Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιδείνωση στα ομόλογα στο 4,24% το 10ετές - Η Rothschild βλέπει μετάθεση στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές

Επιδείνωση στα ομόλογα στο 4,24% το 10ετές - Η Rothschild βλέπει μετάθεση στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές
Η Rothschild ως σύμβουλος του δημοσίου προτείνει να μην υπάρξει βιασύνη στην νέα έκδοση ομολόγου
(upd4) Νέα σημαντική επιδείνωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να έχει εκτιναχθεί στο 4,24% απόρροια των μεγάλων πιέσων που ασκούνται στις αναδυόμενες αγορές και ειδικά στην Τουρκία ενώ η Ιταλία στο 2,90% δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Η Rothschild ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου προτείνει να μην υπάρξει βιασύνη στην νέα έκδοση ομολόγου, οπότε το σχέδιο έκδοσης νέου ελληνικού ομολόγου στο διάστημα 18 Σεπτεμβρίου με 16 Οκτωβρίου 2018 μάλλον ακυρώνεται.
Έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι οι επενδυτές που παρακολουθούν την Ελλάδα...ως μέτρο σύγκρισης θα έχουν το ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Η διαφορά του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο 10ετές Ιταλικό ήταν κοντά στις 110 μονάδες βάσης spread και λόγω των πωλήσεων στα ελληνικά ομόλογα έχει ανοίξει στις 134 μονάδες βάσης.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν 3 ισχυρά αντικίνητρα
1)Όσο παραμένεουν υψηλά τα ιταλικά ομόλογα δεν μπορούν να μειωθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
2)Η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες προκαλεί αποστροφή του κινδύνου από τις αναδυόμενες αγορές, η κρίση στην Τουρκία και η κατάρρευση της λίρας είναι συστημικός κίνδυνος.

3)Η Ελλάδα έχει όμως και ένα ειδικό αντικίνητρο.
Βγαίνει από τα μνημόνια οπότε θα αυξηθεί το ρίσκο χώρας καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να τεστάρουν τις ανοχές στα ελληνικά επιτόκια.
Οπότε για το ορατό μέλλον δεν ενδείκνυνται τα ελληνικά ομόλογα για αγορά.
Προφανώς τα σχέδια για μια γρήγορη έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Το spread δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης.

Δηλαδή το επιτόκιο στα ελληνικά 10ετή ομόλογα είναι 4,24% και το αντίστοιχο ιταλικό 2,90% η διαφορά αυτών των δύο ομολόγων είναι περίπου 1,30% - με διακυμάνσεις -.
Το spread 130 μονάδες βάσης ή 1,30% φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει τις δίκαιες διαφορές μεταξύ των ομολόγων των δύο χωρών.
Για να μπορέσει η Ελλάδα π.χ. να επιτύχει επιτόκιο σε μια μελλοντική έκδοση 10ετούς ομολόγου π.χ. 3,80% δεν θα πρέπει μόνο να έχει φθάσει το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,50% στην δευτερογενή αγορά θα πρέπει και το αντίστοιχο ιταλικό να έχει επιτόκιο 3,50% -1,30%=2,20% από 2,90% την τρέχουσα περίοδο.
Βέβαια όταν η Πορτογαλία έχει επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα της 1,75% το 3,80% στο ελληνικό 10ετές δεν θεωρείται και επιτυχία.
Να τονιστεί ότι το ΔΝΤ δανείζει στην Ελλάδα με επιτόκια 3,55% τα οποία θεωρούνται και…πολύ ακριβά.
Το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να επιτύχει επιτόκιο 3,5% σε 10ετές ομόλογο.
Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει στην δευτερογενή αγορά να είναι 3,20% όπερ σημαίνει ότι το αντίστοιχο Ιταλικό να βρεθεί στο 3,20% - 1,10%= 2,10%-2%.
Το πότε θα βγει λοιπόν η Ελλάδα στις αγορές θα κριθεί σε μεγάλο από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την συμπεριφορά του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου.
Εάν δεχθούμε αυτά που υποστηρίζουν Conte πρωθυπουργός και Tria υπουργός οικονομικών της Ιταλίας…θα συγκρουστούν με τις Βρυξέλλες αλλά δεν θα υπάρξει παραλογισμός.
Η σύγκρουση θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο 2018 όπερ σημαίνει ότι οι αγορές θα είναι ανήσυχες με την Ιταλία.
Η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ, όμως μέχρι οι αγορές και οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν που θα βρεθεί το σημείο συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, αγορών και Βρυξελλών θα απαιτηθεί χρόνος.
Τα επιτόκια στα ομόλογα θα αυξηθούν, τάση που είναι πλέον παγκόσμια – το 10ετές αμερικανικό ομόλογο κατά την J P Morgan θα βρεθεί στο 5% - οπότε η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ για να επιτύχει ένα καλό επιτόκιο.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα η Ελλάδα εάν θα έβγαινε στις αγορές με 10ετές ομόλογο θα επιτύγχανε επιτόκιο 4,40% που σίγουρα δεν θεωρείται καλό επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης