Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ξόρκια για κατεδαφίσεις ο αμήχανος πρωθυπουργός προσπαθεί να διασώσει το προφίλ του

Με ξόρκια για κατεδαφίσεις ο αμήχανος πρωθυπουργός προσπαθεί να διασώσει το προφίλ του
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε καινούριες ανακοινώσεις επιμένοντας στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Στον αστερισμό της προσπάθειας να εξαλειφθούν οι εντυπώσεις για την καθυστερημένη αντίδραση στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής εξακολουθεί να κινείται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Λαύριο με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, την περιφερειάρχη Αττικής, τους δασάρχες και τους γενικούς διευθυντές της κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου μακριά από την πυρόπληκτη περιοχή και σε μικρή απόσταση από εκεί που παραθερίζει.
Η επιλογή του τόπου πάντως, για την εν λόγω σύσκεψη, θύμισε σε πολλούς ακόμα και σε συμμετέχοντες, το γνωστό άσμα του Διονύση Σαββόπουλου
«Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά, στο Λαύριο… ».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε καινούριες ανακοινώσεις επιμένοντας στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου.
Στον απόηχο της τραγωδίας στο Μάτι, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε χωρίς ουσιαστική αναφορά σε πιθανά επιχειρησιακά λάθη και με έμφαση εκ νέου στην κλιματική αλλαγή και στην αυθαίρετη δόμηση.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της πολεοδομικής αναρχίας ενώ σε πολιτικό επίπεδο επανέλαβε πως αναλαμβάνει την ευθύνη καλώντας όμως να πράξουν το ίδιο και όσοι κυβέρνησαν τον τόπο στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός φέρει ακέραια την ευθύνη ήταν η απάντηση της ΝΔ.
Στη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ειδικα για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- Η άμεση κατεδάφιση 3200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην Αττική, σε ρέματα, δασικές εκτάσεις και στον Αιγιαλό για τα οποία υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης.
- Η κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου ακόμη και υπό κατασκευή και μάλιστα αν χρειαστεί γι αυτό θα υπάρχει και υπουργική απόφαση.
- Χαρτογράφηση περιφράξεων σε παραλίες.
- Κατεδαφίσεις εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983.
- Άμεσα, επίσης, θα γίνουν 250 προσλήψεις για τη στελέχωση των παρατηρητηρίων δόμησης
- Ανοιχτό μητρώο δόμησης σε όλους τους πολιτικούς μηχανικούς ενώ η επιλογή τους για τους ελέγχους θα γίνεται κατόπιν κλήρωσης.
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση των αδειών δόμησης η οποία ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου. Εκεί θα καταχωρούνται όλα τα ακίνητα που θα μπαίνουν πια στη διαδικασία να χτιστούν.
- Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ως το 2020, σήμερα βρίσκονται στο 47%.
- Ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της χάραξης του Αιγιαλού ως το 2019, σήμερα είναι μόλις στο 15%.
- Οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα που αποτελεί υποχρέωση των δήμων οι οποίοι πρέπει μέχρι το 2020 να έχουν συγκεντρώσει οι ίδιοι τα στοιχεία.  

«Χρειάστηκαν τελικά να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί μια κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1983 και εμπνευστής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της δέσμης μέτρων θα προκύψει από τον διπλασιασμό των πόρων μέσω του πράσινου ταμείου που αυξάνονται από το 2,5 στο 5%.
Το μόνο που εκκρεμεί πλέον, είναι η αναβάθμιση της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας την οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών κι εκεί με τον Πάνο Σκουρλέτη - ο οποίος σημειώνεται ότι απουσίαζε από τη σύσκεψη στο Λαύριο - θα παρουσιάσουν το νέο χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.
Στο μεταξύ, σε νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται σταθερά το θέμα των αυθαιρέτων.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός χρεώνει το πρόβλημα στις προηγούμενες κυβερνήσεις η αντιπολίτευση υπενθυμίζει το μπλόκο στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια ενδίδοντας τότε σε κοινωνικές αντιδράσεις.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέσω της εκπροσώπου τύπου κ. Μαρίας Σπυράκη, η οποία έκανε λόγο για έναν «θλιβερό πρωθυπουργό που αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την εγκληματική έλλειψη προετοιμασίας, τον ανύπαρκτο συντονισμό, και την τραγική διαχείριση της κρίσης στο Μάτι, κι εξήγγειλε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια».
Η Μαρία Σπυράκη διερωτήθηκε: «Ποιος, εκτός από τους Υπουργούς του, τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο;
Ποιος εκτός από τους Υπουργούς του και την Περιφερειάρχη Αττικής, τον εμπόδισαν να προχωρήσει σε έργα που θα προστάτευαν τους πολίτες από φυσικές καταστροφές;».
Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, καταλόγισε προσωπικά την ευθύνη στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας θέλει ν' αναλάβει, πάνω στις στάχτες, την ευθύνη για το μέλλον μας, αλλά οι Έλληνες του έχουν γυρίσει την πλάτη.
Ο κ. Τσίπρας έχει ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία, και απ' αυτή δεν θα ξεφύγει».
Άμεση ήταν και η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος απάντησε στη Μαρία Σπυράκη με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
«Η κ. Σπυράκη νομίζει ότι με το άθλιο ύφος της και την ανόητη αλαζονεία της ασκεί αντιπολίτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η περίοδος της συναλλαγής, που ρουσφετιού και της εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Η αδυναμία της ίδιας όσο και του αρχηγού της να το κατανοήσουν είναι που οδηγεί σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις», καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.
Στις ευθύνες του πρωθυπουργού για την ανείπωτη εθνική τραγωδία εστίασε την κριτική του και το Κίνημα Αλλαγής με τον εκπρόσωπο τύπου, κ. Παύλο Χρηστίδη να επισημαίνει ότι «η ευθύνη για τους νεκρούς και τις καταστροφές δεν κατεδαφίζεται».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης