Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι ΗΠΑ παίρνουν καλό βαθμό στον τομέα της απασχόλησης, αλλά στους υπόλοιπους τομείς θέλουν βελτίωση

MarketWatch: Οι ΗΠΑ παίρνουν καλό βαθμό στον τομέα της απασχόλησης, αλλά στους υπόλοιπους τομείς θέλουν βελτίωση
Σύμφωνα με τον Donald Trump, τα πρόσφατα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αποτελούν απόδειξη της καλύτερης πορείας της οικονομίας στην ιστορία της χώρας
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δε συνηθίζει να ζητάει από το κοινό να αξιολογήσει τα επιτεύματά του, αλλά απλά τα ανακοινώνει, ασχέτως αν είναι ακριβή, υπερβολικά ή λανθασμένα.
Μετά τη δημοσίευση των ισχυρών οικονομικών στοιχείων, ο Trump παρουσιάζει τα δεδομένα ως απόδειξη «της καλύτερης οικονομίας στην ιστορία της χώρας μας».
Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία μόλις κατέγραψε το ισχυρότερο τρίμηνο ανάπτυξης (4,1%) των τελευταίων τεσσάρων ετών, φαίνεται ως η κατάλληλη στιγμή να ακολουθήσει μία εξολόγηση του χρονικού διαστήματος της θητείας Trump.
1. Οικονομική ανάπτυξη
Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την πορεία της οικονομίας υπό διάφορους προέδρους δείχνουν ότι οι πολιτικές μίας κυβέρνησης πολλές φορές αποφέρουν καρπούς και για την επόμενη.
Επομένως, είναι άδικο να ανατεθεί πίστωση ή κατηγορίας σε έναν πρόεδρο, ειδικά όταν η νομισματική πολιτική είναι ο ισχρότερος μοχλός του επιχειρηματικού κύκλου.
Εάν η αύξηση του 4,1% για το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί μία γεύση για αυτά που θα έρθουν, τότε κάτι τέτοιο θα ήταν εντυπωσιακό.
Δεδομένης της επιβράδυνσης στην αύξηση του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας, τόσο η Federal Reserve όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμούν ότι το δυνικό ΑΕΠ είναι μόλις κάτω από το 2%.
Η επιτάχυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων μετά από τη διετία 2015-2016 αποτελεί θετικό σημάδι, αλλά όπως και η ισχυρή ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου, θα χρειαστεί επικύρωση με την πάροδο του χρόνου.
2. Απασχόληση
Η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή κατά το δέκατο έτος της οικονομικής επέκτασης και το ποσοστό ανεργίας στο 3,9% είναι το χαμηλότερο από το 2000.
Για τους πρώτους επτά μήνες του 2018, η μέση αύξηση των μισθών ήταν καλύτερη από το 2016 και το 207 και ελαφρώς κατώτερη από το 2014 και το 2016.
Η δυναμική της οικονομίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι εργοδότες να αναγκαστούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας ακόμα και στους λιγότερο μορφωμένους αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν μόρφωση επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η απασχόληση στην μεταποίηση αυξήθηκε κατά 327 χιλ. άτομα το περασμένο έτος, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Το εάν η αύξηση αντανακλά τις θέσεις εργασίας που ο Trump ισχυρίζεται ότι επιστρέφουν στη χώρα ή εάν αποτελούν νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν από την έντονη ζήτηση, δεν είναι σαφές.
3. Εμπόριο
Δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας όπου ο πρόεδρος δείχνει τόσο σύγχυση όπως αυτός του εμπορίου.
«Έχουμε απωλέσει 800 δισ. δολ. ετησίως στο εμπόριο», δήλωσε πολλές φορές ο Trump κατά το περασμένο έτος, γεγονός που αφορά μόνο τον τομέα των αγαθών, καθώς στον τομέα υπηρεσιών σημειώθηκε πλεόνασμα, γεγονός που περιόρισε το συνολικό εμπορικό έλλειμμα στα 553 δισ. δολ.
Στις ΗΠΑ, μία ισχυρή οικονομία προκαλεί έα ευρύτερο εμπορικό έλλειμμα, καθώς η χώρα καταναλώνει περισσότερο απ' όσα παράγει.
Ο πρόεδρος μπορεί να σκεφτεί ότι ένα μικρότερο εμπορικό έλλειμμα συσχετίζεται με την ισχυρότερη ανάπτυξη, αλλά πρέπει να προσέξει τι εύχεται.
4. Χρέος και ελλείμματα
Η σοβαρή έλλειψη κατανόησης από τον Trump σχετικά με το εμπόριο εξαπλώνεται στις παρανοήσεις του σχετικά με τα ελλείμματα και το χρέος.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές αγαθών θα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του χρέσους των ΗΠΑ.
Η δέσμευσή του κατά την προεκλογική εκστρατεία για εξόφληση του χρέους 19 τρισ. δολ. βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρότερη οικονομική ανάποτυξη ως αποτέλεσμα των επεναδιαπραγματεύσεων των εμπορικών συμφωνιών.
Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σε 21,3 τρισ. δολ. έχοντας αυξηθεί κατά 1,4 τρισ. δολ. από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Trump, ενώ τον περασμένο μήνα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το χρεος θα αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολ. μέχρι το 2021, προτού αρχίσει να υποχωρεί.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Larry Kudlow, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, Kevin Hassett, δήλωσαν ότι οι επιδράσεις από τις φορολογικές επικοπές θα χρειαστούν λίγο χρόνο, αλλά εν τέλει θα βοηθήσουν στην ισχυροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και στην αύξηση των εσόδων, όμως η επιθυμητή σκέψη δεν υποκαθιστά ένα θετικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης