Ιταλία και Τουρκία δύο χώρες που τιμωρούν οι αγορές – Η Ελλάδα δεν μπορεί να πειραματιστεί έως τα μέσα του 2019

Ιταλία και Τουρκία δύο χώρες που τιμωρούν οι αγορές – Η Ελλάδα δεν μπορεί να πειραματιστεί έως τα μέσα του 2019
Όπως αναφέρει πηγή στην Morgan Stanley έως το Καλοκαίρι του 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να φαίνεται και να είναι νομοταγής.
(upd5) Ιταλία και Τουρκία είναι τα δύο παραδείγματα προς αποφυγήν για την Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους.
Η Ελλάδα τώρα που βρίσκεται στην τελική φάση της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη πολύ φιλική με τις αγορές και να παραμείνει σταθερή στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρει πηγή στην Morgan Stanley έως το Καλοκαίρι του 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να φαίνεται και να είναι νομοταγής.
Εάν περάσει ένας χρόνος συνέπειας, οι αγορές θα είναι πιο ελαστικές σε διάφορες πολιτικές αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης.
Ουσιαστικά η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να είναι νομοταγής…για να ευνοήσει την επόμενη κυβέρνηση.
Οποιαδήποτε παρατυπία θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στα κρατικά ομόλογα.
Η Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας Erdogan έχουν ακολουθήσει μια παρελκυστική πολιτική, η λίρα Τουρκίας έχει καταρρεύσει.
Πλέον 1 δολάριο ισούται με 5,48 τουρκικές λίρες όταν πριν λίγα χρόνια 1 δολάρια ισοδυναμούσε με 2,30 λίρες....ενώ η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα μπορούσε να φθάσει και στην επικίνδυνη ζώνη του 1 δολαρίου προς 7 λίρες τουρκίας. 
Η Τουρκία και ο Erdogan ήρθαν σε κόντρα με τις ΗΠΑ και τις αγορές και το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει η λίρα και οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων να εκτιναχθούν στο 18,20% με 21,86%.
Το τουρκικό 10ετές ομόλογο το 2013 ήταν στο 6% και σήμερα βρίσκεται στο 18,22% και αυτή η μεγάλη επιδείνωση αποδίδεται στην νομισματική πολιτική, στην στάση της κεντρικής τράπεζας και στην οικονομική πολιτική.
Νομίζει η Τουρκία ότι μπορεί να γίνει ισχυρή διεθνής οικονομία αλλά όπως αποδεικνύεται αποτελεί στόχο των αγορών και εύκολα οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται.
Η Ιταλία είναι μια διαφορετική περίπτωση.  
Ανα και όλοι δηλώνουν ότι δεν θα αμφισβητηθεί το ευρώ, υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις ότι θα αμφισβητηθούν το ευρώ και οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Μέχρι τώρα 4 φορές αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης έχουν υποχρεωθεί σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης και χρειάστηκε και παρέμβαση στα ομόλογα για να υποχωρήσει η ένταση.
Οι αγορές καραδοκούν και δεν θα επιτρέψουν καμία απόκλιση από την Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο αποκορύφωμα της πρόσφατης κρίσης στην Ιταλία έφθασε το 10ετές στο 3,38% για να διαμορφωθεί σήμερα – μετά από διακυμάνσεις – στο 2,93% παρασύροντας και το ελληνικό 10ετές στο 4,10%.
Η περίπτωση της Ιταλίας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι αγορές ούτε ξεχνούν, ούτε ανέχονται.
Στο πρώτο στραβοπάτημα θα κινηθούν αμείλικτα.
Η Ελλάδα ως πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής ανωμαλίας με την ασυνέπεια της που την οδήγησε στην χρεοκοπία βρίσκεται μονίμως στην κόκκινη ζώνη.
Η Ιταλία διδάσκει ότι όσοι θέτουν σε αμφισβήτηση την πορεία της χώρας στο ευρώ αμέσως τιμωρούνται.
Η Ελλάδα μετά από 3 μνημόνια και αμέτρητες μεταρρυθμίσεις στις 20 Αυγούστου βγαίνει από το μνημόνια τυπικά καθώς ουσιαστικά οι έλεγχοι και αξιολογήσεις και οι αυστηρές επιτηρήσεις θα συνεχιστούν.
Ήδη ο Coeure της ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι ο διάλογος της Ελλάδος με τις αγορές δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε ευχάριστος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάριε κανένα ρίσκο.
Π.χ. οποιαδήποτε εξαγγελία του Τσίπρα στην ΔΕΘ πέραν από τα συμφωνηθέντα θα έχει άμεση και αρνητική επίδραση στα ομόλογα.
Η Ελλάδα θέλει να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο εάν ο Τσίπρας έχει στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, οι πόρτες των επενδυτών θα κλείσουν.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιμείνει σε κανένα ζήτημα που αγγίζει την ευαισθησία των αγορών, συντάξεις, μισθοί, χαλάρωση λιτότητας μπορεί να περάσουν από την ελληνική βουλή αλλά θα κοπούν από τις αγορές και μάλιστα με πολύ ξεκάθαρο τρόπο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει επικίνδυνες εξαγγελίες στην ΔΕΘ και άλλα σχέδια που θα διακύβευαν την ομαλή πορεία της Ελλάδος στις αγορές.
Όπως αναφέρει πηγή στην Morgan Stanley η Ελλάδα έως το Καλοκαίρι του 2019 θα πρέπει η Ελλάδα να είναι και να φαίνεται νομοταγής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS