Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Εμείς κι εμείς» στο ΧΑ – Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε η συμμετοχή των επενδυτών τον Ιούλιο 2018 κάτω από 500 κωδικούς

«Εμείς κι εμείς» στο ΧΑ – Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε η συμμετοχή των επενδυτών τον Ιούλιο 2018 κάτω από 500 κωδικούς
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ ο μέσος ημερήσιος όρος ήταν 572 κωδικοί ανά συνεδρίαση από 731 τον Ιούνιο και 1.029 τον περσινό Ιούλιο
Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών υποχώρησε η συμμετοχή των επενδυτών στις συνεδριάσεις του ΧΑ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αφού ο μέσος ημερήσιος τζίρος τον Ιούλιο δεν ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ ο μέσος ημερήσιος όρος ήταν 572 κωδικοί ανά συνεδρίαση από 731 τον Ιούνιο και 1.029 τον περσινό Ιούλιο.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση του 2018 αλλά και του 2017, εξέλιξη που δείχνει την απαξίωση του ΧΑ, την ώρα μάλιστα που η χώρα «υποτίθεται» ότι βγαίνει από τα μνημόνια και ετοιμάζεται να βγει στις αγορές και την κανονικότητα.
Η έξοδος από τα μνημόνια όπως φαίνεται από τη συμμετοχή δεν έχει πείσει τους επενδυτές και ο Αύγουστος, ο οποίος παραδοσιακά είναι μήνας με χαμηλό τζίρο δίνει ήδη δείγματα γραφής για χειρότερες επιδόσεις.
Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση για το ΧΑ ήταν τον Αύγουστο του 2016 όταν ο μέσος όρος των επενδυτών που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του συγκεκριμένου μήνα ήταν 458.
Το 2016 επίσης, ο Σεπτέμβριος είχε 584 επενδυτές και ο Οκτώβριος 611.
Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι το 71,6% των επενδυτών του ΧΑ έχει μόνο ένα χειριστή, αυτό σημαίνει πως λίγες χρηματιστηριακές εταιρείες πραγματοποιούν καθημερινά ικανοποιητικό αριθμό συναλλαγών.
Ο χαμηλός τζίρος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των χρηματιστηριακών εταιρειών με αποτέλεσμα να δημιουργεί σημαντικές ζημιές και να περιορίζει τη ρευστότητα.
Από την άλλη και το σκάνδαλο της Folli Follie επηρέασε αρκετές χρηματιστηριακές, οι οποίες λόγω περιορισμένης ρευστότητας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα ανοίγματα.
Υπενθυμίζεται η περίπτωση της Άτλας, που δεν μπόρεσε να καλύψει το άνοιγμα με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να οριστεί ειδικός εκκαθαριστής.
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες μέλη του ΧΑ έχουν περιοριστεί σε 49 εκ των οποίων 4 πραγματοποίησαν τον Ιούλιο το 54,7% των συναλλαγών, ενώ 15 είχαν μερίδιο κάτω από 0,10%.
Από τα μέλη του ΧΑ, 15 λειτουργούν ως εξ αποστάσεων μέλη.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως με ημερήσιες συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να συντηρηθεί ο κλάδος.
Προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον σταθεροποίηση θα πρέπει ο ημερήσιος τζίρος να βρεθεί στα 60 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης