Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η στερλίνα στο +10% εάν υπάρξει συμφωνία για το Brexit ή στο... -10% εάν δεν υπάρξει συμφωνία

tags :
Bank of America Merrill Lynch: Η στερλίνα στο +10% εάν υπάρξει συμφωνία για το Brexit ή στο... -10% εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Το Brexit αποτελεί βασικό παράγοντα που κινεί τη στερλίνα
Η βρετανική λίρα θα έχει μεγάλη αστάθεια στις αρχές του επόμενου έτους λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων του Brexit, ανέφερε ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης μιλώντας στο CNBC, εκτιμώντας μάλιστα ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα να δούμε το βρετανικό νόμισμα να χάνει το 10% της αξίας του.
"Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η στερλίνα μπορεί να είναι ασθενέστερη κατά περίπου 10%, (ή) ακόμη χαμηλότερη.
Εάν έχουμε μια συμφωνία, οποιαδήποτε συμφωνία,... η στερλίνα μπορεί να ενισχυθεί μέχρι και 10%, πρόσθεσε.
Δεν πιστεύω ότι οποιοδήποτε άλλο νόμισμα μπορεί να έχει αυτό το είδος κινήσεων τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο Βαμβακίδης.
Το Brexit αποτελεί βασικό παράγοντα που κινεί τη στερλίνα μετά το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.
Από τότε, το νόμισμα έχει πέσει περίπου 13%.
Τη Δευτέρα, η λίρα έπεσε σε χαμηλό 11 μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,2920 δολάρια, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το Brexit και τον κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Liam Fox δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της και ότι οι πιθανότητες μιας μη συμφωνίας είναι στο 60%.
Παράλληλα, οι εμπορικές εντάσεις υποστήριζαν το δολάριο, το οποίο συνέβαλε επίσης στο χαμηλό των 11 μηνών.
Οι διαπραγματευτικές ομάδες του Brexit θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος για έγκριση από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα σημεία διαφωνίας παραμένουν μπροστά στην προθεσμία - 29 Μαρτίου 2019 - για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σχετικά με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας καθώς και με τις μελλοντικές εμπορικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Βαμβακίδη "η στερλίνα μπορεί να είναι το πιο ενδιαφέρον νόμισμα για το εμπόριο τους επόμενους μήνες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης