διοίκηση για να ανταποκριθεί  στις νέες  συνθήκες φορολόγησης του καφέ επιδίωξε να διατηρήσει  σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ όμως χτύπησε «φλέβα χρυσού» που επιβάλλοντας  για πρώτη φορά Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος έπεσε στις πλάτες των καταναλωτών.
Η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά 4 ευρώ το κιλό.
Πάντως οι πολίτες δεν έκοψαν τον καφέ της παρηγοριάς ενώ  είναι η μόνη κατηγορία των φορολογικών εσόδων που ήταν αυξημένη στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017.
Οι καταναλωτές στην πράξη αποδέχθηκαν το φόρο και συνέχισαν να πίνουν καφέ παρότι φορτώθηκε με νέους φόρους.
Τα οικονομικά στοιχεία της Nestle Ελλάς Α.Ε εμφανίζουν ενίσχυση του τζίρου τη  χρονιά  που πέρασε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο ΕΦΚ στον καφέ.
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 336.026.131 ευρώ το 2017 έναντι 331.553.521 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση  της εταιρεία είχε ως σκοπό να περιορίσει τις επισφάλειες, και στο ενδεχόμενο να έδινε καφέ σε πιο πολλούς εμπόρους, ο τζίρος θα ήταν αρκετά υψηλότερος, δίνοντας στην ουσία και  περισσότερους φόρους στο κράτος.
Πάντως η επιβολή του ΕΦΚ εμφανίζεται στα μεγέθη της εταιρείας. Το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 27,4 εκατ. ευρώ.
Το 2017 ανήλθε σε 183,9 εκατ. ευρώ  έναντι 156,5 εκατ. ευρώ.
Το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 23 εκατ. ευρώ τη χρονιά  που πέρασε.
Υποχώρησε στα 152 εκατ. ευρώ έναντι 175 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα  λειτουργικά  κέρδη μειώθηκαν σε 44,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,8 εκατ. ευρώ.
Πάντως τα κέρδη μετά από φόρους ήταν αυξημένα  το 2017 σε σχέση με το 2016.
Ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. τα οποία πιθανόν να προήλθαν από την αποθεματοποίηση του προϊόντος. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες η διοίκηση της εταιρείας κράτησε την κερδοφορία της και αποφάσισε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί η γενική  συνέλευση  των μετόχων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 55 εκατ. ευρώ με την ταυτόχρονη  μείωση κατά 88,8 εκατ. ευρώ  προς ισόποση λογιστική απόσβεση μέρους της συσσωρευθείσης ζημιάς.
Αναφορικά με τις επενδύσεις η διοίκηση προχώρησε  στην κατασκευή της νέας γραμμής παραγωγής καβουρντίσματος καφέ στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.  
Πρόκειται για νέα επένδυση παραγωγής καβουρδισμένου καφέ ύψους 7 εκατ. ευρώ με σκοπό την αύξηση του όγκου της παραγωγής.
Τέλος  να σημειωθεί  η εταιρεία κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση αναίρεσης (η οποία θα συζητηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2018) της υπ. αριθμ. 814/2016 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά της απόφασης των Φορολογικών Αρχών, σύμφωνα με την οποία καταλογίστηκαν στη εταιρεία κατά τον έλεγχο της χρήσης 2010, επιπρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ποσού ευρώ 2,846 εκατ. ευρώ περίπου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης