Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 1230 ημέρες οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν κατά 72 δισ τα προβληματικά δάνεια

Σε 1230 ημέρες οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν κατά 72 δισ τα προβληματικά δάνεια
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν 38 δισεκ. NPEs κάτω από 17 με 18 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 1230 ημέρες δηλαδή 41 μήνες για να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια και ανοίγματα κατά 72 δισεκ. δηλαδή πρέπει να μειώνουν τα NPEs 58 εκατ ευρώ κάθε ημέρα.
Προφανώς και οι προηγούμενες αναφορές είναι σημειολογικές, η ουσία όμως είναι ότι στο τέλος του 2021 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν από 90 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα μόλις 18 δισεκ. ή 9% του συνόλου των δανείων – σε παρούσες αξίες -.
Προφανώς το βασικό πρόβλημα είναι με ποιες μεθόδους θα αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών 72 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα 72 δισεκ. περίπου 36 δισεκ. είναι ο σκληρός πυρήνας όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν πολλά περιθώρια αντιμετώπισης πέραν της οριοθέτησης των επιλογών από τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις που κινείται σήμερα στο 52%.
Πρακτικά τα 38 δισεκ. δεν μπορούν π.χ. να πουληθούν κάτω από 17 με 18 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Για τις ελληνικές τράπεζες που θα καταθέσουν τέλη Σεπτεμβρίου 2018 τους νέους στόχους μείωσης των NPEs με ορίζοντα τέλη 2021 είναι προφανές ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστούν μονόδρομος
1)Για να διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια ώστε να διαγράψουν ζημίες από προβληματικά δάνεια.
2)Για να μειώσουν την στρεβλωμένη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο.
3)Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και να συνδράμουν θετικά στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων.
4)Χρειάζονται νέα κεφάλαια γιατί τα νέα προβληματικά δάνεια που δημιουργούνται υποχρεούνται σε πρόβλεψη 100%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης