Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μεταβολές του DAX καθορίζουν και την κίνηση της Ελληνικής αγοράς - Μύθος ή πραγματικότητα;

tags :
Οι μεταβολές του DAX καθορίζουν και την κίνηση της Ελληνικής αγοράς - Μύθος ή πραγματικότητα;
Μπορεί η πορεία της μίας αγοράς να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης για την άλλη;
Το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς από τους συναλλασσόμενους στην ελληνική αγορά.
Αρκετές φορές διαπιστώνουμε ότι η μεταβολές των δεικτών είναι σχεδόν συντονισμένες, άλλες τόσες όμως έχουμε δει το Ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί ένα δικό του ξεχωριστό δρόμο.
Μπορεί η πορεία της μίας αγοράς να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης για την άλλη;
Για να δώσουμε μια στοιχειωδώς στηριγμένη σε κάποια μέθοδο απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ακολουθήσαμε μια λίγο διαφορετική μεθοδολογία.
Λάβαμε τις ημερήσιες τιμές κλεισίματος του γερμανικού δείκτη DAX και τις αντίστοιχες του FTSE25.
Απαλείφτηκαν όλες οι μεμονωμένες τιμές (δηλαδή κλεισίματα σε ημερομηνίες που το ένα από τα δύο χρηματιστήρια ήταν κλειστό) και έγινε προσαρμογή ώστε τα διαγράμματα να έχουν κοινή αφετηρία για να μπορεί να γίνει αρχικά οπτική σύγκριση.
Το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω διάγραμμα.
 

Από το παραπάνω διάγραμμα γίνεται σαφές ότι υπάρχουν τρείς διακριτές χρονικές περίοδοι: α) από την αρχή της εξεταζόμενης περιόδου μέχρι τον Οκτ 14 όπου εμφανίζεται μια σχετικά παρόμοια κίνηση των δεικτών, β) από τον Οκτ 14 μέχρι το Φεβ 16 όπου είναι εμφανής ο διαχωρισμός και γ) από τον Φεβ 16 έως σήμερα που φαίνεται και πάλι ότι υφίσταται σχεδόν παράλληλη κίνηση.
Πέρα από την οπτική εξέταση του διαγράμματος των δεικτών εκτελέσαμε παλινδρόμηση των τιμών τους θεωρώντας ως ανεξάρτητη μεταβλητή τον DAX και ως εξαρτημένη μεταβλητή τον FTSE25 δημιουργώντας το υπόδειγμα FTSE=b0+b1*DAX (b0,b1 συντελεστές).
Aναζητούμε λοιπόν μια γραμμική σχέση μεταξύ DAX και FTSE. Επειδή οι δείκτες είναι χρονολογικές σειρές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμφανιστεί το φαινόμενο της ετεροσκεδαστικότητας.
Για να το αποτρέψουμε αυτό και να έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα πήραμε τους λογαρίθμους των μεταβλητών και το υπόδειγμά μας είναι Log(FTSE)=b0+b1*Log(DAX).
Εφαρμόζοντας παλινδρόμηση σε όλο το χρονικό διάστημα έχουμε τα εξής αποτελέσματα:    
 

Η χαμηλή τιμή του δείκτη R τετράγωνο δείχνει ότι  σε όλο το διάστημα δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ DAX και FTSE25. Εφαρμόζοντας παλινδρόμηση όμως στο χρονικό διάστημα από το Φεβ 16 και μετά έχουμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα:
 


Η σχετικά υψηλή (>0,7) τιμή του δείκτη R τετράγωνο δείχνει ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχει μια κάποια γραμμική σχέση μεταξύ DAX και FTSE25 που εκφράζεται από τη συνάρτηση Log(FTSE)=1,9962+0,6345*Log(DAX)
Μπορούμε να υποστηρίξουμε λοιπόν ότι πλέον από το Φεβ 16 το Ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί τους ρυθμούς του Γερμανικού και έτσι μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις; Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο για τις τελευταίες 100 ημέρες βλέπουμε τα παρακάτω:
 


Η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του δείκτη R τετράγωνο δείχνει ότι  δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ DAX και FTSE25 τις τελευταίες 100 ημέρες.
Είναι λοιπόν μύθος ότι βλέποντας την κίνηση του DAX μπορούμε να προβλέψουμε την κίνηση του FTSE. Οι αγορές κατά περιόδους συντονίζονται και αποσυντονίζονται χωρίς αυτό να μπορεί να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης.

ΥΓ. Η παραπάνω ανάλυση δεν είναι ολοκληρωμένη.
Υπάρχουν στη θεωρία της οικονομετρίας δεκάδες έλεγχοι και προσαρμογές των μεταβλητών που μπορούν να γίνουν.
Θα προχωρούσαμε περισσότερο αν η ανάλυσή μας είχε στόχο την εξάντληση των επιστημονικών μεθόδων και τον ακριβή προσδιορισμό του υποδείγματος που θα περιέγραφε τη σχέση μεταξύ DAX και FTSE.
Ο στόχος μας όμως ήταν σαφής από την αρχή.
Ήταν ο έλεγχος της ορθότητας της άποψης ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεταβολές του DAX για να προβλέψουμε αντίστοιχες της ελληνικής αγοράς.  

Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr
Ioannis D. Yaprakis
Certified Portfolio Manager
VitalFinance Chalkida,
Chaina Av.67, 34100
Euboea, Greece
Tied Agent of Euroxx Sec. S.A.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης