Μεταξύ 29 - 31 Αυγούστου θα κριθεί εάν θα αλλάξει η τραγική εικόνα στις τραπεζικές μετοχές…έμφαση στα προ προβλέψεων έσοδα

Μεταξύ 29 - 31 Αυγούστου θα κριθεί εάν θα αλλάξει η τραγική εικόνα στις τραπεζικές μετοχές…έμφαση στα προ προβλέψεων έσοδα
Η αγορά θα είναι επικεντρωμένη σε ένα θέμα - Συνεχίζεται η μείωση των προ προβλέψεων εσόδων στις τράπεζες ή έχει αλλάξει η τάση;
Μεταξύ 29 και 31 Αυγούστου 2018 θα κριθεί εάν θα αλλάξει η τραγική εικόνα των τραπεζικών μετοχών.
Γιατί όμως ειδικά αυτές τις ημερομηνίες;
Τέλη Αυγούστου οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018.
Η Πειραιώς 29 Αυγούστου 2018
Alpha και Eurobank 30 Αυγούστου
Εθνική τράπεζα 31 Αυγούστου 2018
Η αγορά θα είναι επικεντρωμένη σε ένα θέμα.
Συνεχίζεται η μείωση των προ προβλέψεων εσόδων ή έχει αλλάξει η τάση;
Εάν τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται τότε οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη.
Εάν η κατάσταση σταθεροποιηθεί – και μερικώς βελτιωθεί θα αποτιμηθεί από την αγορά αναλογικά.
Ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να λησμονεί ότι όσο πουλάνε δάνεια οι τράπεζες θα βλέπουν πίεση στα έσοδα από τόκους γιατί ακόμη και για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ενέγραφαν τόκους – λογιστικοποιημένους ή μη λογιστικοποιημένους.

Τι θα δείξουν οι τράπεζες;

Η Εθνική τράπεζα μετά τις σημαντικές αλλαγές που προέβη στο Titlos το δάνειο που χορήγησε στο ελληνικό δημόσιο αρχικά 5 δισεκ. έχει δει σημαντική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους.
Η Εθνική τράπεζα μόνο από αυτή την αναπροσαρμογή έχασε το 30% των εσόδων από τόκους εξέλιξη σίγουρα αρνητική αλλά και από την άλλη επιβεβλημένη.
Εάν διακρατούσε η Εθνική τράπεζα το Titlos – με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν θα ενέγραφε εκ νέου ζημίες.
Η Εθνική τράπεζα εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2018 περί τα 112 εκατ προ προβλέψεων έσοδα και πρακτικά μηδενικά τελικά αποτελέσματα.
Η επιθετική μείωση των προ προβλέψεων εσόδων λογικά πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί.
Η Alpha bank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη πάνω από 115 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2018 παίρνοντας ώθηση από τα 65 εκατ του α΄ τριμήνου 2018 λόγω μεγάλης αύξησης των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις προήλθαν από τα ελληνικά ομόλογα που ωστόσο ειδικά προς το τέλος 6μήνου 2018 και εν συνεχεία καταγράφονται απώλειες στα ομόλογα.
Η Alpha bank θα μειώσει τις προβλέψεις που διενεργεί στο β΄ τρίμηνο οπότε αυτό που θεωρητικά χάνει από τα ομόλογα θα το αναπληρώνει από την μείωση – ελεγχόμενη – των προβλέψεων.
Η Eurobank λογικά θα πρέπει να αντιστρέψει την πορεία μείωσης των προ προβλέψεων εσόδων και να σταθεροποιήσει την κατάσταση.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο δείκτης που θα μετρήσει δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων είναι ο δείκτης που θα κρίνει την πορεία των τραπεζικών μετοχών.
Για το α΄ 6μηνο 2018 η Eurobank θα ξεπεράσει τα 68 εκατ κέρδη.
Η Πειραιώς στο α΄ 6μηνο του 2018 θα δείξει σημαντική βελτίωση γιατί ειδικά οι κινήσεις της Libra Group του Λογοθέτη επιτρέπουν την αναστροφή προβλέψεων περίπου 90-92 εκατ ευρώ.
Επίσης πούλησε το Amoeba οπότε η εικόνα των αποτελεσμάτων θα είναι αισθητά διαφοροποιημένη στο α΄ 6μηνο του 2018.
Βέβαια είχε ζημίες στο α΄ τρίμηνο, οι οποίες θα υπερκαλυφθούν και η τράπεζα θα εμφανίσει έντονα σημάδια ανάκαμψης.
Ακόμη αυτή η εικόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαναλαμβανόμενη αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για την τράπεζα.

Τέλη Σεπτεμβρίου οι νέοι στόχοι NPEs

Οι τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους για τα NPEs με ορίζοντα να υποχωρήσουν κάτω από 20 δισεκ. σε βάθος 4ετίας δηλαδή 2022.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια τα οποία θα έχουν ένα στρατηγικό στόχο να καλύψουν τις ζημίες που θα προκληθούν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Για να μειωθούν τα NPEs στις τράπεζες κάτω από 20 δισ ή 10% το 2022 από 47,2% σήμερα…. θα χρειαστούν 8-10 δισ. νέα κεφάλαια

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS