Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Οι Κούρδοι αρνούνται τις κατηγορίες της Human Rights Watch ότι στρατολογούν παιδιά

tags :
Συρία: Οι Κούρδοι αρνούνται τις κατηγορίες της Human Rights Watch ότι στρατολογούν παιδιά
Συρία: Οι Κούρδοι αρνούνται τις κατηγορίες της Human Rights Watch ότι στρατολογούν παιδιά
Μια αραβοκουρδική συμμαχία στη Συρία αρνήθηκε την Κυριακή (χθες) ότι έχει στρατολογήσει παιδιά στις πολιτοφυλακές της, αντικρούοντας τις κατηγορίες της Human Rights Watch και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να υποχρεώσει όσους ευθύνονται για ενδεχόμενες «ατομικές καταπατήσεις δικαιωμάτων» να δώσουν λογαριασμό.
Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) είχε κατηγορήσει την Παρασκευή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι στρατολογεί παιδιά από τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία.
Η πολιτοφυλακή αυτή είναι η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός αραβοκουρδικού συνασπισμού ο οποίος εμπλέκεται στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Το συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, η πολιτική πτέρυγα των SDF, αντέδρασε την Κυριακή στις κατηγορίες της HRW, αρνούμενο ότι υπάρχει μια τέτοια πολιτική στις κουρδικές δυνάμεις, και καταγγέλλοντας τυχόν «ανεύθυνες ατομικές καταπατήσεις δικαιωμάτων».
«Είμαστε κατά της στρατολόγησης παιδιών, όποια κι αν είναι η δικαιολογία που προβάλλεται», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο.
«Αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της HRW είναι μόνο ανεύθυνες ατομικές καταπατήσεις δικαιωμάτων, που δεν αντιπροσωπεύουν τη μέθοδο ή τη γενική στρατηγική του συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», συνεχίζει.
Το Συμβούλιο υπόσχεται να εξετάσει τους «ισχυρισμούς» και «εάν επαληθευθούν, να επιστρέψει στις οικογένειες τα παιδιά που έχουν στρατολογηθεί και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους για τις καταπατήσεις αυτές».
Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε μη κρατικές ένοπλες φρουρές να στρατολογούν μαχητές ηλικίας κάτω των 18 ετών και η στράτευση παιδιών κάτω των 15 ετών θεωρείται έγκλημα πολέμου.
Οκτώ οικογένειες σε τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βόρεια Συρία δήλωσαν στη HRW πως πολιτοφύλακες και κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν προτρέψει τα παιδιά τους να ενταχθούν στις τάξεις των μαχητών. Το πιο νεαρό στρατολογημένο μέλος των μαχητών ήταν ένα κορίτσι 13 ετών.
«Το πλέον τραγικό είναι πως η ομάδα στρατολογεί παιδιά ευάλωτων οικογενειών στους καταυλισμούς εκτοπισμένων κρυφά από τους γονείς τους που δεν ενημερώνονται καν για τον τόπο όπου βρίσκονται», αναφέρει η HRW.
Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε διάσπαρτους καταυλισμούς εκτοπισμένων σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG, συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
To 2017, ο ΟΗΕ κατέγραψε 224 περιπτώσεις στρατολόγησης παιδιών από τις YPG και τη γυναικεία μονάδα τους, σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό σε σχέση με εκείνον του 2016.
Πολλές ένοπλες ομάδες στη Συρία έχουν καταφύγει στη στρατολόγηση ανηλίκων στη διάρκεια των επτά χρόνων που μαίνεται ο πόλεμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης