Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σαουδική Αραβία: Ο συνασπισμός υποστήριξε ότι πραγματοποίησε νόμιμη επιχείρηση στην Υεμένη

Σαουδική Αραβία: Ο συνασπισμός υποστήριξε ότι πραγματοποίησε νόμιμη επιχείρηση στην Υεμένη
Σαουδική Αραβία: Ο συνασπισμός υποστήριξε ότι πραγματοποίησε νόμιμη επιχείρηση στην Υεμένη
Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός που πολεμάει στην Υεμένη χαρακτήρισε σήμερα «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση» την επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), δεκάδες θύματα μεταξύ των οποίων παιδιά, τα περισσότερα κάτω των δέκα ετών.
«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην επαρχία Σαάντα είναι μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στοιχείων που εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας πύραυλο εναντίον της (σαουδαραβικής) πόλης Τζίζαν, προκαλώντας έναν νεκρό και τραυματίες μεταξύ των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός που επεμβαίνει στην Υεμένη προς υποστήριξη των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εναντίον των ανταρτών Χούτι.
Ο συνασπισμός ανακοίνωσε χθες (8/8) πως το σαουδαραβικό σύστημα αεροπορικής άμυνας αναχαίτισε στο νότιο τμήμα της χώρας πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες Χούτι, θραύσματα του οποίου σκότωσαν έναν Υεμενίτη και τραυμάτισαν άλλους τρεις ανθρώπους.
Σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, η σημερινή επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε εναντίον λεωφορείου που μετέφερε παιδιά σε μια αγορά της Ντάχιαν, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Σαάντα, σε περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι.
Η επίθεση προκάλεσε «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες», ανέφερε η ΔΕΕΣ, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massirah των ανταρτών μετέδωσε ότι 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν «παιδιά στην πλειονότητά τους».
Για τον συνασπισμό, «η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε με σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Υπογράμμισε την πρόθεσή του να «λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές ενέργειες των τρομοκρατικών πολιτοφυλακών των Χούτι που εξαρτώνται από το Ιράν», κατηγορώντας τους αντάρτες ότι στρατολογούν παιδιά.
Οι αντάρτες Χούτι, που προέρχονται από τη μειονότητα των ζαΐντι (παρακλάδι του σιιτισμού), υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο όμως αρνείται ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη.
Ο συνασπισμός έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για «λάθη» που έχουν κοστίζει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.
Έχει παραδεχθεί ότι έφερε την ευθύνη σε ορισμένες επιδρομές που σκότωσαν αμάχους, αλλά κατηγορεί τους Χούτι είτε ότι αναμιγνύονται με τους αμάχους είτε ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά ήδη 10.000 νεκρούς μετά την επέμβαση του συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015 και έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης