Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αβάσταχτη απουσία της Ρένας Δούρου

Η αβάσταχτη απουσία της Ρένας Δούρου
Ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει χαρακτηριστεί ως «μικρός πρωθυπουργός» - Η δημόσια παρουσία του οφείλει λοιπόν να είναι ανάλογη των αρμοδιοτήτων και ευθυνών του
Χρειάστηκε να περάσουν 15 ολόκληρες ημέρες από τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και  Νέο Βουτζά για να εμφανιστεί δημόσια η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Η Περιφερειάρχης εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική,.
Η προηγούμενη δημόσια εμφάνισή της ήταν το βράδυ της 23ης Αυγούστου 2018 όταν έβγαινε από το Συντονιστικό στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς.
Νωρίτερα το ίδιο βράδυ, συνεδρίασε το Συντονιστικό της Περιφέρειας Αττικής, συνεδρίαση στην οποία επικράτησε το απόλυτο χάος.
Από το συντονιστικό ήταν απούσα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου.
Παράλληλα δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ούτε του Δήμου Ραφήνας.
Τη συνεδρίαση συντόνισε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, η οποία κατά την κατάθεσή της στην εισαγγελέα Πρωτοδικών επέρριψε την απόλυτη ευθύνη στην Πυροσβεστική.
Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 91 συμπολίτες μας, η Ρένα Δούρου δεν έχει βρει τα λόγια να απευθυνθεί στους πολίτες, με εξαίρεση τη συνέντευξη που παραχώρησε στις 4 Αυγούστου 2018 στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία ειπώθηκε και η περιβόητη φράση «μας έκατσε η στραβή στη βάρδιά μας».
Σχετικά με το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου, η Περιφερειάρχης Αττικής αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη... γενικώς, σημείωσε ωστόσο ότι η Περιφέρεια ενήργησε στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι αρμοδιότητές της: «βοηθήσαμε δηλαδή την Πυροσβεστική σε ό,τι μας ζήτησε καθώς οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα δεν έχουν επιχειρησιακές αρμοδιότητες στην κατάσβεση της φωτιάς.
Δώσαμε υδροφόρες, μηχανήματα έργου, λεωφορεία.
Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Ανατολική και τη Δυτική Αττική», υποστήριξε η κ. Δούρου.
Αν κρίνει κανείς όμως από το χάος που επικράτησε στο συντονιστικό της Περιφέρειας το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας,  μάλλον η βοήθεια που προσέφερε η Περιφέρεια ήταν ανεπαρκής και με μεγάλη καθυστέρηση.
Στις 8 το βράδυ που συνεδρίασε το Συντονιστικό, η φωτιά είχε ήδη εξαφανίσει το Μάτι από τον χάρτη.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες επιχειρείται να υποβαθμιστούν, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς ο ρόλος της είναι κομβικός.
Μπορεί η Περιφέρεια να μην έχει αρμοδιότητα κατάσβεσης της φωτιάς, ωστόσο στις αρμοδιότητές της εμπίπτει, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της εδαφικής της περιφέρειας.
Επίσης «η ευθύνη για την εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, κατά το σκέλος που τα οικεία προγράμματα, μέτρα και δράσεις εφαρμόζονται σε επίπεδο περιφέρειας», καθώς και «η διατύπωση εισηγήσεων για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας της περιφέρειας».
Στις αρμοδιότητες εμπίπτει επίσης «η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών».

Γιατί εγκαλείται η κ. Δούρου

Η Ρένα Δούρου δεν εγκαλείται γιατί δεν πήρε σβάρνα τα κανάλια να κάνει δηλώσεις.
Η κ. Δούρου εγκαλείται γιατί με βάση της μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στο συντονιστικό το μοιραίο βράδυς της 23ης Αυγούστου, η Περιφέρεια δεν έκανε τη δουλειά της στον βαθμό που της αναλογεί, εγκαλείται γιατί είναι απούσα όλες αυτές τις μέρες από τον τόπο της καταστροφής, γιατί δεν βρήκε να πει μία κουβέντα δημόσια στους κατοίκους της Περιφέρειας που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις φωτιές.
Τέλος, εγκαλείται γιατί δεν έχει συγκαλέσει ακόμη έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τις καταστροφικές πυρκαγιές, με δικαιολογία τις… καλοκαιρινές άδειες, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει χαρακτηριστεί ως «μικρός πρωθυπουργός».
Η δημόσια παρουσία του οφείλει λοιπόν να είναι ανάλογη των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης