Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Investec: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο τουλάχιστον στο 23%

tags :
Investec: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο τουλάχιστον στο 23%
Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας είναι στο 17,75%
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 500 μονάδες βάσης, αλλά με σοβαρό κίνδυνο να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την Investec Asset Management.
"Πρέπει να σφίξουν σωστά τις βίδες" και να αυξήσουν το επιτόκιο σε τουλάχιστον 23%", ανέφερε ο Werner Gey van Pittius, αναλυτής της Investec που επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Διαφορετικά δεν θα ανακάμψει", προσθέτει.
Πάντως, η επιρροή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη νομισματική πολιτική ανησύχησε τους επενδυτές.
Η λίρα υποχώρησε 28% έναντι του δολαρίου φέτος καθώς το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας την έκανε ιδιαίτερα ευάλωτη έναντι των πωλήσεων των αναδυόμενων αγορών.
Το νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο άνω του 19% σε υψηλό όλων των εποχών.
Η Investec στοιχηματίζει ότι η λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω, ανανεώνοντας τη short θέση έναντι του νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος, δήλωσε ο Gey van Pittius.
Η χώρα έχει 1,3 μήνες εισαγωγική κάλυψη σε καθαρή βάση αποθεματικών.
Με αυτά ταστοιχεία "ποιος θα πει ότι η εύλογη αξία για τη λίρα είναι αυτή, αν δεν μπορεί να πάρει δολάρια", είπε ο Gey van Pittius.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης