Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα άλλαξε… αλλά όχι ο δημόσιος - Χρειάζεται συναίνεση - Τι αναφέρει ο διεθνής τύπος

tags :
Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα άλλαξε… αλλά όχι ο δημόσιος - Χρειάζεται συναίνεση - Τι αναφέρει ο διεθνής τύπος
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση, η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα για την παρακολούθηση της απόδοσης
Η Ελλάδα έχει περάσει οκτώ χαμένα χρόνια.
Από το 2010, η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών του κατά ένα τρίτο.
Περισσότεροι από 300.000 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν μεταναστεύσει, ενώ η ανεργία είναι στο 20%.
Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης, οι Financial Times θέτουν ένα σοβαρό ερώτημα: Αν τα χρόνια του "τραύματος" έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνέβαλαν ή οδήγησαν στην κρίση.
Οι μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα υπέγραψε σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια διάσωσης, προορίζονταν για την αντιμετώπιση κραυγαλέων αδυναμιών: ένα καταστροφικά σπάταλο συνταξιοδοτικό σύστημα, ένα πλεονάζον προσωπικό στον δημόσιο τομέα και βαθιά ριζωμένα προβλήματα φοροδιαφυγής.
Άλλα μέτρα, ήταν η αναμόρφωση του εργατικού δικαίου και οι νέοι κανόνες αδειοδότησης των επιχειρήσεων με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε έναν εταιρικό τομέα περιφραγμένο με παρωχημένες ρυθμίσεις και περιοριστικές πρακτικές.
Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, ένα επιφυλακτικό συμπέρασμα θα ήταν ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να βλέπει την απαραίτητη αλλαγή.
Υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν διασωθεί από την κρίση και επιστρέφουν στην κερδοφορία, ενώ οι καινοτόμες νέες επιχειρήσεις προσελκύουν επενδυτές.
Από την πλευρά του δημόσιου τομέα, όμως, μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ένα κακό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά στη μεταρρύθμιση, προκαλώντας ερωτήματα για το αν οι περισσότεροι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για μια βιώσιμη ανάκαμψη.
«Χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμη ώστε οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα - μακρά η πιο δημοφιλής επιλογή για τους αποφοίτους - δεν πρόκειται να είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον, καθώς οι περισσότερες από τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα είναι στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει αλλάξει περισσότερο, αλλά εξακολουθεί να αποτελείται κατά 95% από μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Αθηνών των μικρών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι «από τις εταιρείες που υπάρχουν από πριν την κρίση, περίπου το 20% έχουν καινοτομήσει με επιτυχία και ακμάζουν».
Ένα 40% περιγράφεται ως "ζόμπι" από τον κ. Ραβάνη.
«Δεν πληρώνουν φόρο ούτε εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες», πρόσθεσε.
"Λιγότερο από τις μισές [αυτές] εταιρείες είναι βιώσιμες, έστω και αν ένας επενδυτής εμφανιστεί πρόθυμος να βάλει μεγάλα ποσά μετρητών".
Σύμφωνα με τον καθηγητής Τσακλόγλου κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα χρειαστούν χρόνια να αποδώσουν - όπως για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό σύστημα.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι Βρυξέλλες συμφωνούν ότι ένα σημαντικό βαρόμετρο της διάθεσης για αλλαγή θα είναι εάν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις θα μείνουν σταθερές.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση και η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα για την παρακολούθηση της απόδοσης, διπλωμάτες της ΕΕ, δήλωσε ότι η πολιτική πίεση, σε θέματα όπως οι συντάξεις και τα ραντεβού του δημόσιου τομέα, θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η χώρα πλησιάζει εκλογές.
Η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του think-tank Bruegel στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα σφυρηλατηθεί στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης είτε την αιτία είτε στην λύση των προβλημάτων της χώρας.
"Ο λόγος που το πρόγραμμα έχει διαρκέσει τόσο πολύ είναι ότι δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα συναίνεσης", δήλωσε.
«Είμαστε ανίκανοι να καθίσουμε και να πούμε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς μπορούμε να το λύσουμε και αυτό είναι που μας κρατά πίσω», αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης