Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πλήγμα για τις κινεζικές επιχειρήσεις οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ

tags :
Moody's: Πλήγμα για τις κινεζικές επιχειρήσεις οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ
Σημαντικό πλήγμα στις κινεζικές επιχειρήσεις από τους νέους δασμούς της Ουάσιγκτον, σχολιάζει η Moody's
Οι νέοι δασμοί που ενδέχεται να επιβάλει στην Κίνα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό πλήγμα στις κινεζικές (αξιολογούμενες) επιχειρήσεις, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Να σημειωθεί πως το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, ετήσιας αξίας 60 δισεκ. δολαρίων, αν η Ουάσιγκτον επιβάλει νέους δασμούς.
Οι δασμοί κυμαίνονται από 5% έως 25% και αφορούν 5.207 προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και θα επιβληθούν εάν τελικά η κυβέρνηση του Donald Trump επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει δηλώσει ότι μπορεί να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 10% που είναι σήμερα, στο 25%.
Η αξία των προϊόντων αυτών αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια, με την αύξηση, πάντως, να μην έχει επιβληθεί ακόμη.
«Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας κινεζικών προϊόντων που στοχεύουν οι ΗΠΑ, οι κατασκευαστές εξαρτημάτων για καταναλωτικές συσκευές και ηλεκτρονικά προϊόντα όπως υπολογιστές, αξεσουάρ ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοπλισμό βίντεο και ήχου, θα παρουσιάσουν έμμεση επίδραση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ το 2017 αποτελούνταν από καταναλωτικές συσκευές και ηλεκτρονικά είδη.
Τα περισσότερα από τα προϊόντα των κατασκευαστών εξαρτημάτων δεν εκτίθενται άμεσα στους δασμούς», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Moody’s.

Ανοίγει και ενεργειακό μέτωπο

Ένα νέο μέτωπο, αυτό στον τομέα της ενέργειας ανοίγει στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, καθώς το Πεκίνο για πρώτη φορά στόχευσε τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Κίνα συμπεριέλαβε το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για πρώτη φορά στον κατάλογο των προτεινόμενων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα -στις 3/8- την ίδια ημέρα που ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου της, Sinopec, ανέστειλε τις εισαγωγές από τη χώρα λόγω της αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει το Reuters.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για ενεργειακή κυριαρχία.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιους συμμάχους, ενώ η Ουάσιγκτον επαναφέρει τους εγχώριους κανονισμούς για να ενθαρρύνει μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αντιπαράθεση είναι σαφής: είναι δύσκολο να γίνει μια ενεργειακή υπερδύναμη όταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο δημιουργεί φραγμούς.
Το κάνει πολύ δύσκολο, δήλωσε ο Michael Cohen, επικεφαλής ερευνητής για τις αγορές ενέργειας στην Barclays.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καυσίμων όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο και είναι έτοιμος να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG μέχρι το 2019.

Διαβάστε: Moody's: Περαιτέρω ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο από τους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης