Τελευταία Νέα
Speculator

Οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για οικονομία και μετοχές

Οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για οικονομία και μετοχές
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παραμένει στάσιμη κοντά στο 3% παρά την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
Το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού χρεογράφου να παραμένει «κολλημένη» κοντά στο 3% είναι κάτι  παραπάνω από σαφές, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές: το μέλλον δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο για τις αγορές.
Σύμφωνα με τον ειδικό στις αγορές ομολόγων και διαχειριστή κεφαλαίων στην Clarity Financial, Michael Lebowitz, είθισται οι traders ομολόγων και μετοχών να έχουν τις ίδιες ή σχεδόν τις ίδιες απόψεις για την πορεία της οικονομίας.
Όμως αυτή τη φορά οι απόψεις που εκφράζουν –και αποτυπώνονται στις επενδυτικές τους επιλογές- είναι διαφορετικές και αυτή είναι μία κατάσταση την οποία οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Άλλωστε παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά επιτόκια αυξάνονται και υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω άνοδό τους, η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται χαμηλότερα από το 3%.
Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Real Investment Advice «αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι οι «ταύροι» είναι οι κυρίαρχοι των αγορών.
Παρόλο που σημαντικό μέρος του ζητήματος της επιβολής δασμών από τον Trump έχει προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών, αυτό που δεν έχει καθόλου εκτιμηθεί είναι η χαλάρωση ορισμένων μακροοικονομικών δεδομένων (δείκτης μεταποίησης ISM ή η πορεία της αγοράς απασχόλησης), αλλά και το γεγονός ότι εξαιτίας των δασμών θα υπάρξει υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια σαφώς θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.



Επιπρόσθετα στην ανάλυση τονίζεται ότι «λαμβάνοντας τις απόψεις μας σχετικά με τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η οικονομική ανάπτυξη και τις απότομες αποτιμήσεις των μετοχών, πιστεύουμε ότι αυτή η απόκλιση αποτελεί πιθανή προειδοποίηση για τους κατόχους μετοχών».
Στο report γίνεται σύγκριση μεταξύ της τιμής και της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης.
Προστίθεται ακόμη ότι η αγορά ομολόγων, εκ παραδόσεως, είναι αυτή που ξέρει καλύτερα την οικονομία και ταυτόχρονα μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ασφάλεια τη μελλοντική πορεία της.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία των επιτοκίων, του ΑΕΠ, του πληθωρισμού και των αποδοχών στις ΗΠΑ.



Η πορεία του ΑΕΠ εξαρτήθηκε σημαντικά τόσο από τον δανεισμό της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και από τη νομισματική πολιτική που ακολούθησε η Fed.
Άλλωστε η πίστωση είναι αυτή που δίνει ζωή σε μία οικονομία.
Όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι μέσω των οποίων η αύξηση των τιμών επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

1. Όσο αυξάνονται τα επιτόκια τόσο ενισχύεται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, με συνέπεια τη μείωση των μελλοντικών παραγωγικών επενδύσεων.

2. Η αύξηση των επιτοκίων επιβραδύνει την αγορά ακινήτων.

3. Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις.

4) Η εκτίμηση ότι «οι μετοχές είναι φθηνές βάσει των επιτοκίων» παύει να ισχύει.

5. Εμφανίζονται κίνδυνοι στις αγορές παραγώγων και πιστώσεων.

6. Όσο αυξάνονται τα βασικά επιτόκια τόσο αυξάνεται το κόστος πληρωμής πιστωτικών καρτών, οι οποίες διαθέτουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

7. Η περαιτέρω καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του χρέους θα επηρεάσει αρνητικά τις τράπεζες.

8. Πολλά προγράμματα επαναγοράς μετοχών και παροχής μερισμάτων έχουν σχετικά μικρό κόστος, καθώς υπήρξε φθηνός δανεισμός.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση της μόχλευσης των εταιρικών ισολογισμών.

9.  Οι επιχειρηματικές δαπάνες κεφαλαίου εξαρτώνται από το κόστος δανεισμού.

10. Ο λόγος ελλείμματος / ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται επίσης.

Βραχυπρόθεσμα

Σε πολύ βραχυπρόθεσμη βάση, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεκινήσει μια δυναμική διαδικασία.
Δεδομένου ότι η "απόδοση" είναι το αντίστροφο της "τιμής" των ομολόγων, τα σήματα "buy" και "sell" αντιστρέφονται επίσης.
Όπως φαίνεται παρακάτω, η απόδοση των 10ετών φαίνεται να αποτελεί τον «δεξιό ώμο» ενός σχηματισμού κορυφής «κεφαλής και ώμου» και επί του παρόντος βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμο σήμα «αγοράς».
Κάτι τέτοιο υποδηλώνει χαμηλότερες αποδόσεις κατά τους επόμενους δύο μήνες.



Τα δύο παραπάνω σήματα δεν είναι σπάνια.
Το διάγραμμα που ακολουθεί επεκτείνει αυτή την άποψη πίσω στο 1970.



Το αποτέλεσμα για τους επενδυτές δεν ήταν ποτέ ιδανικό.

Μακροπρόθεσμα

Ακόμα και με τη χρήση μηνιαίων δεδομένων κλεισίματος, τα οποία εξομαλύνουν τη μεταβλητότητα σε μεγαλύτερο βαθμό, εμφανίζεται το ίδιο μήνυμα.
 Ο παρακάτω πίνακας επιστρέφει στο 1994.



Και πάλι, βλέπουμε το ίδιο θέμα να συμβαίνει ιστορικά.
Επίσης, παρατηρήστε ότι οι αποδόσεις δεν είναι μόνο εξαιρετικά υπερτιμημένες, είναι επίσης στην κορυφή της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης που ξεκίνησε το 1980.



Ακόμη πιο μακροπρόθεσμα

Ακόμη και σε τριμηνιαία βάση η εικόνα δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο.



«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφανίζονται μεταξύ των αγορών ομολόγων και μετοχών, η λογική λέει ότι κάποιος κάνει λάθος.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η αγορά δεν στέλνει εντελώς ακριβή μηνύματα σχετικά με τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας και τον πληθωρισμό.
Είναι σαφές ότι oι traders ομολόγων δεν προχωρούν σε αγορές, αυτή τη στιγμή.
 


Αντίθετα οι traders μετοχών συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Αυτή η απόκλιση μεταξύ τους μπορεί να μην σημαίνει τίποτε ή  μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για μία ή και για τις δύο αυτές αγορές.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν τις αποκλίσεις, καθώς ένα τόσο μεγάλο χάσμα στις οικονομικές απόψεις είναι ασυνήθιστο και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα σε μία ή και στις δύο αγορές», καταλήγει η ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης