Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι: Έρχεται σφοδρό sell off στις αγορές - «Πλασματική» η εικόνα των μετοχών

tags :
Τι εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι: Έρχεται σφοδρό sell off στις αγορές - «Πλασματική» η εικόνα των μετοχών
Σειρά προειδοποιήσεων από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι καλούν εκ νέου τους επενδυτές να μην εφησυχάζουν
Σειρά προειδοποιήσεων φροντίζουν να στείλουν στους επενδυτές οι κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή του εφησυχασμού στις διεθνείς αγορές δεν είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένουν ότι θα υπάρξει ένα επιθετικό sell off στο επόμενο χρονικό διάστημα. 
Οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αγορές και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές πέφτουν στην παγίδα του εφησυχασμού.
Αν και το χρηματιστήριο απολαμβάνει μια από τις καλύτερες περιόδους, κάτω από την επιφάνεια διαμορφώνεται μια κατάσταση που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα, προειδοποιούν οι σημαντικότεροι αναλυτές του πλανήτη.

London Capital: Υπερτιμημένες οι μετοχές - Θυμίζουν τη «φούσκα» του 2000

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές αποτιμήσεις, εκτιμά ο Roger Jones, επικεφαλής αναλυτής της London Capital.
Μιλώντας στο κανάλι «CNBC», πραγματοποίησε ειδική αναφορά στη wall Street και σημείωσε πως οι τρέχουσες τιμές θυμίζουν εποχές του 2000, όταν επικράτησε η κερδοσκοπία και οι τεχνολογικές μετοχές κατακρημνίστηκαν.
«Παρατηρούμε πολύ υψηλές αξίες και πολύ υψηλές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη», σχολίασε.
Επί αυτού, το κανάλι σημειώνει πως τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια σύγκριση, το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όταν οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση άνω του 30%.
Σε ό,τι αφορά στο «σπάσιμο» του ορόσημου του ενός (1) τρισεκ. δολαρίων στη χρηματιστηριακή αξία της Apple, εκτίμησε ότι το παραπάνω δε σημαίνει πως η μετοχή αποτελεί απαραίτητα καλή επιλογή για επένδυση.
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση όσον αφορά τις προσδοκίες από την άποψη των αποτιμήσεων.
Όταν το κάνουμε αυτό, θα υπάρχει σίγουρα μια ανατίμηση που απαιτείται από την άποψη των προοπτικών ανάπτυξης», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Morgan Stanley: Σε σπασμένα δεκανίκια στηρίζεται η Wall Street

 
Η Morgan Stanley έχει αποφασίσει να πάει κόντρα στην… κοινή λογική των αγορών, με τον κορυφαίο αναλυτή της Michael Wilson όχι μόνο να παραμένει αρνητικός έναντι της υψηλής τεχνολογίας, αλλά να επιμένει ότι μπορεί να οδηγήσει τη Wall Street σε ελεύθερη πτώση.
Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ιστορικού ρεκόρ του ενός τρις. δολαρίων κεφαλαιοποίηση από την Apple.



«Θα υπάρξουν ευρείες ρευστοποιήσεις σε κλάδους όπως αυτός τεχνολογίας, οι οποίες θα παρασύρουν το σύνολο της αγοράς.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-30.png

Παράλληλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τόσο ο κλάδος διαρκών καταναλωτικών αγαθών όσο και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Πρόκειται για τρία assets με τα οποία έχουν γεμίσει τα περισσότερα χαρτοφυλάκια, γεγονός που σημαίνει ότι η ισχυρή διόρθωση θα διαχυθεί σε όλη την αγορά», τονίζει σε νέο του report ο Wilson.



Σύμφωνα με τον Wilson «η Wall Street βρίσκεται σε ακραία κατάσταση», κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει είτε σε ισχυρή διόρθωση είτε σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, με τον αναλυτή της Morgan Stanley να παραμένει «οπαδός» της πρώτης επιλογής, δηλαδή αυτής της ισχυρής διόρθωσης.



Όπως αναφέρει η αρνητική του στάση έναντι τόσο της τεχνολογίας όσο και ευρύτερα της αγοράς στηρίζεται στο γεγονός ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται ο περιορισμός της ρευστότητας, η αύξηση των εταιρικών κερδών αλλά και η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν φθάσει στο ζενίθ τους, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού θα καταστήσει ακόμη πιο ριψοκίνδυνες ορισμένες επενδύσεις».



Όσο για την περίπτωση της Apple, εδώ ούτε ο Wilson μπορεί να βρει κάτι αρνητικό για την εταιρεία, αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «το σπάσιμο του ενός τρισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της Apple θα είναι ένα από τα ελάχιστα θετικά ορόσημα των αγορών που θα θυμόμαστε όταν έρθει η ισχυρή διόρθωση».



Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η Morgan Stanley να διατηρεί τον σκεπτικισμό της έναντι της πορείας του τεχνολογικού κλάδου.

Phoenix Capital: Η φούσκα των assets βρήκε την «καρφίτσα» που θα σπείρει τον όλεθρο

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) υπό την ηγεσία του Jerome Powell «παίζει με τα σπίρτα» δίπλα σε χρέη άνω των 60 τρισ.δολαρίων αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Ως εκ τούτου, είναι το νόμισμα επιλογής για όσους θέλουν να εκδώσουν χρέος.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι νομικές οντότητες ανά τον κόσμο, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για χώρες, συχνά θα επιλέξουν να εκδώσουν χρέος εκπεφρασμένο στο δολάριο, ακόμη και αν το δολάριο δεν είναι ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται στην οικονομία τους.
Όταν κάποιος δανείζετε χρήματα σε δολάρια, στην πραγματικότητα είναι σαν να «σορτάρει» το δολάριο.
Στοιχηματίζει/ελπίζει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί, καθιστώντας την εξυπηρέτηση του χρέους του/μελλοντική αποπληρωμή του χρέους, φθηνότερη.
Σε αυτό το περιβάλλον, όταν το δολάριο ενισχύεται, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να εξυπηρετηθεί το χρέος.
 Αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ.
Το χρέος ύψους 20 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ, είναι ουσιαστικά μια γιγάντια «short θέση» ενάντια στο δολάριο.
Και τώρα εισέρχεται στην εξίσωση ο Jerome Powell.
Για κάποιο λόγο, η υπό την ηγεσία του Jerome Powell αποφάσισε να ξεκινήσει την πιο επιθετική νομισματική πολιτική στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Και οι αγορές συναλλάγματος το έχουν καταλάβει.
Το δολάριο έχει ξεφύγει από την πτωτική τάση έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων.
Την ημέρα που ο Jerome Powell ανέλαβε τα καθήκοντά του σημειώνεται με την κατακόρυφη μπλε γραμμή.



Υποθέτοντας ότι ο Jerome Powell δεν θέλει να ανατινάξει την φούσκα χρέους ύψους 60 τρισ. δολαρίων, το παραπάνω γράφημα αποδεικνύει ότι υπάρχει «σφάλμα πολιτικής».
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital η τελευταία φορά που το δολάριο πραγματοποίησε τέτοιο ράλι απέναντι σε κάθε σημαντικό νόμισμα ήταν το 2014. Εκείνη την εποχή ολόκληρο το σύμπλεγμα των βασικών προϊόντων υποχώρησε πάνω από το 60% και οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν μια ανάσα κοντά στη συστημική κατάρρευση.
Μέσα σε έξι μήνες από το ράλι του δολαρίου το 2014, η χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας κατέγραψε απώλειες σχεδόν στο 70%, της Κίνας σχεδόν 50%.
Οι αναδυόμενες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο σημείωσαν πτώση πάνω από 30%.
Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε από τα 105 δολάρια το βαρέλι στα 30 δολάρια.
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα ότι ο Powell τα γνωρίζει όλα αυτά... κάτι που σημαίνει ότι η «φούσκα όλων των περιουσιακών στοιχείων» που έχει δημιουργηθεί βρήκε την καρφίτσα που θα τη σπάσει και σπείρει το χάος στις αγορές, τον… Jerome Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης